Bruin zonder zon ... en strepen

CARE
Gepost op: 
26/04/2017
Bruin zonder zon ... en strepen

Heb je graag een bruin kleurtje maar lig je liever niet uren in de zon? In de apotheek vind je heel wat huidvriendelijke producten waarmee je een egaal bruine huid kunt krijgen. Hun geheim is dihydroxyaceton, een synthetische suiker die reageert met de dode huidcellen van de buitenste huidlaag waardoor die een bruin pigment produceert en je huid – tijdelijk - een natuurlijk uitziende bruine kleur krijgt. Een paar uren na het aanbrengen is het product helemaal ingewerkt en krijg je een optimaal resultaat. Door de natuurlijke afschilfering van de huidcellen verdwijnt het kleurtje echter ook weer na drie tot vijf dagen.

Zelfbruiners bestaan zowel in de vorm van een lotion, spray, crème, melk, mousse als gel. Sommige zijn enkel geschikt voor het lichaam of de benen, andere zowel voor lichaam als gezicht. De kleuring is het sterkst op de plekken waar de hoornlaag wat dikker is. Breng daarom iets minder product aan op de ellebogen, hielen, knieën of eventuele puistjes om al te grote verschillen te vermijden. Bepaalde zelfbruiners zijn gekleurd waardoor je het product makkelijk kunt verdelen zonder plekjes over te slaan.

Gelijkmatige verdeling

Het goed aanbrengen van een zelfbruiner vraagt wat oefening en ervaring. Maar als je deze drie stappen volgt, lukt het je zeker om een mooie, egale bruine kleur te krijgen:

 • Stap 1
  Hoe zachter jouw huid, hoe egaler het eindresultaat. Gebruik dus eerst een peeling of scrubborstel om de dode huidcellen te verwijderen. Maak de huid vervolgens goed droog en zorg dat alle make-up verdwenen is.

  Tip: Omdat zelfbruiners vaak niet zo’n aangename geur hebben, breng je het product  best ‘s avonds aan.
   
 • Stap 2
  Start met een dun laagje dat je zo gelijkmatig mogelijk over het lichaam wrijft en volledig laat indringen. Begin bij je voeten en smeer zo verder naar boven, richting gezicht. Doe vervolgens een druppel op kin, neus, wangen en voorhoofd en smeer het goed uit. Vergeet ook het gebied rond je oren niet. Let erop dat het product niet op je haar of wenkbrauwen terechtkomt. Eventueel kun je de wenkbrauwen afvegen met een watje met daarop wat reinigende lotion.

  Tip : Een paar dunne laagjes boven elkaar is mooier dan één dikke laag.
   
 • Stap 3
  Wacht na het aanbrengen van het product ongeveer een kwartiertje zodat het kan opdrogen en geen vlekken maakt. Was nadien goed je handen met zeep en borstel je nagels. Met douchen of zwemmen wacht je best zo’n zes uur, tot het product volledig uitgewerkt is.

  Tip: Gebruik een zelfbruiner niet langer dan één seizoen.

Beschermt zelfbruiner tegen de zon?

Bruinen zonder zon maakt je huid wel bruin maar spreekt niet het natuurlijke beschermingssysteem van de huid aan. Die kunstmatige bruine tint beschermt dan ook niet tegen uv A- of uv B-stralen. Daarom blijft het noodzakelijk om je huid goed te beschermen met een zonneproduct dat aangepast is aan je huidtype.

Mag je bruinen zonder zon ook gebruiken als je zwanger bent ?

Voor zover bekend zijn er geen negatieve invloeden op de zwangerschap of als je borstvoeding geeft. Zeker voor (aanstaande) moeders is het dan ook de meest veilige optie en te verkiezen boven de echte zon of de zonnebank. Uv-stralen kunnen door de hormonale wijzigingen tijden de zwangerschap immers een zwangerschapsmasker uitlokken. Als je borstvoeding geeft, mag je het product echter niet aanbrengen op plekken die in contact komen met de mond van de baby.

Tip

Omdat er tijdens de zwangerschap steeds een beperkt risico is op een allergische reactie, breng je het product best eerst met mate en op een klein oppervlak aan. Zo kun je nagaan of er al dan niet een reactie ontstaat.