7 weetjes over teken

HEALTH
Gepost op: 
27/07/2017
Weetjes over teken

Net zoals mensen houden ook teken van warme temperaturen. De zomermaanden vormen dan ook de absolute topperiode voor deze bruinzwarte beestjes die amper een speldenkop groot zijn.  Trek je op vakantie naar de bergen, gaan de kinderen op kamp of wil je een dagje in de tuin werken? Maak er een gezonde reflex van om je steeds preventief te beschermen en nadien goed te controleren.

 

TEKEN KUNNEN NIET VLIEGEN OF SPRINGEN

Dat lijkt een serieuze handicap als je snel wilt meeliften met een gastheer, maar daar hebben ze een handige oplossing voor. Via lage begroeiing klimmen ze eerst een eindje omhoog tot ze ongeveer op een meter boven de grond zitten. Daar blijven ze geduldig wachten tot een warmbloedige voorbijganger passeert waarna ze zich vliegensvlug laten vallen en zich meteen vastklampen.

 
TEKEN ZIJN DOL OP BLOED

Teken hebben regelmatig nood aan een bloedmaaltijd. Daarvoor zoeken ze een menselijke of dierlijke gastheer waarop ze zich uren of zelfs dagen kunnen vastbijten. Via hun steeksnuit zuigen ze zich vervolgens langzaam vol met bloed tot ze een donkerrood of grijs bolletje worden, met een doorsnede van soms wel een centimeter.

 

TEKEN VIND JE NIET ALLEEN IN HET BOS

Teken vind je eigenlijk overal waar er groen is. Van gras tot struikgewas. Van weide tot lage begroeiing. Vandaar dat wandelaars, kampeerders, hoveniers, boswachters en kinderen die in weiden en bossen spelen, een groter risico lopen op een tekenbeet. Ook huisdieren staan op het menu van teken. Maar zelfs in stadsparken of stadstuintjes, vind je teken. Het probleem is dat ze moeilijk te onderscheiden zijn van andere kleine zwartjes beestjes zoals bladluizen of larven van lieveheersbeestjes.

 

VAN EEN TEKENBEET KUN JE (HEEL UITZONDERLIJK) ZIEK WORDEN

Geen paniek, in de meeste gevallen bezorgt een tekenbeet je enkel een tijdelijke rode vlek die wat kan jeuken. Na tien dagen merk je er meestal niets meer van. Toch zijn in Europa zo’n 10 tot 20 procent van de teken besmet met een bacterie die de ziekte van Lyme of anaplasmose kan veroorzaken. In Centraal-Europa en de voormalige USSR kunnen teken besmet zijn met een virus dat een vorm van hersenvliesontsteking (tekenencefalitis) kan veroorzaken. 

 

Bij een besmetting met de ziekte van Lyme merk je meestal na 1 tot 2 dagen een rode vlek op die in het midden bleek wordt, soms schilfert en geleidelijk aan groeit. Via het bloed en het lymfestelsel kan de ziekmakende bacterie zich verder verspreiden naar de verschillende organen. Vermoed je een besmetting? Ga dan zo snel mogelijk langs bij de huisarts want in elk stadium van de ziekte blijft ze goed behandelbaar.

 

Tegen de ziekte van Lyme en anaplasmose kun je je niet laten inenten. Tegen tekenencefalitis bestaat er wel een vaccin.

 

Belangrijk: Raadpleeg de huisarts als je na een tekenbeet last krijgt van hoofdpijn, pijn in de armen of benen, koorts, griepsymptomen of als je zwanger bent.

 

EEN TEKENBEET KUN JE VOORKOMEN

Insectenwerende middelen op basis van 40 procent DEET, houden teken op afstand. Omdat ze slechts een beperkte periode werken, moet je ze regelmatig opnieuw aanbrengen. Lees daarom goed de verpakking of volg de instructies van jouw apotheker. Voor kinderen bestaan er speciale producten die maximum 20 procent DEET bevatten. Let erop dat het product niet op de ogen of de handen terechtkomt.

Tip: Een bleke broek zorgt ervoor dat je teken sneller ziet.

 

6 tips om een tekenbeet te voorkomen 

  1. Draag gesloten schoenen en een lange broek
  2. Stop je broekspijpen in je sokken
  3. Draag lichtgekleurde kledij met lange mouwen
  4. Geef kinderen een petje want teken kruipen vaak op het hoofd van kinderen
  5. Blijf zo veel mogelijk op de wandelpaden om contact met struikgewas en hoog gras te vermijden
  6. Bescherm jezelf met een insectenwerend product

 

CHECK, CHECK, DUBBELCHECK

Een tekenbeet kun je amper voelen waardoor je ze vaak pas laat ontdekt. Daarom is het erg belangrijk dat je je na elke wandeling in de natuur of het tuinieren goed controleert of laat controleren. Teken voelen zich vooral in hun sas op warme plekjes zoals de liezen, de oksels, de enkels, de bilspleet, de knieplooien, de elleboogplooien of bij de haargrens. Controleer deze plaatsen dus extra goed, ook als je een beschermend product hebt gebruikt.

 

EEN TEEK VERWIJDEREN DOE JE ZO

Ook al hebben teken dan geen tanden, toch kunnen ze zich met hun steeksnuit stevig ‘vastbijten’ in de huid. Daarom moet je ze correct en voorzichtig verwijderen. In de apotheek vind je aangepaste tekentangen waarmee je de teek zo dicht mogelijk bij de huid vastneemt en vervolgens voorzichtig in een rechte beweging uit de huid trekt. Zorg dat je niet in het achterlichaam knijpt want daardoor kan de maaginhoud in het bloed terechtkomen en loop je een groter risico op besmetting.

 

Maak het kleine wondje nadien schoon met water, zeep en ontsmettingsmiddel. Controleer de volgende drie maanden regelmatig de huid rondom de beet en noteer de datum en de vermoedelijke plek waar je bent gebeten. Gooi een levende teek ook niet terug in de natuur maar plet ze zodat ze geen andere slachtoffers meer kan maken.

 

Let op: Zowel nagellak, olie, alcohol als ether zijn niet geschikt om de teek te verdoven of als middel om ze te verwijderen. De kans bestaat immers dat de teek daardoor de maaginhoud loost waardoor je risico loopt op besmetting.