5 weetjes over teken

HEALTH
Gepost op: 
27/07/2017
Weetjes over teken

Net zoals mensen houden ook teken van warme temperaturen. De zomermaanden vormen de absolute topperiode voor deze bruinzwarte beestjes die amper een speldenkop groot zijn. Trek je op vakantie naar de bergen, gaan de kinderen op kamp of wil je een dagje in de tuin werken? Maak er een gezonde reflex van om je steeds preventief te beschermen en nadien goed te controleren.

teken kunnen niet vliegen of springen

Dat lijkt een serieuze handicap als je snel wilt meeliften met een gastheer, maar daar hebben ze een handige oplossing voor. Via lage begroeiing klimmen ze omhoog tot ze ongeveer op een meter boven de grond zitten. Daar blijven ze wachten tot een warmbloedige voorbijganger passeert waarna ze zich vliegensvlug laten vallen en zich meteen vastklampen.

teken zijn dol op bloed

Teken hebben regelmatig nood aan een bloedmaaltijd. Daarvoor zoeken ze een menselijke of dierlijke gastheer waarop ze zich uren of zelfs dagen kunnen vastbijten. Via hun steeksnuit zuigen ze zich vervolgens langzaam vol met bloed tot ze een donkerrood of grijs bolletje worden, met een doorsnede van soms wel een centimeter.

het bos is niet de enige gevarenzone

Teken vind je overal waar er groen is. Van gras tot struikgewas. Van weide tot lage begroeiing. Vandaar dat wandelaars, kampeerders, hoveniers, boswachters en kinderen die in weiden en bossen spelen, een groter risico lopen op een tekenbeet. Zelfs in stadsparken of stadstuintjes, vind je teken. Het probleem is dat ze moeilijk te onderscheiden zijn van andere kleine zwartjes beestjes zoals bladluizen of larven van lieveheersbeestjes. 

van een tekenbeet kan je (heel uitzonderlijk) ziek worden

In de meeste gevallen bezorgt een tekenbeet je enkel een tijdelijke rode vlek die wat kan jeuken. Na tien dagen merk je er meestal niets meer van. Toch zijn in Europa zo’n 10 tot 20 procent van de teken besmet met een bacterie die de ziekte van Lyme of anaplasmose kan veroorzaken. In Centraal-Europa en de voormalige USSR kunnen teken besmet zijn met een virus dat een vorm van hersenvliesontsteking (tekenencefalitis) kan veroorzaken. 

Bij een besmetting met de ziekte van Lyme merk je meestal na 1 tot 2 dagen een rode vlek op die in het midden bleek wordt, soms schilfert en geleidelijk aan groeit. Via het bloed en het lymfestelsel kan de ziekmakende bacterie zich verder verspreiden naar verschillende organen.

Vermoed je een besmetting? Ga dan zo snel mogelijk langs bij je huisarts. De ziekte blijft in elk stadium goed behandelbaar.

Je kan je niet laten inenten tegen de ziekte van Lyme en anaplasmose. Tegen tekenencefalitis bestaat er wel een vaccin. 

Belangrijk: Raadpleeg je huisarts ook als je na een tekenbeet last krijgt van hoofdpijn, pijn in de armen of benen, koorts, griepsymptomen of als je zwanger bent.

een tekenbeet kan je voorkomen

Insectenwerende middelen op basis van 40 procent DEET, houden teken op afstand. Omdat ze slechts een beperkte periode werken, moet je ze regelmatig opnieuw aanbrengen. Lees daarom goed de verpakking of volg de instructies van jouw Goed apotheker. Voor kinderen bestaan er speciale producten die maximum 20 procent DEET bevatten. Zorg er altijd voor dat het product niet op de ogen of handen terechtkomt.

5 andere tips om een tekenbeet te voorkomen

  1. Draag gesloten schoenen en een lange broek.
  2. Stop je broekspijpen in je sokken.
  3. Draag lichtgekleurde kledij met lange mouwen.
  4. Geef kinderen een petje: teken kruipen vaak op het hoofd van kinderen.
  5. Blijf zo veel mogelijk op de wandelpaden en vermijd struikgewas en hoog gras