Ontstaat acne door een gebrekkige lichaamshygiëne?

CARE
Gepost op: 
05/10/2016
Ontstaat acne door een gebrekkige lichaamshygiëne?

Dit is misschien wel het hardnekkigste misverstand, als het over acne gaat. Uiteraard is een goede hygiëne altijd belangrijk maar het heeft geen effect op het ontstaan van acne. De belangrijkste oorzaak is immers een overmatige talgproductie.

Onze talgkliertjes produceren talg om de dode huidcellen af te voeren en de huid te beschermen tegen bacteriën. Maar door hormonale veranderingen tijdens de puberteit gaan die kliertjes plots veel meer talg produceren waardoor de haarzakjes en poriën verstopt raken. Daardoor ontstaan die typische zwarte puntjes of mee-eters. Als zo’n haarzakje helemaal verstopt raakt, begint de propioni bacterie zich razendsnel te vermenigvuldigen waardoor er een ontsteking ontstaat. En dat is de pukkel die je ’s morgens in de spiegel ziet. Maar ook bepaalde stoffen zoals olie, teer en sommige bestanddelen van verven, lakken en vernissen kunnen acne veroorzaken. Net zoals langdurig en veelvuldig gebruik van cosmetica, bepaalde medicijnen en zelfs stress kan een boosdoener zijn. 

Acne behandelen

Acne is op zich ongevaarlijk, maar iedereen is ze uiteraard liever kwijt dan rijk. Om acne te behandelen raden we het gebruik van benzoylperoxide aan. Dit breng je 1 à 2 keer per dag aan om huidverdikking tegen te gaan, ontstekingen af te remmen en de aangroei van bacteriën te onderdrukken. Daardoor kan de huid in het begin wel wat schilferen, rood worden of branderig aanvoelen. Het is belangrijk de behandeling vol te houden want het resultaat laat zich pas na enkele weken zien. Omdat dit product vlekken geeft, breng je het best aan nadat je je kleren hebt aangetrokken. Leg ’s nachts ook een oude handdoek op je hoofdkussen.

Meestal volstaat zo’n plaatselijke behandeling met benzoylperoxide, maar afhankelijk van de ernst van de acne kan de dokter ook een antibioticakuur voorschrijven. Hou de behandelduur dan zo kort mogelijk en hou er rekening mee dat er nevenwerkingen kunnen zijn zoals misselijkheid, maagpijn en diarree. Een antibiotica-behandeling is niet geschikt tijdens de zwangerschap en bij jonge kinderen.

Wanneer ook de antibiotica-therapie niet het verwachte effect geeft, kan men het gebruik van isotretinoïne overwegen. Ook dit product kun je enkel op voorschrift verkrijgen en enkel bij zeer ernstige acne. Ze werkt in op alle factoren van acne door de talgproductie en de ontstekingen af te remmen en de talgkliergrootte te verkleinen. Het zou hèt middel bij uitstek zijn om acne te behandelen mocht het niet zo’n ernstige bijwerkingen hebben. Het droogt immers de huid ook uit, maakt ze gevoelig voor de zon, kan een depressie veroorzaken en is ongeschikt tijdens de zwangerschap.