mythes over luizen: wat is waar?

HEALTH
Gepost op: 
27/07/2018
Luizen: welke mythes zijn waar?

Er bestaan veel mythes over luizen. Maar welke zijn waar? We zochten het voor je uit.

mythes over luizen die juist zijn

meisjes hebben vaker luizen dan jongens

WAAR: Dat komt omdat meisjes meestal langer haar hebben dan jongens. De hoofdluis hecht zich makkelijker vast aan die lange haren.

 

je kunt niet vermijden dat je luizen krijgt

WAAR: Het helpt niet om preventief iets op je hoofd te smeren. Geregeld controleren kan voorkomen dat de hoofdluis zich snel verspreidt.

 

de luizen uitkammen is de beste methode om ze te verwijderen

WAAR: Door het uitkammen kun je het best zien of er nog een luis of neet is achtergebleven. Een antiluizenmiddel werkt alleen ter ondersteuning, want zelfs als er maar één luis achterblijft, heb je binnen de kortste tijd weer hetzelfde probleem. Lees hier hoe je luizen kan verwijderen.

 

je kunt luizen doden door je beddengoed warm te wassen

WAAR: Luizen verspreiden zich vooral door direct hoofdcontact. Ze kunnen dan ook niet erg lang overleven indien ze niet op de behaarde hoofdhuid zitten. De luizen op je beddengoed zijn meestal ziek of verzwakt. Daardoor spelen deze luizen slechts een kleine rol bij de besmettelijkheid. Toch is het zinvol om bij een hardnekkige of steeds weerkerende luizeninfectie het beddengoed te wassen op 60° om zo het risico op besmetting te minimaliseren.

 

mythes over luizen die fout zijn

heb je neten, dan heb je ook hoofdluis

FOUT: Neten zijn het bewijs dat je luizen hebt gehad. Dode en lege neten blijven nog maanden zitten. De vondst van een levende luis is de enige aanleiding voor een luizenbehandeling.

 

luizen houden van een schoon hoofd

FOUT: Je hoort het wel vaker: "Luizen nestelen zich enkel op een proper hoofd.". Dat klopt niet. Luizen voelen zich ook thuis op een ongewassen hoofd. 

 

als je kind luizen heeft, dienen alle huisgenoten behandeld te worden

FOUT: Als je kind luizen heeft, controleer dan alle huisgenoten met de nat-kam-methode. Enkel huisgenoten met luizen moeten gelijktijdig behandeld worden. Gebruik nooit hoofdluismiddelen als er geen luizen werden vastgesteld. Hoofdluismiddelen helpen niet om besmetting met luizen te voorkomen.

 

je kunt luizen krijgen van je hond of kat

FOUT: Dieren kunnen wel luizen hebben, maar dat is een andere soort luis. Veel dieren hebben hun eigen luizensoort waarmee mensen niet besmet kunnen raken. Dat geldt ook andersom: je huisdier kan geen luizen van mensen overkrijgen.

 

Lees hier meer over luizen.