10 tips voor een stralende huid

CARE
Gepost op: 
01/01/2021
10 tips voor een stralende huid

Heb je er al bij stilgestaan wat je huid en poriën allemaal te verduren krijgen op een dag? Zon, wisselende temperaturen, je voedingspatroon en zelfs luchtvervuiling kunnen een negatieve invloed hebben op je huid. Gelukkig kan je je huid beschermen tegen al ‘deze aanvallen’. Reinig en verzorg je lichaam, gezicht en poriën systematisch elke ochtend en avond. Ook je dagelijkse handelingen (gezond eten, veel drinken, veel bewegen) beïnvloeden de gezondheid van je huid. Lees wat je kan doen om je huid te verzorgen, de veroudering van je huid af te remmen en je natuurlijke schoonheid te behouden.

verzorgingstips

laat je huid analyseren

Je huid is een deel van je persoonlijkheid. Meer zelfs, je huid is uniek. Niemand heeft exact dezelfde huid als jij. Vandaar het belang van verzorging en reiniging die helemaal bij jou past. Kies daarom voor verzorgingsproducten die zijn afgestemd op jouw huid en huidtype. Om te weten te komen wat jouw huidtype is en hoe gevoelig jouw huid is, kan je bij je Goed apotheker een huidanalyse laten uitvoeren. Tijdens die analyse brengt je Goed apotheker alle parameters van je huid gedetailleerd in beeld. Op enkele minuten tijd weet je hoe het zit met het vochtgehalte, de pigmentatie en de elasticiteit van je huid.

 

eerst poriën en gezicht reinigen, dan pas smeren

Smeren is zilver, reinigen is goud. Het heeft weinig zin om je huid in te smeren met beschermende crèmes zonder je lichaam, gezicht en poriën vooraf te reinigen. ’s Ochtends kan je je gezicht gewoon reinigen met water. Dep je huid daarna droog met een handdoek. ’s Avonds gebruik je best een reinigingsproduct dat is afgestemd op je huidtype. Reinig je gezicht zachtjes zodat je je huid niet beschadigt.

  • De huid van een man heeft een andere textuur dan de huid van een vrouw. Mannen hebben meer pigment en collageen in hun huid. De huid is vaak ook gevoeliger, zeker op de plaatsen waar een man zich (dagelijks) scheert. Kies als man voor verzorgingsproducten die qua samenstelling specifiek geschikt zijn voor de reiniging van een mannelijke huid.
  • Micellair water is voor de meeste huidtypes een goede, milde keuze om je gezicht te reinigen. Je kan dit gebruiken om vuil, zweetresten of make-up van je gezicht te verwijderen. Vraag hierover zeker raad aan je Goed apotheker.

 

andere huid, andere crème

Je leeftijd speelt geen doorslaggevende rol in de keuze van een huidverzorgingsproduct. Welke dag- of nachtcrème je het best gebruikt om je gezicht en poriën te reinigen, hangt hoofdzakelijk af van je huidtype. Gebruik dus niet lukraak zomaar de crème van een goede kennis met min of meer jouw leeftijd omdat die er tevreden over is.

  • Heb je een droge huid? Kies voor een voedende crème die je huid beschermt en verzacht.
  • Heb je een gemengde of (extreem) vette huid? Dan ben je beter gebaat bij een matterende crème. Deze crème doet je huid minder glimmen en absorbeert de talgafscheiding die aan de basis ligt van puistjes of zwarte puntjes.
  • Ook voor een onzuivere huid en kwetsbare poriën bestaan er specifieke gezichtscrèmes.

 

goede gezichtsverzorging gebeurt dag én nacht

Je huid heeft 24 uur op 24 nood aan verzorging. Smeer je gezicht voor je gaat slapen in met een verzorgende nachtcrème. Die crème heeft een andere samenstelling dan een dagcrème en voedt en herstelt je huid. Breng tijdens je ochtendtoilet een goede vochtinbrengende dagcrème aan. Die dagcrème beschermt je natuurlijke beschermlaag tegen de schadelijke effecten van bijvoorbeeld vervuilde lucht en tabaksrook.

Gebruik je make-up? Verwijder die elke dag en reinig je gezicht voor je gaat slapen.
Om je huid fris en jeugdig te houden besteed je ook best extra aandacht aan de broze zone rond de ogen

 

laat je huid opnieuw analyseren

Het is handig dat je weet of de verzorgingsproducten die je gebruikt je huid jong en gezond houden. Met een tweede huidanalyse kom je te weten of je alles goed doet, of dat er eventueel wijzigingen nodig zijn aan je verzorgingsritueel.  Ook hiervoor kan je een afspraak maken bij je Goed apotheker.

 

Op onze webshop vind je een uitgebreid gamma producten voor gezichtsverzorging en lichaamsverzorging.

Door de huidige coronamaatregelen is het momenteel niet mogelijk om bij onze apotheken een huidanalyse te laten doen. Van zodra de regels rond contacten en contactberoepen versoepelen, bieden we deze service terug aan.

leefstijltips

eet gezond en gevarieerd

Een gezond lichaam, meer energie … en een stralende huid. Niets dan voordelen als je evenwichtig en gezond eet. Kies voor een gevarieerd dieet dat rijk is aan vitamine A, essentiële vetzuren, mineralen zoals calcium en magnesium en sporenelementen zoals ijzer, fluor, jodium en zink. Ook antioxidanten - aanwezig in groente, fruit, pitten, zaden en in pure chocola met meer dan 70% cacao  - beschermen je cellen en weefsels. Je Goed apotheker helpt je graag met voedingsadvies.

 

drink voldoende water

Je huid bestaat voor 70 procent uit vocht. Door te zweten verlies je daarvan elke dag ongeveer 1 liter. Door voldoende te drinken hydrateer je je huid ook van binnenuit.

 

beweeg en ga stress te lijf

Door regelmatig te bewegen krijg je meer energie. Daardoor functioneren allerlei lichaamsfuncties beter. Je stressniveau zal dalen, en zo krijg je ook zenuwen en frustraties uit je lichaam. En dat effect zie je ook aan de buitenkant. Stress maakt je huid gevoeliger voor irritaties en kan huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis verergeren. Chronische stress maakt je huid doffer en droger en tast ook de aanmaak van collageen aan. Dit in je huid aanwezige natuurlijk eiwit zorgt ervoor dat je huid elastisch blijft en minder snel veroudert.  

 

zonlicht houdt je huid gezond

Een overdaad aan uv-stralen beschadigt de huid. Voorzichtig zijn in de zon is dus de boodschap. Wat niet wil zeggen dat je de zon moet schuwen. De zon is immers cruciaal voor de aanmaak van vitamine D. En vitamine D houdt je huid gezond. Elke dag een kwartiertje in de buitenlucht vertoeven is genoeg om dat vitamine D-gehalte op peil te houden.

 

kies voor een deugddoende schoonheidsslaap

’s Nachts herstelt je huid de beschadigingen van overdag. Tijdens je slaap draait de productie van nieuwe huidcellen en collageen op volle toeren. Hoe minder je slaapt, hoe minder glad en soepel je huid zal zijn. Bovendien zorgt vermoeidheid voor donkere kringen rond de ogen en een afgematte blik.

  • Eens een rimpel er is, gaat die niet meer weg. Rimpels verdwijnen niet met een antirimpelcrème. Een crème kan de rimpel hoogstens minder diep maken of hem wat camoufleren. Antirimpelcrème houdt wel de ontwikkeling van nieuwe rimpels tegen.

 

je Goed apotheker houdt je huid gaaf

Vragen over het reinigen en verzorgen van je huid en poriën? Vind je van jezelf dat je je huid te weinig in de watten legt? Aarzel niet, en vraag advies aan je Goed apotheker