Wat als medicijnen en zonlicht leiden tot huidklachten?

HEALTH
Gepost op: 
07/06/2016
Met sommige geneesmiddelen mag je niet in de zon

De zon en medicijnen, ze gaan niet altijd goed samen. Neem je geneesmiddelen in of smeer je bepaalde huidproducten, dan kun je overgevoelig reageren op de uv-stralen van de zon. Je krijgt dan bijvoorbeeld blaasjes, jeuk of zelfs pigmentproblemen. Natuurlijk is elke situatie anders. Ontdek in dit artikel waarmee je rekening moet houden.

 

Of je last krijgt van bepaalde symptomen? Dat hangt af van je huidtype en van de manier waarop je lichaam een medicijn opneemt en afbreekt. 

Snelle of trage reactie

Je huid kan op twee manieren reageren op de combinatie van medicijnen met zonlicht en uv-stralen:

  1. met onmiddellijke roodheid op de plekken die aan de zon zijn blootgesteld
  2. met een allergische reactie, die opkomt na enkele uren of dagen

 

In de meeste gevallen zie je het effect bijna meteen. Je kunt dat effect vergelijken met een zonneslag, waarbij de huid van je gezicht, hals, armen of voeten rood kleurt – met of zonder blaren of kleine vochtpuistjes. De dosering van je geneesmiddelen en de tijd die je in de zon doorbrengt, bepalen hoe intens de reactie is. Meestal geneest de huid vrij vlot na enkele dagen.

 

Sommige mensen reageren allergisch op zonlicht, met een abnormale huidreactie als gevolg. Het gaat dan meestal om schilferende en rode vlekken, zwellingen, blaasjes, puistjes en zelfs jeukende korstjes. Je kunt het wat vergelijken met eczeem.

De uitgestelde reactie kan – anders  dan bij de snelle reactie – ook voorkomen op lichaamsdelen die niet met de zon in contact kwamen. Gelukkig verdwijnen de symptomen meestal na enkele dagen. In beperkte gevallen houden ze weken of zelfs maanden aan.

Je huid reageert overigens niet altijd op dezelfde manier. De ene zomer is er misschien geen vuiltje aan de lucht, terwijl de volgende zomer wel allerlei klachten opduiken.  

Met welke geneesmiddelen moet je oppassen in de zon?

De lijst van medicijnen die niet goed samengaan met de zon, is lang. Hij omvat onder meer angstremmers, anti-inflammatoire crèmes, antibiotica, diuretica, antidepressiva en medicatie tegen diabetes, acne of schimmel.

Maar ook niet-geneesmiddelen kunnen klachten geven wanneer je je in de zon begeeft. Denk aan sommige parfums en cosmetische producten op basis van alcohol. Zelfs gras, peterselie, lavendel, ceder, rozemarijn, citrusvruchten en vijgen kunnen boosdoeners zijn. En de combinatie van zonlicht en reuzenberenklauw kan zelfs ernstige brandwonden veroorzaken.

Bespreek je medicatie met je apotheker

Gebruik je medicatie? Check dan zeker de bijsluiter om te weten of je het risico loopt op een huidreactie. Wil je helemaal gerust zijn, dan praat je het best met je apotheker. Die vertelt je of je overgevoelig kunt reageren iop de zon, en hoe je klachten kunt vermijden.

Voorkom de effecten van zon en medicatie

De beste manier om te voorkomen dat je huid slecht reageert? Bescherm ze tegen de zon en uv-stralen. Vermijd de zon dus tussen 12 en 16 uur, want dan is ze op haar felst.

Ga je naar buiten? Draag dan dichte kleding, een hoofddeksel en smeer je in met een zonnebrandmiddel met hoge beschermingsfactor – zelfs als de zon verscholen zit achter een wolkenpak.

Hou ook hiermee rekening:

  • Uv a-stralen dringen zelfs door vensterglas en dunne kledij. 
  • Ook als je niet in de volle zon wandelt, riskeer je een huidreactie. 

 

Ontdek nog meer tips om je te beschermen tegen de zon.

Bespreek je medicatie met je arts of apotheker

De combinatie van zon en geneesmiddelen veroorzaakt gelukkig niet al te vaak een huidreactie. Het is dan ook geen reden om een geneesmiddel niet meer te gebruiken.

Stop daarom nooit op eigen houtje met een behandeling, maar overleg met je arts of apotheker. Die stelt je eventueel een alternatief medicijn voor, waarop je minder snel overgevoelig reageert.

Krijg je toch last van een huidreactie? Dan kan de apotheker je helpen met een crème of gel die de jeuk verlicht of de blaasjes behandelt. 

 

Ontdek nog meer tips om je te beschermen tegen de zon:

 

Klik hier om het dossier over de reisapotheek te lezen.