eerste hulp bij acne

CARE
Gepost op: 
23/08/2019
Acne: tips van je apotheker

De meest gekende vorm van acne is acne vulgaris, de medische term voor jeugdpuistjes. Zoals de naam doet vermoeden, manifesteert acne zich
meestal in de puberteit, omwille van hormonale veranderingen. Acne komt voornamelijk voor op het gelaat, de rug en de borst. Desondanks het feit dat acne niet gevaarlijk is, kan het toch behoorlijk vervelend zijn.

Wat heeft invloed op acne?

Er zijn een aantal factoren die acne beïnvloeden:

 • Bij sommige geneesmiddelen kan je hinder ondervinden van acne. Je apotheker kan je hierover meer informatie geven.
 • Mechanische factoren, zoals het uitknijpen of manipuleren van de puistjes. Je huid overmatig wassen, wrijven of masseren is ook niet goed.
 • Contact met chemische stoffen, zoals bestrijdingsmiddelen en verbrandingsrook. 
 • Mannelijke hormonen.
 • Hormonale aandoeningen.
 • Erfelijke factoren.

Tips van je apotheker

 • Was je huid ‘s ochtends en ‘s avonds met lauw water of een reinigingsmiddel speciaal ontwikkeld voor acnehuid. Dep voorzichtig droog. 
 • Overmatig wassen, wrijven en masseren is onverstandig. Het irriteert de huid en helpt niet. 
 • Knijp puistjes niet uit, of manipuleer ze niet. Er kunnen littekens ontstaan.
 • Gebruik alleen cosmetica op waterbasis die duidelijk vermelden dat ze niet comedogeen zijn. Ben je niet zeker welke gamma’s hiervoor in aanmerking komen? Vraag raad aan je apotheker.

Wist je dat?

Opgelet met de zon!

Het kan lijken dat zonlicht een verbetering geeft, maar in werkelijkheid is dit eerder gezichtsbedrog. Vaak komt acne zelfs heviger terug na een zonnige periode. Heb je last van acne? Blijf dan zoveel mogelijk uit de zon en bescherm je huid goed met een zonnecrème met hoge factor. Het is best om een zonnecrème te kopen waar op de verpakking staat dat het niet-comedogeen is. Je apotheker helpt je bij de juiste keuze.

 

Geduld wordt beloond!

Het effect van een acnebehandeling merk je pas na enkele weken tot maanden. Het is dus belangrijk dat je volhoudt! Heb je last van bijwerkingen waardoor je geneigd bent je behandeling stop te zetten? Ga gerust langs bij je apotheker.

 

Camouflage gezocht?

Wil je je acne verstoppen onder een laagje make-up? Sta er dan bij stil dat je kiest voor een gamma dat je huid voldoende laat ademen. Vraag gerust raad aan je apotheker. Volg dit stappenplan om je huid voldoende te reinigen, ook als je geen make-up gebruikt:

 1. Was je handen.
 2. Verwijder je make-up met een make-up remover (melk, tonic, micellair water).
 3. Breng een gezichtscrème aan.