Medicatie kan de rijvaardigheid beïnvloeden

INFO
Gepost op: 
08/02/2019

In een pas verschenen rapport waarschuwt verkeersveiligheidsinstituut Vias voor de impact van geneesmiddelen op ons rijgedrag. Uit een Franse studie blijkt namelijk dat 3 tot 4 procent van de verkeersongevallen kunnen gelinkt worden aan medicijngebruik. Als we dat naar de Belgische context vertalen, dan betekent dat 1.100 tot 1.500 ongevallen per jaar.

Grote impact

We zijn ons dan ook vaak onvoldoende bewust van het effect dat medicatie kan hebben op ons rijgedrag. Nochtans zijn de bijwerkingen meestal vrij duidelijk. Je voelt je moe, kunt je moeilijker concentreren, hebt last van duizeligheid en ook het zicht neemt soms tijdelijk wat af. Al die factoren samen, zorgt ervoor dat je minder alert bent en trager reageert op verkeerssituaties. Zo ben je niet alleen een gevaar voor jezelf en je medereizigers, maar ook voor de andere weggebruikers.

Vraag het aan de specialist

De lijst met geneesmiddelen die een risico inhouden, is behoorlijk lang. Uiteraard staan daar alle slaap- en kalmeringsmiddelen op. Maar wist je bijvoorbeeld dat ook antidepressiva, bepaalde pijnstillers en bloeddrukmiddelen een invloed kunnen hebben? Hoe groot dat effect precies is, valt moeilijk te voorspellen. Want niet alleen het geneesmiddel zelf speelt een rol maar ook je leeftijd, de dosering, het tijdstip van inname én de duur van de behandeling. Bovendien reageert niet iedereen op dezelfde manier.

Stevige straffen

In ons land bestaan er (nog) geen specifieke limieten voor medicijnen in het verkeer en bijhorende testen. In Duitsland is dat bijvoorbeeld wel het geval. Maar verschillende bepalingen in de verkeersregels zorgen ervoor dat rijden onder invloed van medicijnen wel degelijk strafbaar kan zijn.

Het verkeersreglement stelt dat elke bestuurder in staat moet zijn om te sturen en zijn voertuig goed in de hand moet hebben. Zo niet, riskeer je een boete van 116 euro. De Wegverkeerswet bepaalt dan weer een straf van 1.600 tot 16.000 euro en een mogelijk rijverbod voor bestuurders die in een staat zijn vergelijkbaar met dronkenschap.

Veiligheid is onze zorg

Om de invloed van medicatie op ons rijgedrag nog duidelijker te maken, pleit Vias voor meer communicatie bij afgifte van het geneesmiddel. Dankzij onze kennis van de verschillende medicatiebestanddelen en hun mogelijke invloed op het rijgedrag, kunnen we je aangepast advies geven. Maar we krijgen ook ondersteuning van onze unieke apotheeksoftware. Die signaleert mogelijke risico’s wanneer je medicatie combineert met rijden en stelt eventueel een rijveiliger alternatief voor als dat bestaat. De apotheker bekijkt dan samen met jou, of dit een goede keuze is.

Tip van de apotheker.

Zit je voor je beroep vaak achter het stuur? Breng je apotheker op de hoogte zodat hij of zij er rekening mee kan houden bij het afleveren van medicatie.