Is een tekenbeet gevaarlijk?

HEALTH
Gepost op: 
08/07/2016

In de meeste gevallen worden zowel de mens als dier niet ziek van een tekenbeet en blijft het bij een kleine harde pukkel met een rode huid errond. Na enkele uren kan die wel jeuk veroorzaken, maar meestal merk je er na ongeveer tien dagen helemaal niets meer van.

Sommige teken zijn echter ook drager van een ziektekiem die via het speeksel in het lichaam dringt. Bij een besmette tekenbeet verschijnt er na één tot twee weken een rode vlek die bleek wordt in het midden, schilfert en geleidelijk aan groeit. De besmetting verspreidt zich vervolgens via het bloed en het lymfestelsel naar de verschillende organen. De meest voorkomende ziekmakende bacterie die via teken wordt overgedragen is de Borrelia burgdorferi die bij de gastheer de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Daarnaast is er ook een kans op anaplasmose en de teken in bepaalde Centraal- en Europese landen kunnen ook besmet zijn met een virus dat hersenvliesontsteking kan veroorzaken. 

De ziekte van Lyme

Bij de ziekte van Lyme is er altijd een teek in het spel. Je kan het dus bijvoorbeeld niet rechtstreeks van mens op mens doorgeven. De ziekte kent verschillende stadia, maar het is mogelijk dat ze niet alle drie worden doorlopen. In het eerste stadium kun je bepaalde griepsymptomen ontwikkelen zoals hoofdpijn, keelpijn, vermoeidheid of een matige koorts. In een tweede stadium kan er ook pijn ontstaan in de armen of benen, een scheefstand van het gezicht door een gelaatsspierverlamming, dubbel zicht of hartritmestoornissen. Nog later – en soms wel jaren later – kan er pijn en zwelling in gewrichten of laattijdige huidletsels op armen en/of benen ontstaan. Als je vermoedt dat je besmet bent, moet je hoe dan ook langsgaan bij de huisarts. Ongeacht welk stadium van de ziekte. De ziekte van Lyme is immers in elk stadium goed te behandelen. Het gebeurt zelden dat er blijvende gevolgen zijn.

Maar wanneer men de ziekte niet tijdig opspoort bestaat er een kans dat de spieren, gewrichten, het zenuwstelsel en zelfs het hart aangetast worden. De meeste symptomen zijn omkeerbaar als je ze laat behandelen. Enkel de gewrichtsklachten kunnen wel blijvend zijn, ook na behandeling. Hoe langer je wacht om je te laten behandelen, hoe langer het herstel duurt.

Anaplasmose

Teken kunnen via hun speeksel ook de anaplasmose-bacterie overdragen. Ook deze kan verschillende griepsymptomen veroorzaken zoals hoge koorts, spierpijn, hoofpijn en soms gewrichtspijn. Deze ziekte komt in België slechts zeer sporadisch voor, al lijkt er wel een opmars te zijn. Anaplasmose kan ook samen met de ziekte van Lyme voorkomen en dan spreken we van een co-infectie.

Bescherm jezelf

Een insectenwerend middel op basis van 40 procent DEET, helpt om de teken op afstand te houden. Let wel op: zo’n middel beschermt slechts een beperkte periode. Om de twee à drie uur moet je het dus opnieuw aanbrengen. Voor kinderen bestaan er speciale producten met maximum 20 procent DEET. Vermijd contact met de handen en de ogen. 

6 tips om een tekenbeet te voorkomen

  1. Draag gesloten schoenen en een lange broek
  2. Stop je broekspijpen in je sokken
  3. Draag lichtgekleurde kledij met lange mouwen
  4. Geef kinderen een petje want teken kruipen vaak op het hoofd van kinderen
  5. Blijf zo veel mogelijk op de wandelpaden om contact met struikgewas en hoog gras te vermijden
  6. Bescherm jezelf met een insectenwerend product op basis van DEET

Ben je gebeten door een teek?

Meld je tekenbeet dan op www.tekennet.be
Op die manier worden de risicogebieden in kaart gebracht.