10 tips om reizigersdiarree te voorkomen

HEALTH
Gepost op: 
25/06/2018
10 tips om reizigersdiarree te voorkomen

Reizigersdiarree is de vaakst voorkomende vakantieklacht. Met deze tips kun je het jezelf besparen.

Reizigersdiarree of turista staat met stip op nummer één in de lijst van vaakst voorkomende vakantieklachten.

Volgens schattingen krijgt tot 40 procent van de toeristen die naar tropisch of subtropisch gebied trekken, te maken met reizigersdiarree. Op zich is die vrij onschuldig, maar het is uiteraard niet aangenaam en het kan je vakantie behoorlijk verpesten. Enkel bij zeer ernstige gevallen van diarree is een behandeling met antibiotica of zelfs een ziekenhuisopname noodzakelijk. In dat laatste geval zal men via infusen vocht toedienen. Maar waarom krijg je reizigersdiarree en wat kun je doen om het te voorkomen?

Reizigersdiarree kan ontstaan na het eten van voedsel dat besmet is met uitwerpselen of het drinken van water dat verontreinigd is met stoelgang. Dat kan op allerlei manieren gebeuren. Vaak omdat afval- en drinkwater niet goed gescheiden worden, omdat men groenten en fruit wast met besmet water of doordat voedingsproducten slecht worden bewaard. Ook vliegen kunnen een besmetting overbrengen op voedingswaren. Wanneer je besmette voeding of water consumeert, komen er dus bacteriën, virussen of darmparasieten in je darmen terecht.

Door onze hoge hygiënestandaard zijn we daar als westerling nog eens extra gevoelig voor.  De meeste slachtoffers vallen dan ook al in de eerste week van de vakantie en krijgen verschillende keren per dag last van een dunne en waterige ontlasting, vaak in combinatie met krampen, misselijkheid en zelfs overgeven. Het risico hangt nauw samen met de reisbestemming en de lokale hygiënische omstandigheden. Hoe avontuurlijker je reist, hoe groter het risico.

Deze voorzorgsmaatregelen helpen je het risico op reizigersdiarree te beperken.

  1. Drink voldoende maar vermijd leidingwater. Kies liever voor flessenwater met een gesloten dop. Ook frisdranken, (hete) groentebouillon, thee of soep houden minder risico in.
  2. Was steeds je handen na elk toiletbezoek, vóór het eten en tijdens het koken
  3. Vermijd ijsblokjes en ijsjes
  4. Was zelf je groenten en fruit
  5. Vermijd ongekookte melk of voedsel bereid op basis van melkproducten
  6. Controleer of de warme maaltijden heet opgediend worden
  7. Eet niet te gekruid
  8. Eet geen ongepeld fruit, rauwe groenten of onvoldoende gekookte eieren
  9. Bij twijfel poets je je tanden best met flessenwater
  10. Op avontuurlijke reizen blijft de basisregel: ‘Als je het niet kan bakken, koken of pellen, eet je het beter niet’.

Kamp je met reizigersdiarree?

Blijf dan voldoende drinken waarna de diarree meestal na enkele dagen verdwijnt. In samenspraak met jouw arts en apotheker kun je geneesmiddelen meenemen die verlichting brengen bij ernstige gevallen. Informeer je goed over hoe en wanneer je ze moet gebruiken.

 

Op zoek naar nog meer tips?

 

Klik hier om terug te gaan naar ons dossier over de reisapotheek.