Hoe geneesmiddelen bewaren op reis?

INFO
Gepost op: 
17/07/2014
Hoe bewaar je je geneesmiddelen op reis?

Vertrek je binnenkort naar Sydney, de Provence of lekker dichtbij? Zorg dan zeker voor een goede reisapotheek. Wat er in je reisapotheek moet zitten, lees je hier. Deze keer hebben we het over hoe je geneesmiddelen het best bewaart op reis.

Raadpleeg tijdens het inpakken van de reisapotheek zeker de rubriek ‘hoe bewaren?’ op de bijsluiter.  Te hoge of te lage temperaturen kunnen immers de werking van sommige geneesmiddelen beïnvloeden.

Belangrijke tips

  • Bewaar de geneesmiddelen goed afgesloten en in hun oorspronkelijke verpakking.
  • De meeste geneesmiddelen kun je bij kamertemperatuur bewaren. Leg ze dus op de bestemming gerust in een kast, zolang het er niet warmer dan 25°C wordt.
  • In de wagen, caravan of tent kan het heel warm worden. Bij die temperaturen kunnen zetpillen zacht worden en crèmes of oogdruppels bederven. Gebruik dan eventueel een koeletui of koelbox.
  • Ook jouw lichaam produceert behoorlijk wat warmte. Steek de geneesmiddelen dus niet in je broekzak maar bewaar ze in een tas.
  • Bepaalde geneesmiddelen (vaccins, sommige reumageneesmiddelen, oogdruppels) moeten koel bewaard worden. Leg ze op de koelste plek in de koelkast: achteraan, onder het vriesvak of net boven de groentelade.
  • Let er op dat de geneesmiddelen niet kunnen bevriezen want sommige werken dan niet langer of kunnen gevaarlijk zijn.
  • Het kan gebeuren dat je door omstandigheden een tijdje de geneesmiddelen niet koel kunt bewaren. Als ze éénmalig en niet langer dan 24 uur uit de koelkast zijn geweest dan is er geen probleem. Zolang het niet warmer dan 25°C werd, dan kunnen veel geneesmiddelen nog gebruikt worden. Dit verschilt per geneesmiddel, dus overleg met arts of apotheker.
  • De meeste insulines en reumageneesmiddelen die je buiten de koelkast hebt bewaard, zijn nog een aantal weken houdbaar.

Medisch attest

Zorg ook voor een medisch attest (Engels/Frans) wanneer je naalden of spuiten meeneemt of als je geneesmiddelen die als drugs kunnen beschouwd worden, bij hebt. Denk maar aan sommige pijnstillers, slaappillen, kalmeringsmiddelen, ADHD-geneesmiddelen en epilepsie-middelen. Zo vermijd je eventuele problemen bij grenscontroles.

 

Andere relevante content:

 

Klik hier om terug te gaan naar ons dossier over de reisapotheek.