EHBO

Wist je dat bijna de helft van de ongevallen eigenlijk gewoon thuis voorvallen? Dat is meer dan in het verkeer of op het werk.  Gelukkig leidt slechts tien procent van die ongelukken tot een effectieve ziekenhuisopname.

 

In de meeste gevallen kun je namelijk zelf perfect de wonde verzorgen met behulp van een degelijke EHBO-kennis en een goed uitgeruste huisapotheek en EHBO-koffer.

 

Maar ook bij ernstige verwondingen is het belangrijk dat je precies weet wat je moet doen om meteen de eerste zorgen te kunnen toedienen.

wat moet er in de huisapotheek? 

surplusgezondheid-ehbo-wat-in-huisapotheek_0.jpg >> Klik hier  voor meer informatie.

wat moet er in de EHBO-koffer?

surplusgezondheid-ehbo-wat-in-ehbo-kit_0_2.jpg  >> Klik hier  voor meer informatie.

hou elk jaar een lenteschoonmaak in je huisapotheek

Het is van belang dat je telkens de vervaldag van de medicatie controleert vooraleer het te gebruiken. Het gebruik van vervallen geneesmiddelen is immers niet zonder risico. Breng daarom vervallen geneesmiddelen steeds terug naar de apotheek.

 

Wil je meer weten? Lees onze tips over het terugbrengen van je vervallen geneesmiddelen naar de apotheek. 

eerste hulp bij

surplusgezondheid-ehbo-banner-brandwonden_0_2.jpg                  surplusgezondheid-ehbo-banner-insectenbeten_1_1.jpg                  surplusgezondheid-ehbo-banner-schaafwonden_0_0.jpg

surplusgezondheid-ehbo-banner-snijwonden_0_0.jpg                  surplusgezondheid-ehbo-banner-sportblessures_1_0.jpg                  surplusgezondheid-ehbo-banner-voetblaren_1_0.jpg

nuttige telefoonnummers

Apotheek van wacht: 0903 99 000
Europees/Belgisch noodnummer: 112
Medische hulp of brandweer: 112
Politie: 101
Antigifcentrum:070 245 245

EHBO-tips op KIDS niveau

  • Leer je kind helpen bij een ongeval
  • Leer je kind 112 bellen.
  • Leer je kind een huidwonde verzorgen
  • Leer je kind helpen bij een verstikking

 

Lees onze tips hier

AED kan een leven redden

Elke jaar kampen krijgen ongeveer 9.000 Belgen te maken met een plotse hartstilstand. Een groot deel daarvan doet zich voor op een openbare plek: op de bus, tijdens het sporten … of gewoon op straat. Op zo’n moment hangt het lot van het slachtoffer af van de reacties van de omstaanders en speelt tijd een cruciale rol. Elke minuut vertraging verlaagt immers de overlevingskans met 10 tot 12 procent. Om nog doeltreffender te kunnen handelen, hangt er al enkele jaren op heel wat plekken een AED-toestel waarmee je het slachtoffer een elektrische schok kan toedienen. Belangrijk dus om te weten waar er een toestel is,  wanneer iemand in je omgeving het bewustzijn verliest en stopt met ademen.

 

Wil je meer weten? Klik hier

Hier  vind je een overzicht van de AED-toestellen in jouw buurt.