14 november: Wereld Diabetes Dag

FOOD
Gepost op: 
07/11/2014

Op 14 november is het Wereld Diabetes Dag. Dit jaar staat ‘gezond ontbijten’ centraal. Nog te veel mensen hebben weinig of geen aandacht voor de belangrijkste maaltijd van de dag. Het ontbijt moet een kwart van de dagelijkse energiebehoefte aanleveren. Maar door tijdsdruk of een gebrek aan eetlust slaan we het te vaak over. Recent onderzoek wijst uit dat wie op jonge leeftijd vaak een ontbijt overslaat, meer kans maakt om later overgewicht en type 2 diabetes te ontwikkelen. Ook voor mensen met diabetes helpt een dagelijks gezond ontbijt om de bloedsuikerwaarden onder controle te houden en het risico op verwikkelingen van diabetes te beperken.

De Diabetes Liga roept alle geïnteresseerden op om volgende week “blue breakfasts” te organiseren. Dit zijn gezonde ontbijtevents. Wie zo’n event wil organiseren kan dit aanmelden bij de Diabetes Liga

Richtlijnen voor een gezond ontbijt

De actieve voedingsdriehoek is de perfecte leidraad om een evenwichtig ontbijt samen te stellen. Zoals bij elke gezonde maaltijd bevat het ontbijt bij voorkeur één voedingsmiddel uit iedere laag van de driehoek. In een hoeveelheid die overeenstemt met de grootte van de laag.

Lichaamsbeweging

De onderste laag van de driehoek toont het belang van bewegen aan. Probeer te voet of met de fiets naar school of werk te gaan. Zo stimuleer je een goede vertering en bevorder je de opname van koolhydraten.

Water

De dag starten met een groot glas water is een goede gewoonte. Aanvullen met koffie of thee is goed, maar dan zonder toegevoegde suiker.

Graanproducten

Volkorenbrood en vezelrijke ontbijtgranen zijn de ideale leveranciers van meervoudige koolhydraten bij het ontbijt. Zo start je de dag met veel energie. Muesli en cornflakes kunnen, maar niet alle soorten zijn even gezond. Zeker de krokante muesli bevat veel toegevoegde vetten en suiker om de vlokken te ‘lijmen’. Controleer even de verpakking en kies voor soorten die minder dan 12 g vet per 100 g bevatten.

Fruit en groenten

Fruit kan je tussen de boterham leggen of fijngesneden bij de ontbijtgranen voegen. Altijd lekker en gezond. Het klinkt raar, maar vers geperst fruit en ongezoet vruchtensap zijn minder geschikt. Door het persen verliezen ze heel veel vezels en vitaminen. Bovendien doen ze de bloedsuiker sneller stijgen bij mensen met diabetes.

Groenten zie je niet zo vaak bij het ontbijt maar geven veel mogelijkheden. Denk maar aan een tomatensalsa op de boterham of stukjes komkommer in de muesli.

Melk en melkproducten

Kies bij voorkeur voor de magere en halfvolle variant. Je kan ook kiezen voor karnemelk, ongesuikerde chocolademelk, ongesuikerde magere yoghurt, magere verse kaas met of zonder vruchten of niet gearomatiseerde met calcium verrijkte sojadrink of sojayoghurt. Puur cacaopoeder bevat minder suiker dan instant poeders en kant-en-klare chocolademelk. 

Melk kan je vervangen door kaas. Let er dan wel op om de magere variëteiten te kiezen. Af en toe kun je ook eens magere vleeswaren of een ei bij het ontbijt voegen.

  • Magere platte kaas bevat minder dan 4 g vet per 100 g
  • Magere smeer-, smelt- en verse kaas bevat minder dan 12 g vet per 100 g
  • Harde kaas met een verlaagd vetgehalte bevat minder dan 15 g per 100 g

Vetstoffen

Smeervetten beperk je best zo veel mogelijk. Een mespuntje boter per snede volstaat. Kies voor smeervetten die minder dan 40 g/100 g bevatten.

Restgroep

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn de producten uit deze groep niet echt noodzakelijk. Maar ze geven het ontbijt wel een extra tintje. Choco, confituur en honing zitten bijvoorbeeld in deze laag. Ze leveren direct bruikbare energie, maar ook veel calorieën. Let dus op een goed evenwicht.