12 tips om reisziekte te voorkomen

HEALTH
Gepost op: 
25/06/2018
12 tips om reisziekte te voorkomen

Reisziekte is compleet ongevaarlijk, maar zeker geen pretje. Gelukkig zijn er een aantal trucjes om reisziekte te voorkomen.

Op reis vertrekken is altijd leuk en spannend. Behalve als je last hebt van reisziekte.

Voor sommigen is het idee van een lange autorit of een trip met het vliegtuig al genoeg om groen weg te trekken. Vooral kinderen hebben vaak last van reisziekte maar ook volwassenen kunnen er zeker van mee praten. Maar waarom word je nu eigenlijk reisziek?

Tijdens een auto-, boot-, of vliegreis ontstaat er een conflict tussen je zintuigen en je evenwichtsorgaan. Beide brengen informatie over naar de hersenen zodat die weten waar je lichaam zich bevindt. Je ogen vullen bijvoorbeeld aan wat je evenwichtsorgaan voelt maar niet kan waarnemen. Maar wanneer je per auto of vliegtuig reist, dan komt die informatie niet overeen.

In de wagen richten je ogen zich op een stilstaand object terwijl de beweging van de wagen je evenwichtsorgaan vertelt dat je in beweging bent. Je hersenen moeten dus tegenstrijdige informatie verwerken doordat de signalen van het evenwichtsorgaan niet overeenkomen met de waargenomen horizon. Zowel in de wagen, in de boot als op het vliegtuig.  Zeker als je intussen een boek leest of op je smartphone bezig bent. Reisziekte komt vaak voor wanneer men in de bergen rijdt maar ook op een vlak parcours kan het mis gaan.  

Het gevolg is dat je bleek weg trekt, begint te zweten of zelfs moet overgeven. Op zich ongevaarlijk, maar zeker geen pretje. Gelukkig zijn er een aantal trucjes om reisziekte te voorkomen.

 

12 tips tegen reisziekte: 

 1. Vertrek uitgerust op reis want vermoeidheid maakt je gevoeliger voor reisziekte Zet je vooraan in de auto of bus
 2. In het vliegtuig zit je het best ter hoogte of in de buurt van de vleugels en op de boot is het middenstuk het stabielst
 3. Zit mee met de reisrichting
 4. Vertrek niet met een lege maag, maar ook niet na een zware maaltijd. Eet liever licht verteerbare tussendoortjes
 5. Drink geen alcohol of frisdranken, maar ‘plat’ water
 6. Zorg dat de kinderen hoog genoeg zitten zodat ze naar buiten kunnen kijken
 7. Concentreer je op een vast punt in de verte
 8. Lezen, een film bekijken of handwerk doen, verhoogt het risico op reisziekte
 9. Draag geen spannende kledij
 10. Zet het raampje een beetje open zodat je voldoende frisse lucht krijgt
 11. Als je snel reisziek wordt, kun je voor vertrek preventief een middel nemen. Overleg hierover met je apotheker.
 12. Lange trip gepland? Er zijn uitstekende producten die je helpen om reisziekte te voorkomen of te behandelen. Neem ze dus zeker mee in je reisapotheek. 

 

Op zoek naar meer tips?

 

Klik hier om terug te gaan naar ons dossier over de reisapotheek.