medicatie en alcohol: zelden een gezonde combinatie

INFO
Gepost op: 
09/12/2020
medicatie en alcohol: zelden een gezonde combinatie

Drink verstandig, drink met mate. Verstandig gezondheidsadvies voor iedereen die graag alcohol drinkt. Als je medicatie neemt is het advies in de eerste plaats ‘drink minder of drink niet’. Alcohol combineren met medicijnen is immers niet zonder gezondheidsrisico’s. Lees hier hoe geneesmiddelen en alcohol elkaar kunnen beïnvloeden. En ontdek welke combinaties absoluut te mijden zijn.

Zowel medicatie als alcohol worden in je lever afgebroken. Als je medicatie neemt en alcohol drinkt, moet je lichaam zich zowel van de medicijnen als van de alcohol ontdoen. Kort gezegd: je lichaam draait overuren en heeft het moeilijker om zijn taak uit te voeren. En dat is niet zonder gezondheidsgevaar. Alcohol kan immers de werking van bepaalde medicijnen verstoren, terwijl sommige geneesmiddelen dan weer de effecten van alcohol versterken.

mogelijke manieren waarop medicatie en alcohol elkaar kunnen beïnvloeden

 • Door medicatie kan alcohol langer in je bloed blijven. Het verdovend effect van de alcohol neemt toe. Je wordt slaperig, en je concentratie-, reactie- en coördinatievermogen neemt af. Je kan ook last krijgen van een rood gezicht, misselijkheid, hoofdpijn, lagere bloeddruk, duizeligheid en hartkloppingen.
 • Door alcohol kan je medicatie minder goed werken. De alcohol verhindert dat je lichaam de geneesmiddelen goed opneemt of breekt het effect van de medicatie sneller af.
 • Alcohol kan de bijwerkingen van sommige medicijnen versterken. Alcohol vermindert de afbraak van de medicatie in je bloed. Daardoor kan je langer last van of meer kans op eventuele bijwerkingen hebben. 

let op:

De periode waarin je medicatie en alcohol best mijdt is langer dan enkel maar het moment waarop je het medicijn inneemt. Het is niet omdat je ’s ochtends je medicatie neemt, dat je ’s avonds alcohol kan drinken. Zelfs als er enkele uren en zelfs dagen zijn verstreken tussen het moment waarop je alcohol drinkt en medicijnen inneemt kunnen de effecten van de alcohol en de medicatie elkaar versterken of verzwakken.

een paar combinaties van medicatie en alcohol

Elk medicijn is verschillend. De samenstelling ervan bepaalt in combinatie met de bijwerkingen in welke mate het gevaarlijk is om alcohol te drinken.

 • Alcohol met pijnstillers en ontstekingsremmers. Bij medicatie als Voltaren, Nurofen en Aspegic is het risico op schadelijke effecten door alcohol beperkt als je per dag niet meer dan drie glazen alcohol drinkt. Drink echter geen alcohol als je al last hebt van je maag.
 • Alcohol met antidepressiva. Alcohol drinken als je medicijnen neemt tegen depressie is sterk af te raden. In de meeste gevallen word je er slaperig door waardoor je voortdurend suf bent.
 • Alcohol met infectiebestrijdende medicatie zoals antibiotica. De meeste antibiotica kan je in principe zonder gevaar op bijwerkingen combineren met een glas wijn of een pint bier. De combinatie van alcohol met sommige antibiotica zoals metronidazol kan misselijkheid, bloeddrukdaling en hartkloppingen veroorzaken. Best is om hier geen alcohol te drinken tot en met de tweede dag na het einde van je antibioticakuur. Dit is ook het geval bij bepaalde geneesmiddelen tegen schimmelinfecties (zoals bv. ketoconazol, itraconazol en fluconazol).
 • Alcohol met medicatie tegen allergie en hoestmiddelen. Middelen tegen allergie die antihistaminica bevatten zorgen sowieso al voor een extra slaperig gevoel. Alcohol versterkt dat effect bij sommige van die medicijnen. Ook medicijnen tegen een droge hoest verhogen de kans op slaperigheid. Vermijd bij deze medicatie elke vorm van alcohol, zeker als je je nog in het verkeer moet verplaatsen.
 • Alcohol met bloedverdunners. Sommige antistollingsmiddelen of bloedverdunners gaan de vorming van bloedklonters in je aders tegen. Deze vorm van medicatie kan je veilig combineren met een matige alcoholconsumptie van maximaal 2 glazen per dag. Voorzichtigheid is wel geboden. Zelfs 1 keer teveel alcohol drinken kan ertoe leiden dat je bloed onvoldoende stolt bij een uitwendige verwonding of interne bloeding.

Lees alles over de mogelijke gevaren bij bijwerkingen van alcohol in dit overzicht dat mee werd opgesteld door het Federaal Verslavingsfonds.

wat doet alcohol met je lichaam?

Ook als je geen medicijnen inneemt heeft alcohol een effect op je lichaam. Je lever heeft gemiddeld anderhalf uur nodig om 1 glas alcohol uit je lichaam te krijgen. Als je ’s avonds veel drinkt, kan je dus ook de volgende ochtend nog onder invloed zijn. Matig dus je alcoholconsumptie. Je lichaam zal je dankbaar zijn.  

 • Je coördinatie vermindert en je reacties zijn langzamer omdat je hersenen gedeeltelijk verdoofd zijn door de alcohol.
 • Overmatig alcohol drinken zorgt voor een hogere bloeddruk.
 • Alcohol verhoogt het cholesterolgehalte. Heb je een te hoge cholesterol? Beperk je tot maximum twee glazen per dag en hou zoveel mogelijk dagen alcoholvrij.
 • Alcohol zorgt voor verlies van vocht waardoor je meer moet plassen.
 • Het bloedsuikergehalte in je bloed wordt lager: dit werkt duizeligheid en meer zweten in de hand.
 • Je slaappatroon verandert: je valt sneller in slaap, maar je slaap is onrustig en minder diep.
 • Je bloedvaten worden wijder.

 

Vraag altijd aan je Goed apotheker of je het medicijn dat je moet innemen met alcohol mag combineren. Ga niet enkel af op de bijsluiter. Vraag direct advies om onnodige risico’s te vermijden en je gezondheid niet in gevaar te brengen.