een geneesmiddelenpaspoort: wat is dat?

INFO
Gepost op: 
28/05/2019
Geneesmiddelenpaspoort: wat is dat?

Het medisch paspoort geeft je een duidelijk beeld van de geneesmiddelen die je gebruikt en in welke dosering. Het vermeldt de merknaam, de stofnaam, de sterkte en dosering van het geneesmiddel. Ga je binnenkort op reis? We raden je aan om je geneesmiddelenpaspoort in orde te brengen want niet alle landen gebruiken dezelfde merknamen.

 

hoe stel ik een geneesmiddelenpaspoort op? 

In het geval je veel geneesmiddelen of wegwerpnaalden meeneemt , is het zeker interessant om een medisch paspoort te laten opstellen en ondertekenen door je huisarts. Download hier een voorbeeld dat je mee kan nemen naar je huisarts. 

 

geneesmiddelen in je (hand)bagage? 

Dankzij het medisch paspoort kan je de medicatie in je handbagage bewaren. Als je ze meeneemt in je koffer die in het ruim van het vliegtuig bewaard wordt, zijn er grote temperatuurschommelingen. Van zodra geneesmiddelen bevriezen, verliezen ze hun werking. Heb je vragen? Twijfel dan niet om raad te vragen aan je apotheker. 

 

Een geneesmiddelenpaspoort biedt ook een meerwaarde als je door de douane wordt tegengehouden. Het medisch paspoort biedt hen dan informatie over je meegenomen medicijnen. Bovendien kan je aantonen dat de medicijnen voor eigen gebruik zijn. Wanneer je meer dan 100ml van een geneesmiddel meeneemt, hou je deze best apart om te declareren.

 

Opgelet! Neem je verdovende middelen of psychotrope stoffen mee naar het buitenland (bv. geneesmiddelen bij ADHD, sterke pijnstillers,…) dan is een medisch paspoort niet voldoende. Je vraagt dan een verklaring aan bij het FAGG, minstens 10 werkdagen vooraf. Na validatie ontvang je een document dat je kan bewaren bij je geneesmiddelen op reis.  

 

Lees ook zeker: