AED

wat is een AED-toestel?

AED staat voor automatische externe defibrillator. Dit draagbaar toestel analyseert zelf het hartritme en kan autonoom bepalen of een elektrisch schok nuttig is. Dat wil ook zeggen dat je het toestel niet  fout of onnodig kunt gebruiken. Zo’n elektrische schok kan het hartritme terug herstellen waardoor de overlevingskansen met meer dan 70 procent stijgen.  

 

wie mag het toestel gebruiken?

Het toestel is zo ontwikkeld dat iedereen het probleemloos kan gebruiken. Toch moet je ook kennis hebben van een gewone reanimatie vermits dit noodzakelijk blijft. Bovendien blijft het belangrijk om zo snel mogelijk de hulpdiensten te verwittigen.

 

hoe herken je een AED-toestel?

Een AED-toestel heeft een herkenbaar groen en wit logo met hart. Om ze te kunnen gebruiken, moet je eerst de zegel van de buitenkast breken om ze te kunnen openen.

 

hoe moet je het toestel gebruiken?

Van zodra je het toestel activeert, krijg je mondelinge instructies. De zelfklevende elektroden breng je aan op de borstkas van het slachtoffer waarna het toestel je door de reanimatie begeleidt, tot een hulpverlener het overneemt. Wanneer het toestel hartritmestoornissen vaststelt, dient het zelf een stroomstoot toe door het hart (defibrilleren). Daardoor kan het hart haar ritme herstellen en opnieuw bloed door het lichaam pompen.

Daarna blijft hartmassage en beademing noodzakelijk, maar ook daar zorgt het toestel voor de nodige begeleiding bij het reanimeren. Na twee minuten doet het toestel een nieuwe test om te bepalen of een bijkomende schok nodig is.

 

lokaliseer het dichtstbijzijnde toestel

Klik hier voor een overzicht van de AED-toestellen in jouw buurt.

Lees ook:

surplusgezondheid-ehbo-dossier-banner_3.jpg     surplusgezondheid-ehbo-banner-checklist-huisapotheek_1_0.jpg    ehbo-koffer-banner_4.jpg