Hou je kunstgebit in topvorm

CARE
Gepost op: 
02/06/2017

Een nieuw kunstgebit bezorgt je niet alleen een mooie lach maar geeft je ook opnieuw een vrij gevoel. Om het zo mooi en stralend te houden, is het belangrijk dat je het goed verzorgt. Want een  kunstgebit is dan misschien wel ongevoelig voor cariës of infecties, toch kan er nog steeds tandplak en tandsteen ontstaan of kunnen er voedselresten op of onder het gebit geraken. Dat oogt niet alleen minder esthetisch maar kan ook een slechte adem of tandvleesontsteking veroorzaken. Daarom geven we je een aantal tips om jouw gebit in conditie te houden.

Hoe reinig je een kunstgebit?

Net zoals bij natuurlijke tanden kunnen er ook op of onder een kunstgebit voedselresten en bacteriën achterblijven of kunnen ze verkleuren onder invloed van koffie, wijn of roken. Daarom is het belangrijk dat je na de maaltijd je mond en kunstgebit steeds spoelt met koud of lauw water en dat je het gebit twee keer per dag reinigt.

Een kunstgebit is echter tien keer zachter dan natuurlijke tanden en vraagt dus om een aangepaste behandeling. Gebruik daarvoor een speciale protheseborstel, water en eventueel een aangepast reinigingsmiddel. Gewone tandpasta is niet geschikt omdat die te veel schuurmiddel bevat waardoor het kunstgebit een ruwer oppervlak krijgt en krasjes kan vertonen. Een gezond kunstgebit voelt steeds glad aan. Nadeel is dat zo’n glad kunstgebit behoorlijk glibberig kan zijn, zeker in combinatie met water. Wees dus extra voorzichtig want voor je het weet, glijdt het uit je handen en is het beschadigd. Laat daarom voor de zekerheid de wasbak voor een derde vollopen met water en reinig het gebit erboven of leg er een handdoek in.

Belangrijk

 • Poets vooral op het kunsthars (roze deel) en op de overgang van de tanden naar het kunsthars.
 • Gebruik geen tandpasta
 • Poets de gebitsprothese(n) minstens 2 x per dag
 • Reinig eerst de binnenzijde en dan pas de buitenzijde
 • Poets tot alle plaque is verwijderd (ongeveer anderhalve minuut per gebitsprothese)
 • Spoel je gebitsprotheseborstel goed uit met veel water en laat hem rechtop drogen

Mondhygiëne

Niet alleen het kunstgebit maar ook de mond zelf vraagt om intensief onderhoud. Masseer daarom minstens één keer per dag het tandvlees waarop jouw kunstgebit rust met een zachte tandenborstel of een gaasje en wat lauw water. Vergeet ook niet het gehemelte en de tong mee te nemen want ook daar zitten er vaak voedselresten en bacteriën.

6 tips om te eten met een kunstgebit

 • Begin voorzichtig met zachte voedingsproducten zoals soep, eieren, gekookte groenten of kaas
 • Schakel geleidelijk aan over op vezelige voeding zoals gevogelte en rood vlees
 • Kauw langzaam
 • Gebruik zo weinig mogelijk de voorste tanden
 • Kauw het voedsel evenwichtig in de mond
 • Wees voorzichtig met warmte want het is even wennen voor de mond om temperatuurverschillen weer goed aan te voelen

Wel of niet in bed?

’s Nachts slaap je beter zonder kunstgebit zodat je kaken voldoende rust krijgen en het kaakbot een betere doorbloeding krijgt. Haal het gebit  dus voor het slapengaan uit, reinig het en bewaar het de rest van de nacht droog. Bij de apotheker vind je aangepaste gebitsbewaardoosjes.

Tip

Maak het kunstgebit ‘s morgens opnieuw nat zodat je het makkelijker op z’n plaats kunt brengen.  

Laat je tanden regelmatig controleren

Ga minstens één keer per jaar langs bij de tandarts voor een controle van jouw kunstgebit, ook als je geen klachten of problemen ondervindt. Een nieuw kunstgebit past immers meestal niet meteen perfect in de mondholte waardoor er vaak verschillende correcties nodig zijn. Zelfs hele kleine aanpassingen aan het kunstgebit kunnen een groot verschil betekenen in draagcomfort en zo pijn of een ‘klapperend’ kunstgebit voorkomen. Vraag eventueel ook raad aan je tandarts of apotheker over kunstgebitkleefmiddelen die het gebit stevig op z’n plaats houden waardoor je onbezorgd en hardop kunt lachen en zeker bent dat er geen voedselresten onder het gebit geraken.