Kun je acne behandelen?

CARE
Gepost op: 
13/09/2016
Kun je acne behandelen?

Bijna iedereen heeft het al eens meegemaakt: je staat ’s morgens op, poetst je tanden ... en merkt in de spiegel plots een joekel van een pukkel op. Gelukkig niets levensbedreigend, maar fijn is anders. Vooral tijdens de puberjaren kan acne erg hardnekkig zijn en soms zelfs voor psychologische problemen zorgen. Acne is op zich ongevaarlijk, maar iedereen is ze uiteraard liever kwijt dan rijk. We zetten een aantal oplossingen op een rijtje.

Om acne te behandelen raden we het gebruik van benzoylperoxide aan. Dit breng je 1 à 2 keer per dag aan om huidverdikking tegen te gaan, ontstekingen af te remmen en de aangroei van bacteriën te onderdrukken. Daardoor kan de huid in het begin wat schilferen, rood worden of branderig aanvoelen. Het is belangrijk de behandeling vol te houden want het resultaat laat zich pas na enkele weken zien. Omdat dit product vlekken geeft, breng je het best aan nadat je je kleren hebt aangetrokken. Leg ’s nachts ook een oude handdoek op je hoofdkussen.

Meestal volstaat zo’n plaatselijke behandeling met benzoylperoxide, maar afhankelijk van de ernst van de acne kan de dokter ook een antibioticakuur voorschrijven. Hou de behandelduur dan zo kort mogelijk en hou er rekening mee dat er nevenwerkingen kunnen zijn zoals misselijkheid, maagpijn en diarree. Een antibiotica-behandeling is niet geschikt tijdens de zwangerschap en bij jonge kinderen.

Wanneer ook de antibiotica-therapie niet het verwachte effect geeft, kan men het gebruik van isotretinoïne overwegen. Ook dit product kun je enkel op voorschrift verkrijgen en bij zeer ernstige acne. Ze werkt in op alle factoren van acne door de talgproductie en de ontstekingen af te remmen en de talgkliergrootte te verkleinen. Het zou hèt middel bij uitstek zijn om acne te behandelen mocht het niet zo’n ernstige bijwerkingen hebben. Het droogt immers de huid ook uit, maakt ze gevoelig voor de zon, kan een depressie veroorzaken en is ongeschikt tijdens de zwangerschap. 

Gratis huidanalyse

Met een goede huidverzorging hou je ze in topconditie en geniet je langer van een stralende huid. Stap één is weten hoe het precies is gesteld met de conditie van de huid. Jouw apotheker beschikt over een professioneel toestel dat alle parameters in kaart brengt waardoor we je een persoonlijk huidadvies kunnen geven. Maak hier je afspraak voor een gratis huidanalyse