Droge huid? Wat doe je eraan?

CARE
Gepost op: 
24/01/2019
Droge huid? Wat doe je eraan?

De huid is het grootste orgaan van ons lichaam. ‘Een babyhuidje’ is een begrip…en een ideaal voor de meesten. Maar niet iedereen heeft – of houdt – zo een zachte en gehydrateerde huid. Wind en kou zijn vaak de boosdoeners, want die doen de huid uitdrogen. Die begint dan vaak te schilferen. Er zijn natuurlijk ook mensen die van nature een droge huid hebben

Wat is de functie van je huid?

De huid beschermt je lichaam tegen invloeden van buitenaf, zoals zonlicht, schadelijke stoffen, bacteriën en schimmels. Ze speelt ook een belangrijke rol in het regelen van je lichaamstemperatuur en is in staat signalen zoals pijn, warmte en kou te registreren.
 

Hoe beschermt de huid je lichaam?

De huid bestaat uit verschillende lagen. Het is de buitenste laag, de hoornlaag, die een belangrijke beschermende rol heeft. Deze laag wordt voortdurend vernieuwd. De cellen in deze laag zijn omgeven door huidvetten, die als het ware het cement vormen tussen de cellen.
 

Hoe ontstaat een droge huid?

Veel wassen met water en zeep veroorzaakt een droge huid. Door het wassen wordt de huid wel schoon, maar de huidvetten worden weggespoeld. Hierdoor kan het vocht makkelijker verdampen en wordt de huid droog. Mensen die voor hun beroep veel werken met water, zeep en reinigingsmiddelen hebben een verhoogd risico op droge huid, vooral aan de handen. Denk maar aan schoonmakers, koks, artsen en verpleegkundigen. In het winterseizoen droogt je huid ook makkelijker uit. De centrale verwarming in huis zorgt voor een droge atmosfeer, maar ook vrieskou en wind drogen de huid uit.

Hoe voorkom je een droge huid? Enkele tips.

 • Vermijd direct contact met oplosmiddelen en zepen. Vooral in combinatie met warm water zijn ze schadelijk.
 • Draag zoveel mogelijk handschoenen bij huishoudelijke taken. Onder rubberen handschoenen draag je bij voorkeur katoenen handschoenen.
 • Maak het niet te warm in huis, zodat de lucht niet te droog wordt. Gebruik eventueel een luchtbevochtiger of vochtverdampers op de radiatoren.
 • Draag bij koud weer warme kleding en handschoenen.
 • Gebruik een goede beschermende crème.
 • Bescherm in het bijzonder je handen, gelaat en lippen met een vette crème.
 • Gebruik bad- en doucheolie. Die laten een dun olielaagje achter op de huid, en dat beschermt tegen uitdroging.
 • Douche wat minder vaak – en vermijd zeker hete douches.
 • Gebruik een milde zeep bij het baden en douchen.
 • Gebruik na het baden en douchen een vette crème.
 • Zalven en crèmes zijn effectiever dan lotions.

Wat is een droge huid?

De verdamping van vocht door de huid is heel precies geregeld. Bij een droge huid vermindert de hoeveelheid huidvetten, waardoor de huid makkelijker doorlaatbaar wordt voor water. Daardoor raakt ze gedehydrateerd. De huid wordt rood en schilferig, er kunnen zelfs kleine kloofjes ontstaan.
 

Hoe behandel je een droge huid?

De huid herstelt zichzelf door extra huidvetten te produceren, om de weggespoelde huidvetten te vervangen. Dit proces duurt ongeveer 1 week. De huid moet echter wel de kans krijgen om zichzelf te herstellen en moet dus met rust gelaten worden. Dat is in de praktijk meestal niet mogelijk. Maar door de huid in te wrijven met een beschermende vette crème, krijgt je huid ook de kans om zich volledig te herstellen. Het nadeel van deze producten is dat ze langzaam intrekken en de huid langdurig vet maken. Daarom wordt aangeraden om die vooral ’s avonds voor het slapen gaan te gebruiken. Er is veel vooruitgang geboekt op het gebied van samenstelling van crèmes voor droge huid. Sommige bevatten cholesterol, vrije vetzuren en ceramide. Deze stoffen zorgen mee voor het herstel van een zeer beschadigde huid.

Gratis huidanalyse

Met een goede huidverzorging hou je ze in topconditie en geniet je langer van een stralende huid. Stap één is weten hoe het precies is gesteld met de conditie van de huid. Jouw apotheker beschikt over een professioneel toestel dat alle parameters in kaart brengt waardoor we je een persoonlijk huidadvies kunnen geven. Maak hier je afspraak voor een gratis huidanalyse