geneesmiddelen: goed bewaard, klus geklaard

INFO
Gepost op: 
26/02/2019
Bewaar je geneesmiddelen goed

De verpakking van jouw geneesmiddel is meer dan enkel een doosje of blister. Door de inhoud te beschermen tegen vocht, licht en lucht heeft het ook echt een functie. Want die drie elementen kunnen een erg negatieve invloed hebben op het product. Niet alleen kan het geneesmiddel haar werkzaamheid verliezen en uitdrogen, schiften of verkleuren maar het kan er ook toe leiden dat er zich schadelijke stoffen gaan vormen of dat bacteriën vrij spel krijgen. Daarom is het zo belangrijk om geneesmiddelen correct te bewaren.  

6 algemene bewaartips

  1. Lees goed de bewaarinstructies op de verpakking of in de bijsluiter.
  2. Kies een vaste plek om je medicijnen te bewaren.
  3. Kies voor een droge en koele plek. De badkamer of keuken lijkt misschien wel logisch maar is eigenlijk niet echt geschikt. Beter is de slaap- of woonkamer.
  4. De meeste geneesmiddelen bewaar je best op kamertemperatuur (15-25 °C), tenzij anders aangegeven.
  5. Hou geneesmiddelen uit de buurt van kinderen.
  6. Bewaar ze in hun oorspronkelijke verpakking en hou de bijsluiter bij.

in de koelkast? Soms toch!

Sommige geneesmiddelen moet je wel degelijk in de koelkast bewaren, zoals een griepvaccin. Kijk dus goed de bewaarinstructies na op de verpakking en/of bijsluiter. Leg ze voor alle duidelijkheid niet in het vriesvak, groentevak of de deur maar wel in het midden van de koelkast zodat de verpakking geen contact heeft met de wand, want dan is het weer té koud.

ik ga op reis en ik neem mee ... geneesmiddelen

Sommige geneesmiddelen moet je wel degelijk in de koelkast bewaren, zoals een griepvaccin. Kijk dus goed de bewaarinstructies na op de verpakking en/of bijsluiter. Leg ze voor alle duidelijkheid niet in het vriesvak, groentevak of de deur maar wel in het midden van de koelkast zodat de verpakking geen contact heeft met de wand, want dan is het weer té koud.

voor diabetici

Insuline is erg temperatuurgevoelig. Voor diabetici is het dus belangrijk om ze goed te bewaren. Zolang de insuline nog niet geopend is, bewaar je ze in het midden van de koelkast waar het tussen de 2 en de 8°C is.

In gebruik genomen insuline moet je dan weer op kamertemperatuur bewaren. Insuline die warmer wordt dan 30 graden, verliest sneller haar werking. Te koude insuline zorgt dan weer voor pijn bij het inspuiten.

wist je dat ook cosmetica beperkt houdbaar is?

Je zou het misschien niet meteen denken, maar ook cosmeticaproducten zijn niet voor de eeuwigheid gemaakt. Goed, als je de verpakking dicht laat, kan ze wel een heel eind mee. Maar van zodra je die opent, is de houdbaarheid wel beperkt. Meestal wordt dat aangeduid met een symbool van een geopende potje met erachter de duurtijd, bv. 12M. 

Gebruik je de producten na hun houdbaarheidsdatum, dan is er niet meteen een gezondheidsrisico al kan het er wel voor zorgen dat de werkzaamheid afneemt of dat er een allergische reactie ontstaat. Bovendien zitten er vaak geen bewaarmiddelen in cosmetica waardoor bacteriën er makkelijker vrij spel krijgen.

Je kunt de houdbaarheidstermijn maximaliseren door je producten goed te gebruiken. Was bijvoorbeeld steeds eerst je handen vooraleer je crème uit een potje neemt. Nog beter is om je handen niet te gebruiken maar bijvoorbeeld een wattenstaafje of spatel te nemen. Hou de producten weg van de zon en zorg dat ze zo min mogelijk in contact komen met vochtigheid. Sluit na gebruik de verpakking ook goed af zodat er geen vuil en bacteriën in kunnen en om uitdrogen te voorkomen.
Bij mascara en eyeliners let je er best op dat je met het borsteltje zo weinig mogelijk lucht in en uit de verpakking pompt. Indien goed bewaard, gaan ze ongeveer een jaar mee. Nagellakken en fonds de teint gaan een tweetal jaar mee, op voorwaarde dat je ze op een donkere plek en goed afgesloten bewaart. Cosmeticapoeders en potloden gaan nog een stukje langer mee.

ook zonneproducten zijn beperkt houdbaar

Kan je dat halve flesje zonnecrème van vorige zomer nog gebruiken? Mogelijks wel maar kijk eerst de houdbaarheidsdatum na. Net zoals bij cosmetica wordt die aangeduid met een maximaal aantal maanden dat je het product kunt gebruiken na opening. Want ook zonneproducten hebben een beperkte houdbaarheidsdatum waardoor hun beschermingsfactor afneemt. Ruikt het product dus wat vreemd of is ze waterig of klonterig geworden, gooi ze dan maar weg.

Om de producten zo lang mogelijk te kunnen gebruiken, is het belangrijk dat je ze goed bewaart. Dat wil zeggen: weg van licht en warmte. Dus uitstapje of zwempartij gepland? Stop het flesje of de tube in een koeltas of rol ze in een handdoek. Laat ze na gebruik niet openstaan, bescherm ze tegen zonlicht en bewaar ze thuis op een droge en koele plek.

lees ook:

surplusgezondheid-ehbo-banner-checklist-huisapotheek_1_0.jpg     ehbo-huisapotheek-banner_5.jpg    ehbo-koffer-banner_4.jpg