10 tips om een jetlag te voorkomen

INFO
Gepost op: 
19/07/2017
10 tips om een jetlag te voorkomen

Van zodra we met het vliegtuig meer dan 5 of 6 tijdzones doorkruisen, loopt onze interne klok niet meer gelijk met de lokale tijd en krijgt ons lichaam het moeilijk. Zo kun je last krijgen van slaapproblemen, koude rillingen, prikkelbaarheid, hoofdpijn, concentratie- en spijsverteringsproblemen. Gelukkig zijn er een aantal maatregelen waarmee je een jetlag grotendeels kunt voorkomen of de impact ervan kunt beperken.

 

Lees hier onze tips om een jetlag te voorkomen

LICHT

Licht speelt een cruciale rol in de werking van onze biologische klok. Daarom zoek je bij aankomst best zo snel mogelijk het zonlicht op zodat je lichaam zich sneller kan aanpassen aan de nieuwe tijdzone. Ook hier hangt het af van jouw reisbestemming. Na een vlucht naar het Oosten, vermijd je best helder licht in de ochtenduren (draag bijvoorbeeld een zonnebril) en vertoef je in de namiddag in het daglicht. Bij een reis naar het Westen komt het er dan weer op aan om net ’s morgens zo veel mogelijk daglicht te krijgen en ga je best slapen van zodra het donker wordt.

Eventueel kun je vóór aanvang van de reis, enkele dagen gebruik maken van lichttherapie. Er bestaan namelijk verschillende soorten toestellen die je lichaam blootstellen aan intensief licht waardoor het zich beter kan aanpassen aan een wijzigend dag- en nachtritme.

TUSSENSTOP

Een lange vliegreis is vaak geen pretje en dan kan een tussenstop wonderen doen. Niet alleen om even de benen te strekken en een frisse neus te halen, maar het helpt ook om je langzaam aan te passen aan de wisselende tijdzones. Probeer bij meerdere tussenstops wel steeds in één enkele richting te blijven vliegen.

KORTE REIS

Als het om een korte trip gaat en je niet meer dan drie tijdzones overschrijdt, kun je overwegen om jouw gewone tijdsritme aan te houden. Probeer eventueel wel om jouw licht- en donkercyclus daar kunstmatig naar aan te passen.

UURWERK

Zet bij vertrek jouw uurwerk gelijk met de tijd op de plaats van bestemming.

DRINKEN

In het vliegtuig is de lucht vrij droog. Drink daarom regelmatig water of fruitsap want dehydratatie verhoogt de kans op een jetlag. Vermijd zo veel mogelijk koffie en alcohol.

ETEN

Eet niet te veel vóór of tijdens de vlucht.

BEWEEG

Wandel tijdens de vlucht regelmatig even rond en stretch intussen het lichaam.

SLAAPMIDDEL

Tijdens een lange vlucht neem je beter geen slaapmiddelen. Omdat je een lange tijd neerzit, stijgt immers het risico op een diepe veneuze trombose of bloedklonter. Na aankomst kan een slaapmiddel met korte werkingsduur wel helpen om beter te slapen tijdens de eerste nacht(en). Dat betekent echter niet dat daardoor ook je biologische klok zich sneller aanpast.

Als je meer dan vijf tijdzones passeert en al eens eerder last had van een jetlag, kun je het gebruik van melatonine overwegen. Dit vrij verkrijgbare ‘natuurlijk’ slaaphormoon handhaaft een normaal slaap-waakritme en heeft een slaapverwekkend effect. Men spreekt daarom ook wel over de ‘jetlagpil’. De resultaten van  de wetenschappelijke studies zijn wat tegenstrijdig maar het zou helpen om je interne klok sneller te herstellen. De jetlag gaat er echter niet helemaal mee weg.

PAS JE SNEL AAN

Jouw interne klok zal het niet met je eens zijn, maar probeer je toch zo snel mogelijk aan te passen aan het ritme op de plaats van bestemming. Zowel voor wat de maaltijden, de rustperiodes als andere sociale activiteiten betreft. Vermijd ook om plots langer of korter te slapen.

 

Lees ook zeker:

 

Klik hier om terug te gaan naar ons dossier over de reisapotheek.