een warme winter … met en voor je huisdier

CARE
Gepost op: 
19/10/2020
een warme winter … met en voor je huisdier

Net als in de warme zomer is het ook in de koude winter belangrijk om extra aandacht te schenken aan de gezondheid en het gedrag van je huisdier. Zowel binnen als buiten. Behalve met de temperaturen hou je best ook rekening met het feit dat de dagen korter zijn. Die kortere dagen en donkere avonden kunnen een invloed hebben op het gedrag van je hond of kat. 

bescherm de vacht en poten van je hond

Slecht weer? Ga toch met je hond wandelen. Het is belangrijk dat je hond zijn behoefte gewoon buiten kan doen. Met een kleine hond kan je misschien eens een winterse dag binnen blijven, een grote hond heeft sowieso zijn beweging en buitenmomenten nodig. Je hond zal zeker genieten van een winterwandeling.

  • Heeft je hond een korte vacht? Dan kan je hem een jasje aantrekken als je er mee gaat wandelen. Je hond heeft weliswaar een warme vacht, maar die biedt niet altijd voldoende weerstand tegen regen of koude temperaturen. Een hond met een natte vacht krijgt het bovendien sneller koud. Ook voor oudere honden is een beschermende jas een aanrader. Zij zijn immers gevoeliger voor guur winterweer. 
  • Besteed aandacht aan de poten van je trouwe huisvriend. De voetzolen komen in contact met een koude ondergrond, ijs of sneeuw. Vermijd wandelen op plaatsen waar veel strooizout ligt. Daar kunnen de voetzolen van je hond van verbranden. Spoel na je wandeling de poten wat af met lauw water. Je hond zal je er dankbaar voor zijn. Je kan je hond ook hondenschoenen laten dragen tijdens de wandeling. In eerste instantie worden die vooral gebruikt bij wondjes aan de poten om te vermijden dat een hond aan die wonden kan likken of bijten. 

laat je kat niet in de kou

Katten zijn van nature nacht- en buitendieren. Nu het vroeger en langer donker is, zorg je er best voor dat je kat zo zichtbaar mogelijk is. Voorzie ook een plekje waar ze altijd zelfstandig binnen kan in je huis.

  • Doe je kat een reflecterende halsband om. Kies er een zonder belletje. De meeste katten vinden het niet leuk om telkens gerinkel te horen als ze bewegen.

  • Katten hebben weinig last van kou, maar kunnen niet zo goed tegen regen of sneeuw. Ze zoeken graag beschutting in een voor hen vertrouwde omgeving. Als je geen kattenluik hebt, zorg dan voor een afdak. Zet er een mand onder zodat je kat kan schuilen. 

  • Net als voor een hond is beweging gezond voor een kat. In tegenstelling tot een hond, beslist een kat meestal zelf wanneer hij naar buiten gaat. Merk je dat je kat meer binnen blijft bij winters weer? Speel er enkele keren per dag een paar minuten mee.

  • Hou je kat uit de buurt van antivries. Door de zoete geur zijn katten geneigd om dat op te drinken. Ze likken het soms ook van hun poten als ze door antivries zijn gewandeld. Ruim gemorste antivries altijd meteen op. Katten die antivries hebben gedronken, kunnen zich ‘dronken’ gedragen. Neem contact op met je dierenarts wanneer je dit gedrag ziet. Ook je hond hou je trouwens beter uit de buurt van antivries. 

vergeet ook de andere dieren niet

  • Heb je konijnen of cavia’s in de tuin? Geef ze extra stro zodat ze zich tegen de koude kunnen beschermen door voor zichzelf een warme verstopplaats te maken. Zorg dat het niet binnenwaait in het hok. Vriest het echt hard? Zet het hok dan op een plaats in een schuur, stal of veranda. Let wel op indien je het hok zou binnenzetten in een verwarmde ruimte: konijnen kunnen last hebben van extreme temperatuurswisselingen. 
  • Ook kippen kan je helpen om zo weinig mogelijk last te hebben van de winter. Extra krachtvoer en een tochtvrij hok met stro zullen ze zeker appreciëren. Zorg voor voldoende water, en check regelmatig of het niet bevroren is. Gebruik een plastic waterbak: een kip kan vastvriezen aan een metalen bakje. 
  • Help vrije vogels en dieren in je tuin door de winter heen. Zet een plastic waterschaaltje in de tuin en hang voederkastjes of netjes met zaden en noten in een boom of struik. Laat de afgevallen bladeren in de tuin liggen: voor sommige dieren is dit een ideale schuilplaats als het slecht weer is. 

laat je adviseren door je Goed apotheker

Vragen over de gezondheid van je huisdier? Maak kennis met ons productgamma voor je hond of kat. Je Goed apotheker helpt je graag.

Een greep uit ons aanbod: