Hoe groot is het risico op ebola in België?

INFO
Gepost op: 
14/10/2014

Ebola dook voor het eerst op in 1976 en werd genoemd naar de Ebola-rivier in Congo. Het is een draadvormig virus dat zeer ernstige infecties veroorzaakt. Sinds de eerste uitbraak zijn er al geregeld opstoten geweest. Maar deze keer blijft de epidemie zich aan een snel tempo uitbreiden. De situatie is nog steeds niet onder controle en het aantal gevallen neemt toe. Tot op vandaag is er geen behandeling of vaccin. In de VS is een experimenteel medicijn getest, maar dit vraagt nog verder onderzoek. Een ondersteunende pijnstillende therapie is een mogelijkheid, maar schakelt het virus niet uit. In 40 tot 90% van de gevallen leidt de ziekte tot het overlijden van de patiënt.

Symptomen

De eerste symptomen steken 2 tot maximum 21 dagen na de besmetting, de kop op. De zogenaamde incubatieperiode. In de praktijk duurt het meestal ongeveer een week. Het allereerste symptoom is hoge koorts. Daarna volgen een aantal andere klachten zoals hoofdpijn, spierpijn, keelpijn, misselijkheid, hevige diarree en braken. Door het virus ontstaan ook ontstekingen van de kleine bloedvaatjes met verschillende inwendige bloedingen tot gevolg. 

Besmettelijk

Vóór de incubatieperiode is er geen risico op besmetting. Enkel zieke personen kunnen het virus doorgeven door direct contact met hun lichaamssappen. Dan hebben we het over bloed, urine, stoelgang, speeksel, braaksel, sperma en zweet. Ook besmette voorwerpen zoals naalden, houden een risico in. Het slachten en opeten van een ziek dier, kan voor besmetting zorgen. Het virus wordt niet via de lucht verspreid. Hoesten of niezen houdt dus geen risico in, net zoals insectenbeten.

Gezondheidswerkers lopen het grootste risico op besmetting. 

Risico voor België

De kans dat een besmet persoon het ebola-virus naar ons land brengt is niet onbestaande. Verspreiding van het virus is dan weer zeer klein. In België volgen de verschillende overheden de situatie zeer nauw op. Bij de minste verdenking worden de autoriteiten verwittigd. Die brengen alle contacten van de zieke persoon in kaart en ook zij worden bij de eerste symptomen onmiddellijk geïsoleerd. 

Preventieve maatregelen voor reizigers

Buitenlandse zaken raadt momenteel niet-essentiële reizen naar Guinee Conakry, Liberia en Sierra Leone af. Voor andere Afrikaanse landen zijn er geen reisbeperkingen. Indien je binnenkort naar één van de West-Afrikaanse landen reist, raden we je aan om het reisadvies te lezen op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde en die van Buitenlandse Zaken. Neem in ieder geval volgende regels in acht:

  • Pas de basisprincipes van goede hygiëne toe. Handen wassen met zeep na rechtstreeks contact met personen of voorwerpen in een publieke ruimte is essentieel.
  • Vermijd contact met bloed en andere lichaamsvochten van besmette of van besmetting verdachte mensen. Vermijd seksueel contact met zieke personen of personen die minder dan 7 weken geleden geïnfecteerd waren met het ebola-virus.
  • Vermijd het manipuleren van voorwerpen die mogelijk in contact kwamen met bloed of lichaamsvochten van besmette personen (bijvoorbeeld naalden).
  • Vermijd contact met vleermuizen (opgelet in grotten!).
  • Vermijd contact met andere dieren, meer in het bijzonder apen.
  • Vermijd contact met bushmeat, afkomstig van de jacht op wilde dieren of gestorven door ziekte of verkeer.