7 vragen over Individuele MedicatieVoorbereiding

INFO
Gepost op: 
14/08/2015

We moeten allemaal wel eens medicatie nemen. Gelukkig is dat vaak van voorbijgaande aard maar soms moet je langer of zelfs levenslang geneesmiddelen nemen. En dan kun je het overzicht wel eens verliezen. Daar is nu een uitstekende oplossing voor: IMV of Individuele Medicatievoorbereiding.

Wat is IMV precies?

Met IMV kunnen we medicatie individueel per innamemoment verpakken. Want medicatie nemen is niet altijd zo eenvoudig. Zeker als je veel verschillende geneesmiddelen moet nemen of op verschillende innamemomenten. Daarom halen we de medicatie uit hun originele verpakking en herverpakken we ze per innamemoment in een apart zakje. Elk zakje bevat dus het precieze aantal geneesmiddelen dat je bijvoorbeeld bij het ontbijt of voor het slapengaan moet innemen. Je scheurt het zakje af, maakt het open en in een paar seconden tijd heb je alle nodige medicatie in de hand.

Hoe weet je wat er in het zakje zit?

Op elk zakje staat je naam, de naam van je arts en een korte beschrijving van de vorm en de kleur van het geneesmiddel. Bijvoorbeeld een ovaal wit pilletje of een rood bolletje. Dat is handig als je bepaalde medicatie moet weglaten maar toch al een voorraad zakjes in huis hebt. Het doel van IMV is om het medicatiegebruik te vereenvoudigen en de foutenmarge tot nul te herleiden.

Kan iedereen gebruik maken van dit systeem?

Absoluut. Woonzorgcentra en andere instellingen hebben al een tijdje de voordelen van dit systeem ontdekt, maar ook in de thuissituatie kan IMV erg nuttig zijn. Mensen die behoorlijk wat medicatie nemen, hebben vaak een klassiek verdeelbakje. Of je nu zelf, je partner, je kinderen of een verpleegkundige de medicatie klaarzet, het vergt tijd en er is steeds een kans dat je toch een foutje maakt. De IMV-zakjes daarentegen zitten netjes in een doos die je bij de apotheker afhaalt en daarmee is het verhaal rond. Geen fouten en geen tijdverlies.

Zijn er nog voordelen?

Je hoeft geen grote stock in huis te halen want elke doos bevat het precieze aantal zakjes voor één week. Maar je kan gerust ook meerdere dozen afhalen als je graag wat langer toekomt. Op de vervaldatum moet je niet meer letten, al jouw medicatie onderging een grondige controle en met IMV kun je de medicatietherapie heel trouw volgen wat ook jouw herstel ten goede komt. Ook voor je omgeving is dit een zorg minder, nu ze weten dat je de medicatie heel eenvoudig en correct kunt innemen.

Kun je alle medicatie in zo’n zakje stoppen?

De meeste wel. Enkel ampullen, druppels en bruistabletten kunnen niet in zo’n zakje. Dat vermelden we ook heel duidelijk op het medicatieschema zodat je weet dat je die zaken nog apart moet innemen.

Wat is de functie van zo’n medicatieschema?

Daarmee kun je handig het overzicht behouden van jouw medicatiegebruik. Het beschrijft welke geneesmiddelen je moet innemen, in welke hoeveelheid en op welk moment van de dag. Na goedkeuring van de behandelde arts is dit onze leidraad om de medicatiezakjes te verpakken. Als er wijzigingen nodig zijn, dan geeft de arts dat door waarna we het meteen aanpassen. Zo kunnen we jouw behandeling nog veel nauwer opvolgen. Ook als je een specialist moet raadplegen, is die dankzij het medicatieschema perfect op de hoogte van jouw medicatiegebruik.

Kost dit veel?

De service is gratis en voor het verpakkingsmateriaal vragen we slechts drie euro per week. Maar daar krijg je behoorlijk wat voor terug. Je hoeft je geen zorgen meer te maken of je al dan niet je medicatie hebt genomen, geen uitpuilende apothekerskast vol doosjes en alle werk heeft de apotheker al gedaan.

Bekijk hier enkele getuigenissen