Al gedacht aan een medicatieschema?

INFO
Gepost op: 
17/10/2016

Het juiste geneesmiddel op het juiste tijdstip nemen, dat kan een hele klus zijn. Zeker als je verschillende geneesmiddelen nodig hebt, verlies je soms wel eens het overzicht waardoor je gaat twijfelen. Om je gezondheid optimaal te bewaken, is er het medicatieschema. 

Wat is dat?

Het medicatieschema geeft je een duidelijk overzicht van welke medicatie je moet nemen, hoe en in welke dosis. Daardoor kun je de behandeling makkelijker en trouwer volgen.

Bovendien is het schema een uitstekend communicatie-instrument tussen de verschillende zorgverstrekkers. Soms krijg je immers wel eens een verschillende boodschap over hoe je de medicatie moet nemen, maar dankzij het schema weet je perfect wat je moet doen. Ook bij een ziekenhuisopname hebben de zorgverleners meteen een duidelijk beeld van je reguliere medicatiegebruik. 

Welke geneesmiddelen kunnen in het medicatieschema?

Dat kunnen zowel voorgeschreven als niet-voorgeschreven geneesmiddelen en voedingssupplementen zijn. 

Voor wie is een medicatieschema interessant?

  • Als je chronisch ziek bent en/of meerdere geneesmiddelen moet gebruiken
  • Als je een geneesmiddel meerdere keren per dag moet gebruiken
  • Als de dosering elke dag of week verandert
  • Als je bepaalde geneesmiddelen nuchter moet nemen en andere bij de maaltijd
  • Als je behandeling vaak wijzigt
  • Als meerdere artsen betrokken zijn bij je behandeling
  • Als je geneesmiddelen vervangen worden door de generische variant

Waarom bij de apotheker?

Geen enkele andere zorgverstrekker heeft zo’n volledig beeld van jouw medicatiegebruik als je apotheker. Dat geldt zowel voor de voorgeschreven geneesmiddelen als de zelfzorgmedicatie. In samenspraak met de behandelende arts of specialist waakt de apotheker over jouw medicatie en kan je steeds up-to-date advies geven over het gebruik, mogelijke nevenwerkingen en eventuele interacties met andere geneesmiddelen.

Wil je meer weten? Vraag raad aan je apotheker