Is een tekenbeet gevaarlijk?

HEALTH
Gepost op: 
08/07/2016

In de meeste gevallen worden mens en dier niet ziek van een tekenbeet. Je krijgt een kleine harde pukkel met een rode huid errond. Na enkele uren kan de beet wel jeuk veroorzaken, maar meestal merk je er na ongeveer tien dagen helemaal niets meer van.

Sommige teken zijn echter ook drager van een ziektekiem die via het speeksel in het lichaam dringt. Bij een besmette tekenbeet verschijnt er na een tot twee weken een rode vlek die bleek wordt in het midden, schilfert en geleidelijk aan groeit. De besmetting verspreidt zich vervolgens via het bloed en het lymfestelsel naar verschillende organen.

  • De meest voorkomende ziekmakende bacterie die teken overdragen is de Borrelia burgdorferi. Die kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Daarnaast is er ook een kans op anaplasmose. Teken in bepaalde Centraal-Europese landen kunnen ook besmet zijn met een virus dat hersenvliesontsteking kan veroorzaken. 

de ziekte van Lyme

Bij de ziekte van Lyme is er altijd een teek in het spel. Je kan deze ziekte niet rechtstreeks van mens op mens doorgeven.

  • De ziekte van Lyme kent verschillende stadia. Wat niet noodzakelijk wil zeggen dat je alle stadia ook daadwerkelijk gaat krijgen.
  • In het eerste stadium kun je bepaalde griepsymptomen ontwikkelen zoals hoofdpijn, keelpijn, vermoeidheid of een matige koorts.
  • In een tweede stadium kan er pijn ontstaan in je armen of benen, en kunnen er zelfs gelaatsspierverlamming, dubbel zicht of hartritmestoornissen optreden.
  • Nog later – en soms wel jaren later – kan er pijn en zwelling in gewrichten of laattijdige huidletsels op armen en/of benen ontstaan.

Vermoed je dat je besmet bent? Ga zeker langs bij je huisarts. Ongeacht het stadium van de ziekte. De ziekte van Lyme is immers in elk stadium goed te behandelen. Het gebeurt zelden dat er blijvende gevolgen zijn.

Het is belangrijk om de ziekte van Lyme tijdig op te sporen. Er bestaat immers een kans dat je spieren, gewrichten, zenuwstelsel en zelfs je hart worden aangetast. De meeste symptomen zijn omkeerbaar als je ze laat behandelen. Enkel de gewrichtsklachten kunnen blijvend zijn, ook na behandeling. Hoe langer je wacht om je te laten behandelen, hoe langer het herstel duurt.

anaplasmose

Teken kunnen via hun speeksel ook de anaplasmosebacterie overdragen. Ook deze bacterie kan verschillende griepsymptomen veroorzaken zoals hoge koorts, spierpijn, hoofpijn en soms gewrichtspijn.

  • Deze ziekte komt in België slechts zeer sporadisch voor, al lijkt er wel een opmars te zijn.
  • Anaplasmose kan ook samen met de ziekte van Lyme voorkomen. In dat geval spreken we van een co-infectie.

ben je gebeten door een teek?

Meld je tekenbeet op www.tekennet.be. Dit helpt om de risicogebieden beter in kaart te brengen.