Alles wat je wil weten over een blaasontsteking

HEALTH
Gepost op: 
22/11/2017
Alles wat je wil weten over een blaasontsteking

Heb je voortdurend het gevoel dat je naar het toilet moet, een branderig gevoel bij het plassen of merk je zelfs een beetje bloed in je urine? De kans is groot dat je last hebt van een blaasontsteking. Wees gerust, je bent niet alleen. Ongeveer de helft van de vrouwen krijgt er vroeg of laat mee te maken, soms zelfs meerdere keren. Meestal verloopt de aandoening relatief onschuldig maar af en toe kan een blaasontsteking ernstige gevolgen hebben.

Hoe ontstaat een blaasontsteking?

Urine legt een hele weg af vooraleer ze het lichaam verlaat. Vanuit het nierbekken loopt ze naar de urineleiders, waarna ze de blaas passeert om uiteindelijk in de urinebuis terecht te komen. Normaal gezien komen er daarbij geen lichaamsvreemde bacteriën in de urine, tenzij die er toch in slagen om door te dringen tot in de urinebuis en de binnenwand van de blaas doen infecteren. Meestal gaat het om de zogenaamde Escherichia coli (kortweg E.coli) die - normaal gezien - in de dikke darm voorkomt. Bij oudere mensen of mensen met een zwakkere gezondheid kunnen er verschillende bacteriën aan de basis liggen.

Waarom is het een typische vrouwenkwaal?

Bij vrouwen is de urinebuis een stuk korter dan bij mannen waardoor bacteriën sneller de blaas kunnen bereiken. Bovendien liggen de ingang van de plasbuis en anus dicht bij elkaar waardoor darmbacteriën er bij vrouwen makkelijker in slagen om bij de urinewegen te geraken.

Hoe herken je een blaasontsteking?

 • Voortdurend kleine hoeveelheden moeten plassen, ook ‘s nachts
 • Branderig, stekend of pijnlijk gevoel bij het plassen
 • Slecht ruikende of troebele urine
 • Soms (sporen van) bloed in de urine
 • Eventueel urineverlies

 

Als je je bovendien ziek voelt, pijn krijgt in de zij of onderrug of koorts ontwikkelt, is er mogelijks sprake van een ontsteking van het nierbekken en de nieren. Raadpleeg dan zeker de arts.

Hoe behandelt men een blaasontsteking?

In de eerste plaats is het belangrijk dat je veel drinkt. Dat zorgt ervoor dat je vaker moet plassen waardoor de urinewegen gespoeld worden en bacteriën minder snel de kans krijgen om zich aan de blaaswand vast te hechten. Als dit niet volstaat kan de arts een korte antibioticakuur voorschrijven om het genezingsproces te bespoedigen.

Veenbessensap of cranberry juice bevat een stof die ervoor zorgt dat bacteriën zich moeilijker aan de blaaswand kunnen vasthechten. Hoewel wetenschappelijke studies het preventieve nut niet bevestigen, kan het een goed idee zijn om geregeld een glas veenbessensap te drinken, zeker als je vaak last hebt van urineweginfecties. Bovendien draagt verenbessensap ook bij aan een goede hydratatie, belangrijk ter preventie van urineweginfecties. Bij de apotheker vind je verschillende producten op basis van veenbessen of veenbesderivaten.

10 TIPS OM EEN BLAASONTSTEKING TE VOORKOMEN

 1. Drink minstens 1,5 tot 2 liter per dag.
 2. Stel plassen niet onnodig uit.
 3. Ga voor het slapengaan en na seksueel contact plassen.
 4. Neem de tijd om de blaas volledig te ledigen.
 5. Gebruik een pH-neutrale zeep voor de intieme hygiëne.
 6. Producten op basis van veenbessen bemoeilijken de aanhechting van bacteriën aan de blaaswand.
 7. Veeg altijd van voor naar achteren schoon.
 8. Draag geen te strakke kledij en kies voor katoenen ondergoed.
 9. Douchen is beter dan baden.
 10. Er blijkt een - voorlopig nog onduidelijke - samenhang te zijn tussen constipatie en blaasontsteking. Eet daarom voldoende vezels voor een vlotte stoelgang.