10 tips om toxoplasmose te voorkomen

Inhoud

BABY
Gepost op: 
12/06/2017

Katten zijn aardige dieren maar kunnen je ook opzadelen met een ongewenste gast. Heel wat poezen zijn immers drager van de Toxoplasma gondii, een hele kleine parasiet die zich miljoenen keren vermenigvuldigt. Via hun uitwerpselen besmetten katten niet alleen andere dieren ... maar ook mensen. In de meeste gevallen merk je weinig of niets van zo'n besmetting maar bij zwangere vrouwen kan de parasiet via de placenta ook de baby bereiken. Omdat er toch een reëel risico is op afwijkingen, kun je zo'n besmetting dus maar beter voorkomen.

10 tips

 1. Wees voorzichtig met katten
  Je hoeft de kat zeker niet weg te doen tijdens de zwangerschap maar het is wel belangrijk om het contact tot een minimum te beperken, zeker met de uitwerpselen. Laat het schoonmaken van de kattenbak dus gerust maar aan je partner over. De uitwerpselen van andere dieren vormen geen gevaar.
 2. Was rauwe groenten
  Gewoon wassen volstaat maar wees wel extra alert bij moeilijk te reinigen groenten zoals sla en was ook nadien steeds je handen.
 3. Schil fruit of was het grondig
 4. Vermijd rauw vlees tijdens de zwangerschap
  Verhit het vlees steeds tot het van kleur verandert en was nadien je handen. Let ook op bij barbecue, rosbief, gemarineerd en gerookt vlees.
 5. Draag handschoenen als je in de tuin werkt
 6. Vervang twee keer per week de vaatdoekjes en handdoeken in de keuken
 7. Gebruik bij voorkeur de keukenrol
 8. Zorg dat de keukenoppervlakken steeds proper zijn
 9. Hou rauwe etenswaren en gebruikt keukengerei uit elkaar
 10. Was steeds je handen na contact met zand