droge huid door mondmasker: dit kan je eraan doen

CARE
Gepost op: 
16/10/2020
Droge huid en acne door een mondmasker vermijden

Als je lange tijd een mondmasker draagt, wordt de de huid van je gelaat droger. Ook de kans op acne, huidirritatie en striemen in je gezicht stijgt als je veelvuldig een mondmasker draagt. Gelukkig kan je daar wat aan doen. Tips en advies om de huid van je gezicht te verwennen en te verzorgen in deze mondmaskertijden. 

1. gebruik steeds een vers gewassen mondmasker

Gebruik je een herbruikbaar mondmasker? Draag het niet te lang na elkaar. Hoe properder je mondmasker, hoe properder je huid. Probeer zeker elke dag een vers gewassen exemplaar te dragen.

Draag geen mondmasker dat nog niet volledig droog is. Een vochtig mondmasker doet je huid sneller uitdrogen. 

  •  Je mondmasker wassen doe je best in je wasmachine op het heetste programma. Je wasmachine enkel aanzetten om je mondmasker even tussendoor te wassen, is misschien niet zo handig. Je kan je mondmasker ook gewoon in een kookpot reinigen. Gebruik wat wasmiddel of zeep en schuur grondig. Laat daarna een minuut of vijf sudderen in water boven de 70°.

2. gebruik een mondmasker van goede kwaliteit

Het materiaal waaruit je mondmasker is gemaakt, heeft invloed op je huid. Katoen is het meest vriendelijk voor je huid en veroorzaakt het minst huidirritatie. Neopreen of synthetisch rubber verhoogt de kans op irritaties. 

3. vermijd make-up

Een foundation en lippenstift dragen onder een mondmasker doe je beter niet. De make-up sluit de huid af en zorgt onder het mondmasker voor nog meer irritatie van je huid. ​​​​​​​

4. reinig elke dag je huid

Maak je gezicht schoon als je lange tijd een mondmasker hebt gedragen. Door je gelaat te reinigen, verwijder je talg, zweet en ander vuil. Doe dit zo snel mogelijk: van zodra je het mondmasker afzet of van zodra je thuis bent na je werkdag. ’s Ochtends je huid reinigen doe je best minstens een halfuur vooraleer je het mondmasker opzet.

5. milde reiniging heeft de voorkeur

Gebruik je kraantjeswater? Kies voor lauw water en vermijd warm of heet water. Te warm water kan je huid schuren en je kwetsbare huidbarrière beschadigen. Heb je een gevoelige huid? Dan kan je micellair water gebruiken. Dit is water met extra reinigende oppervlakteactieve stoffen. Die stoffen voelen fris aan en maken de huid schoon zonder dat die uitdroogt. Je Goed apotheker informeert je hier graag over.  

6. voed je huid

Heb je je huid gereinigd? Daarna is het tijd om je huid te voeden. Gebruik hiervoor een hydraterende crème die ook je huidbarrière herstelt. Kies geen al te agressieve producten: die drogen je huid nog meer uit. De voorkeur gaat uit naar mild hydraterende en niet-vette crèmes.

  • Toleriane ultra van La Roche-Posay bevat geen bewaarmiddelen, parfum of alcohol. De kalmerende werking zorgt voor een intensieve en langdurige verlichting van je huid.
  • Trixera balsem van Avène herstelt, voedt en verzacht je huid. Is perfect te gebruiken voor dagelijkse verzorging van een droge en gevoelige huid.

Beide huidverzorgingsproducten vind je in het assortiment van je Goed apotheek

7. versterk je huid

Sommige delen van je gezicht zijn extra gevoelig voor irritatie. Je neusbrug of de huid net achter je oren bijvoorbeeld. Om die irritatie te voorkomen en te verlichten, gebruik je best een barrièreversterkende zalf of kalmerende spray. 

  • Cicaplast balsem van La Roche-Posay zorgt voor een kwalitatief herstel van een gevoelige huid. Ook kinderen kunnen deze balsem gebruiken.  
  • Cicalfate crème van Avène bevat geen parfum, alcohol of parabenen. Beschadigde huid herstelt daardoor sneller.  

Beide versterkende producten vind je in het assortiment van je Goed apotheek.

8. let op voor acne onder je mondmasker

Acne ontstaat wanneer je talgklieren verstoppen. Die klieren hangen vast aan de haarzakjes in je huid. Wanneer de uitgang van de talgklier verstopt, zwelt die op en krijg je een mee-eter waarin bacteriën groeien en uiteindelijk een puist ontstaat. Wanneer je een mondmasker draagt, is je huid afgesloten. Dit werkt acne in de hand. Draag daarom geen mondmasker dat te hard tegen je huid spant of schuurt. 

Gebruik geen agressieve producten om acne te behandelen. De kans is groot dat die producten je huid nog meer uitdrogen. Ook belangrijk: laat je puistjes met rust. Krabben of uitduwen zorgt er enkel voor dat het langer duurt vooraleer de acne verdwijnt. 

 

Vragen over acne en huid- en gezichtsverzorging? Neem contact op met je Goed apotheker. Die helpt je graag verder met tips en productadvies.