eerste hulp bij blaren

Voetblaren ontstaan meestal door wrijving tussen voet en schoeisel of tussen de tenen. Een rode, branderige huid is de voorbode van een blaar. Als de bovenlagen van de huid loslaten of scheuren, ontstaat er een zakje dat zich snel met vloeistof vult. Wanneer een blaar zich vult met bloed, spreken we van een bloedblaar. 

hoe verzorg ik een blaar?

Niets doen is de beste optie. Een blaar verdwijnt namelijk spontaan na enige tijd wanneer er geen druk of wrijving meer op wordt uitgevoerd. Door de blaar dicht te laten kan die bovendien niet vuil worden of besmet raken door aarde en stof. Eventueel kun je de blaar tijdelijk afschermen met een wondpleister. Maar let erop dat de blaar hierbij niet openscheurt. Bij de apotheek vind je speciale pleisters die blaren beschermen. 

uitzonderingen: pijnlijke en grote blaren 

Blaren die pijn doen en grote blaren op drukplaatsen (bv. op de voetzolen) kun je beter wel doorprikken. Zo voorkom je dat ze openscheuren en eventueel infecteren.

 

een blaar doorprikken, doe je zo

  • Reinig vooraf de huid met water en zeep.
  • Prik de blaar aan twee uiteinden door met een steriele of ontsmette naald (bv. nadat je deze boven een vlam hebt gehouden).
  • Druk met een steriel kompres het vocht uit de blaar.
  • Reinig de wonde en droog ze voorzichtig af.
  • Dek de huid af met een wondpleister of gaasje.


Het doorprikken op zich volstaat: je hoeft geen stukjes huid van de blaar te verwijderen. Als de blaar opnieuw opzwelt, herhaal je deze behandeling.  

opengescheurde blaren

Als de blaar is opengescheurd, kan je best:

  • De wond goed reinigen met water en zeep en eventueel ontsmetten.
  • De losgekomen huid wegknippen met een fijn schaartje, zodat je een gave wondrand krijgt.
  • Gedurende enkele dagen een beschermende wondpleister of een gaasje aanbrengen (verwijder die wel vóór het slapengaan).

tweede huid

Als de wond niet ontstoken is, kun je ze ook afdekken met second skin. In tegenstelling tot de klassieke pleister droogt deze ‘tweede huid’-pleister de wond niet uit. Bovendien houdt de beschermende film op de buitenzijde water en bacteriën tegen. Deze pleister mag enkele dagen op de wond geplakt blijven. Een nadeel kan zijn dat je een mogelijke infectie niet tijdig opmerkt.
 

wist je dat?

Blaren vooral veroorzaakt worden door nieuwe, te strakke, te kleine of te grote schoenen die de beweging van de voet niet soepel volgen? Maar ook andere voorwerpen (bv. een kruk, rolstoel, tennisraket, schop) kunnen aan de basis liggen van  heel wat blarenleed.
Een vochtige huid en warme omstandigheden de kans op blaren verhogen?

voorkom blaren

Neem je voorzorgen als je gevoelig bent voor blaren. Hydrateer je voeten met een speciale vochtinbrengende crème, zodat ze zacht en glad aanvoelen. Omdat de huid van de voet veel dikker is dan elders, heb je een vochtinbrengende crème nodig met diep doordringende eigenschappen. Je apotheker maakt je graag wegwijs in het gamma.


Vraag ook raad over speciale pleisters, sporttape of een beschermende huidspray. Die zorgen ervoor dat je kousen en schoenen niet rechtstreeks op je huid schuren maar vormen een soort beschermlaagje waardoor de druk zich over een groter oppervlak verspreidt.
Voor heel wat sporten vind je trouwens aangepaste sokken die op de risicoplekken verstevigd zijn waardoor de wrijving afneemt.

Lees ook:

surplusgezondheid-ehbo-banner-sportblessures_250.jpg    surplusgezondheid-ehbo-banner-snijwonden_250.jpg    surplusgezondheid-ehbo-banner-schaafwonden_250.jpg