Met sommige geneesmiddelen mag je niet in de zon

HEALTH
Gepost op: 
07/06/2016
Met sommige geneesmiddelen mag je niet in de zon

Zowel orale geneesmiddelen als producten die je op de huid smeert, kunnen bepaalde stoffen bevatten die reageren op uv-stralen. In dat geval spreken we van een overgevoeligheidsreactie of fotosensibilisatie. Niet iedereen is er echter even gevoelig voor. De manier waarop je lichaam een geneesmiddel opneemt en afbreekt en je individuele huidtype bepalen of je wel of niet last krijgt van de specifieke symptomen zoals blaasjes, jeuk of zelfs pigmentproblemen. 

Snelle of trage reactie

Je huid kan op twee manieren op het zonlicht reageren. In de meeste gevallen zie je het effect bijna meteen, vergelijkbaar met die van een zonneslag waarbij de huid rood kleurt en er zich eventueel zelfs blaren of kleine vochtpuistjes kunnen vormen.  Die blijven beperkt tot de zones die aan de zon of uv-stralen werden blootgesteld zoals het gezicht, de hals en halsuitsnijding, de armen, de benen, de voeten, enz. De intensiteit hangt af van de dosis geneesmiddel maar ook van de tijd die je in de zon doorbrengt. Meestal geneest de huid vrij vlot na enkele dagen.

Sommige mensen reageren echter allergisch op het zonlicht en vertonen na enkele uren of dagen een abnormale huidreactie. Dat hoeft daarom niet bij de eerste blootstelling te zijn maar kan bijvoorbeeld na meerdere periodes in de zon optreden. Meestal gaat het om schilferende en rode vlekken, zwellingen, blaasjes,  puistjes en zelfs korstjes die gepaard gaan met jeuk. Je kunt het wat vergelijken met eczeem. In tegenstelling tot de snelle reactie kan deze uitgestelde reactie ook op andere lichaamsdelen voorkomen en beperkt het zich dus niet per definitie tot de lichaamsdelen die aan licht of uv-stralen werden blootgesteld. Gelukkig verdwijnen de symptomen meestal na enkele dagen maar bij sommigen kan de allergie-veroorzakende stof in kleine hoeveelheden in de huid achterblijven waardoor de reactie nog weken of zelfs maanden aanhoudt. Overigens reageert je huid niet altijd op dezelfde manier. De ene zomer is er misschien geen vuiltje aan de lucht maar dat is geen garantie dat dat ook het volgende jaar zo zal zijn.  

Welke geneesmiddelen?

De lijst met mogelijke producten is vrij lang, met onder meer bepaalde angstremmers, anti-inflammatoire crèmes, antibiotica, diuretica, antidepressiva en medicatie tegen diabetes, acne of schimmel. Maar het beperkt zich niet enkel tot geneesmiddelen. Ook parfums en sommige cosmetische producten op basis van alcohol kunnen een huidreactie veroorzaken wanneer je je in de zon begeeft. Zelfs gras, peterselie, lavendel, ceder, rozemarijn, citrusvruchten en vijgen kunnen een boosdoener zijn. De combinatie van zon en reuzenberenklauw kan zelfs ernstige brandwonden veroorzaken.

Praat er dus over met je apotheker of lees goed de bijsluiter. 

Voorkomen

De beste manier om te voorkomen dat je huid reageert is ze te beschermen tegen de zon en uv-stralen. Vermijd dus zeker de zon tussen 12 en 16 uur, wanneer die het felst schijnt. Als je buiten gaat, draag dan dicht geweven kleding, een hoofddeksel en smeer je goed in met een zonnebrandmiddel met hoge beschermingsfactor... ook als de zon verscholen zit achter een dik wolkenpak. Smeer je 20 minuten voor de blootstelling in zodat het product optimaal kan werken en herhaal dit om de twee uur. Wanneer je gaat zwemmen of hevig zweet mag je zelfs al wat sneller opnieuw smeren. Overigens hoef je niet altijd in de zon te gaan, om een risico te lopen. Vermijd ook de zonnebank en weet dat UVA-stralen zelfs door vensterglas en dunne kledij dringen.

De combinatie van zon en geneesmiddelen veroorzaakt gelukkig niet al te vaak een huidreactie. Het is dan ook geen reden om een geneesmiddel niet te gebruiken. Stop dus nooit op eigen houtje met een behandeling maar overleg goed met je arts of apotheker. Eventueel kunnen we je een alternatief medicijn voorstellen dat minder kans geeft op een overgevoeligheidsreactie. Als je toch last hebt van een huidreactie kan de apotheker je helpen met een crème of gel die de jeuk verlicht of de blaasjes behandelt. 

 

Mis onze andere tips niet:

 

Klik hier om terug te gaan naar ons dossier over de reisapotheek.