Zo bescherm je je huid tegen de zon

INFO
Gepost op: 
14/06/2016
Zo bescherm je je huid tegen de zon

De zon is genadeloos voor je huid. Ja, ze geeft je een mooi bruin kleurtje. Maar als je niet oppast word je zo rood als een kreeft. En dat is niet zo onschuldig als het lijkt. Want de zon beschadigt je huidcellen. En zon je te vaak onbeschermd? Dan kun je op termijn een melanoom of huidkanker krijgen. Bescherm dus je huid tegen de zon. Altijd. Je leven lang.

 

Je hoeft helemaal niet op het strand te liggen om te verbranden. Ook tijdens een fietstocht of op een terrasje kan de zon je verrassen.

De boosdoeners voor onze huid? Dat zijn twee types uv-stralen die uitgaan van de zon.

  • Uv A-stralen leken lange tijd onschadelijk. Want ook al dringen ze door tot de diepere huidlagen, ze verbranden de huid niet. Toch liggen deze stralen aan de basis van vroegtijdige veroudering van de huid, rimpels en uiteindelijk zelfs huidkanker.
  • Uv B-stralen dringen alleen door in de bovenste huidlaag. Ze zorgen ervoor dat we bruinen, maar kunnen ook zonnebrand en op termijn huidkanker veroorzaken.

Hoe wapen je nu je huid tegen die ultraviolette stralen? Dat lichten we hieronder toe.

Kies de juiste beschermingsfactor

Zonnecrème smeren is de boodschap. Je let daarbij het best op de Sun Protection Factor (SPF) of beschermingsfactor. Die drukt uit hoe goed het product je beschermt tegen uv B-stralen – de factor zegt niets over uv A-stralen. Twee voorbeelden:

  • Beschermingsfactor 15 blokkeert 93 procent van de uv B-stralen.
  • Factor 30 of hoger houdt al 97 procent van de uv B-stralen tegen.

Betekent een hoge beschermingsfactor dat je helemaal geen kleurtje krijgt? Dat is een mythe. De filter voorkomt alleen dat je verbrandt.

Zonnecrème, lotion of toch maar olie?

Waarmee bescherm je je huid het best tegen de zon? Met crème of gel, spray of lotion, olie of melk? Het type zonneproduct doet er niet toe. Zolang het maar een voldoende hoge beschermingsfactor heeft. Verder gebruik je met een gerust hart je lievelingsproduct.

De verschillende zonneproducten hebben wel elk hun voordelen. Zo is een crème ideaal voor een drogere huid. En werkt een spray prima op een behaarde of moeilijker te bereiken huid.

Plan je trouwens een dagje op het strand of op je zonneterras? Bereid je dan goed voor. Dit zijn onze tips voor veilig zonnen.

Huidbescherming? Vraag raad aan je apotheker

Welke zonneproducten passen nu het best bij jou? Bespreek het zeker met je apotheker – die helpt je met kennis van zaken. Vind je zonnecréme bijvoorbeeld maar een plakboel? Dan is een spray voor jou misschien het perfecte alternatief. Vraag ook raad over de beschermingsfactor die je het best gebruikt.

Bescherm je kinderen extra tegen de zon

Bij kinderen zijn de beschermende functies van de huid nog in volle ontwikkeling. Hun huid is  ook dunner dan die van volwassenen. Onze huid ziet overigens nooit zoveel zonlicht als in onze kinderjaren. Voor de leeftijd van 18, krijgen we gemiddeld al 75 procent van onze levenslange portie zonnestralen te verwerken. Wie verbrandt in zijn kindertijd, kan daar op latere leeftijd trouwens kanker aan overhouden.

Hou daarom baby’s uit de zon. Laat je oudere kinderen zwemmen met een pet en T-shirt. En zorg ervoor dat ze in de schaduw spelen als de zon op haar heetst is.

Ook je ogen zijn gevoelig voor de zon

Wist je dat onze ogen even gevoelig zijn voor uv-stralen als onze huid? Overmatige blootstelling aan uv-licht vergroot de kans op cataract en andere oogaandoeningen. Investeer daarom in een goede zonnebril. Die beschermt je ogen niet alleen tegen fel licht, maar filtert ook een heleboel uv-stralen.

Trouwens, als je met de auto rijdt, dan weet je hoe vervelend en zelfs gevaarlijk een laaghangende zon en weerkaatsingen op een nat wegdek kunnen zijn. Een zonnebril met gepolariseerde glazen biedt dan de oplossing. En draag je een gewone bril? Zorg dan dat je een overzetzonnebril bij de hand hebt, of een zonnebril op sterkte. Zo rij je altijd veilig.

 

Lees ook deze tips:

Zonbescherming – overzetzonnebril?

Onze collega's van Thuiszorgwinkel bieden een gamma overzetbrillen aan. Bekijk het aanbod hier