Laat schimmels niet met je voeten spelen

CARE
Gepost op: 
02/05/2018

Voetschimmels voelen zich perfect thuis op warme en vochtige plekken, en dringen er makkelijker door de huid. 

Hoe herken je voetschimmels?

Het meest herkenbare is de witte schilfering met daaronder vaak een rode huid. Meestal gaat het gepaard met jeuk. Tussen de tenen kunnen er ook pijnlijke kloofjes ontstaan of blaasjes die vocht afscheiden. Die schilfers zijn ook een ideale voedingsbodem voor bacteriën die er een onaangename geur fabriceren.

Vooral de huid tussen de vierde en de vijfde teen is een gevoelige plek voor de eerste infectie. De kleinste teen wordt namelijk wat ingedrukt wanneer je schoenen draagt waardoor de huid er al snel vochtiger wordt. 

Voetschimmels zijn besmettelijk

De meeste voetschimmels worden gewoon van mens tot mens overgedragen. Die huidschilfertjes komen immers snel los en belanden zo bijvoorbeeld op de vloer van het zwembad, de douche of de sportruimte. Ook door het delen van handdoeken of schoenen, kan de schimmel zich makkelijk verspreiden.

Voetschimmels behandel je zo

Laten we je alvast één illusie armer maken: schimmels nemen zelf niet spontaan hun koffers om andere oorden op te zoeken. Bovendien zijn ze moeilijker te bestrijden dan bijvoorbeeld bacteriën. Dus van zodra je de eerste symptomen ziet, is het belangrijk om meteen in actie te schieten. Er zijn verschillende soorten middelen zoals crèmes, sprays, poeders, enz. Laat je dus goed adviseren door jouw apotheker.

De bedoeling is dat je na een weekje al een verbetering ziet. Toch wil dit niet zeggen dat je de behandeling dan meteen kunt stoppen. Zelfs nadat de schimmel helemaal verdwenen is, blijft het belangrijk om de behandeling nog een tweetal weken verder te zetten om herval te voorkomen.

3 tips van je apotheker

  1. Smeer de crème goed in zodat ze niet zichtbaar meer is want een te dikke laag kan de huid irriteren. Aangezien de schimmel meestal ook verder verspreid is dan je op het eerste zicht kunt zien, wrijf je best ook twee centimeter rondom de plek in.
  2. Behandel ook je schoenen en sokken met antischimmelpoeder, en reinig de douche en het bad grondig om verdere verspreiding te voorkomen. Ook het badkamermatje stop je maar beter regelmatig eens in de wasmachine.
  3. Antischimmelpillen zijn vrij zware geneesmiddelen die ook een effect kunnen hebben op andere medicatie. Daarom worden ze enkel aangeraden bij voetschimmel die diep in de huid zit.

Wanneer naar de arts?

In de meeste gevallen kan de apotheker je perfect helpen om snel van de voetschimmel of atleetvoet verlost te zijn. Toch contacteer je best de arts wanneer er sprake is van hevige klachten over kloven, pijn of jeuk. Ook wanneer de infectie zich uitbreidt naar de voetzool en de voetranden of de behandeling na twee weken nog geen verbetering brengt, raadpleeg je best de huisarts.