Hoe raak je van die verstopte neus af?

HEALTH
Gepost op: 
24/01/2018
De winter is in het land ... samen met die verstopte neus.

Een verstopte neus zorgt ervoor dat je moeilijk kunt ademhalen en 's nachts niet goed slaapt. Maar wat doe je dan het best?

Hoe ontstaat het?

De slijmvliezen en trilhaartjes in onze neusgaten helpen om stof en virussen uit onze luchtwegen te houden. Toch slagen sommige indringers er in om door die slijmbarrière te dringen waardoor de slijmvliezen extra aan het werk worden gezet. Ze gaan meer slijm produceren en vaak zwellen tegelijk de zwellichamen op. Resultaat: een loopneus of verstopte neus.

Is het ernstig?

Neen, maar een verstopte neus maakt het wel moeilijker om lucht via de neus in te ademen waardoor je vaker via de mond ademt en bijvoorbeeld last kunt krijgen van een droge mond. Daardoor kan het lastiger zijn om in slaap te vallen of om goed door te slapen.

Hoe kan de apotheker je helpen?

Vraag dan raad aan je apotheker over ontzwellende neusdruppels of verstuivers. Zij lossen weliswaar de oorzaak van de verstopte neus niet op, maar kunnen wel de symptomen onderdrukken door de zwellichamen te doen slinken waardoor de neus terug opengaat. Kies bij voorkeur voor een spray. Deze bereiken een groter oppervlak van het slijmvlies dan druppels en de vloeistof loopt niet via de keel weg. Zorg er ook voor dat je als enige het flesje gebruikt, want ze raken makkelijk besmet. Reinig eerst je neus, hou je hoofd achterover en breng het flesje dan een klein eindje in je neus vooraleer je het product verstuift. Buig je hoofd erna voorover richting je knieën en kom rustig overeind.

Let op!

Neusdruppels mag je niet langer dan 5 tot 7 dagen na elkaar gebruiken tegen een verstopte neus en overschrijd de maximale dosis niet. Anders loop je het risico dat je neus chronisch verstopt raakt of dat je zelfs blijvende schade aan de neusslijmvliezen veroorzaakt. Wees extra voorzichtig als je lijdt aan suikerziekte, verhoogde bloeddruk, glaucoom of een verhoogde schildklierwerking

Kan het helpen om te dampen?

Ook al is er niet echt wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit, toch kan ‘dampen’ of ‘stomen’ verlichting brengen bij een verstopte neus.Het idee is heel eenvoudig: je legt een handdoek over je hoofd en blijft zo 10 minuten boven een kom zitten met daarin ongeveer een liter dampend water waar je bijvoorbeeld eucalyptus aan toevoegt. Je doet dit best verschillende keren per dag. Deze techniek is echter niet geschikt voor astmapatiënten en kinderen jonger dan 6 jaar. Kleine kinderen kan je wel op een andere manier laten dampen door bijvoorbeeld de warme douchestraal op een koude muur te richten en je kindje een kwartiertje in de ruimte te laten spelen of samen een douche of bad te nemen.

Hoe gebruik je een zoutwateroplossing?

De neus kun je spoelen met een zoutwateroplossing om het ingedikte slijm te verdunnen, zeker bij kinderen jonger dan twee jaar. Maar ook op latere leeftijd blijft het een goed alternatief voor de klassieke neusspray. Je kan de oplossing aanbrengen met een druppeltellertje of een pipet. Grote kinderen en volwassenen kunnen het zoute water opsnuiven. Je vindt de zoutoplossingen als neusdruppels of spray bij de apotheker, waar je ook terecht kunt voor een neussnuiter of peertje om de slijmpjes uit de neus te verwijderen.

Moet je nu warm of koud drinken?

Het antwoord is eenvoudig: eigenlijk maakt het niet zoveel uit, zolang je maar voldoende drinkt. Een kom warme soep of thee kan de pijn verzachten en helpen om de slijmen op te hoesten. Maar ook koude dranken of een ijsje kunnen even een aangenaam, licht verdovend effect hebben bij een verkoudheid. Vermijd echter wel alcohol en te hete of zure dranken want die kunnen de keel irriteren.

Extra tips

  1. Drink voldoende
  2. ​Plaats het hoofdeinde van je bed wat hoger
  3. Vermijd irriterende rook
  4. Zorg voor voldoende luchtvochtigheid in huis