7 vragen over het Zikavirus

HEALTH
Gepost op: 
16/03/2016

Wat is het Zikavirus?

Het Zikavirus veroorzaakt de zogenaamde Zikakoorts en maakte tot nu toe de meeste slachtoffers in Brazilië. Intussen breidde de epidemie zich echter ook uit naar de rest van Zuid- en Centraal-Amerika, de Caraïben en enkele eilanden in de Stille Oceaan. Men vermoedt dat ze zich in de toekomst nog verder zal uitbreiden. 

Hoe raak je besmet?

Daar is de Aedes-mug verantwoordelijk voor. Die steekt overdag en brengt daarbij het virus over. Het is trouwens dezelfde mug die ook dengue en knokkelkoorts kan overbrengen. Een bepaalde variant van de Aedes-mug komt tijdens de zomer ook in Zuid-Europa voor waardoor het niet onmogelijk is dat er zich ook daar een lokale uitbraak voordoet. Tijdens de zwangerschap kan een besmette moeder het virus doorgeven aan het ongeboren kind. Er zijn ook enkele gevallen gerapporteerd van seksuele overdracht van man op vrouw. Ook via bloedtransfusie is besmetting mogelijk.

Hoe weet je of je besmet bent?

Slechts één op de vijf besmette personen wordt effectief ziek. De klachten ontstaan enkele dagen tot maximaal 12 dagen na de besmetting. De symptomen zijn weinig specifiek en lijken wat op gewone griepsymptomen zoals koorts, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, moeheid, rode ogen of huiduitslag. Soms is er ook buikpijn, braken of diarree. Toch is de ziekte relatief ongevaarlijk voor volwassenen en verloopt ze vrij mild. Na een week zijn de klachten vaak weer verdwenen. 

Welke risico’s houdt het Zikavirus in?

Na een infectie kan het syndroom van Guillain-Barré optreden, een aandoening waarbij je spieren niet of onvoldoende functioneren of verlammen. Bij besmetting tijdens de zwangerschap kan het kind kampen met een groeiachterstand, oogafwijkingen, hersenschade of  een kleinere schedel (microcefalie) De precieze link tussen het virus en de verschillende ziekteverschijnselen wordt nog steeds onderzocht.

Kun je besmetting voorkomen?

Een steek van de Aedes-mug kun je proberen te voorkomen door in de risicogebieden overdag en in de vroege avond enkele muggenwerende maatregelen te nemen. Zo draag je best lange mouwen en broekspijpen en wrijf je de onbedekte lichaamsdelen regelmatig in met een muggenwerend middel of insectenrepellent. Verblijf bij voorkeur in een omgeving met airconditioning en vermijd overdag tropische tuinen. Vermits er ook een kans is dat het virus via seksueel contact wordt overgedragen, raadt men aan om een condoom te gebruiken.

Kan men het Zikavirus behandelen?

Neen, er is geen specifieke behandeling noch een vaccin. Als je na een reis in een risicogebied griepachtige klachten ontwikkelt, raadpleeg je best een arts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde. 

Mag je naar een risicoland reizen?

De Belgische overheid en het Instituut voor Tropische Geneeskunde raadt zwangere vrouwen aan om niet-noodzakelijke reizen naar gebieden waar een Zikavirus-uitbraak gaande is, uit te stellen. Als je de reis niet kunt annuleren, raadpleeg je best vooraf je arts om eventueel preventieve  maatregelen te bespreken. Ook na de reis wordt geadviseerd om de verloskundige of gynaecoloog te informeren over jouw reis. Vrouwen die kort na de reis zwanger willen worden, raadt men aan om een gespecialiseerd centrum te raadplegen.