Reisbestemming toilet?

HEALTH
Gepost op: 
26/04/2019
10 voorzorgsmaatregelen om een vakantie op het toilet te vermijden

Last van dunne ontlasting, eventueel in combinatie met koorts, onpasselijkheid, buikpijn, misselijkheid of braken? Maar liefst één op de drie vakantiegangers die naar warme oorden trekt, krijgt te maken met reizigersdiarree of turista. Daarmee voert het onbedreigd de lijst aan van meest frequente vakantieklachten. Gevaarlijk is het niet maar ze kan wel je vakantie behoorlijk verpesten.

Het risico hangt nauw samen met de reisbestemming en de lokale hygiënische omstandigheden. Hoe avontuurlijker je er op uit trekt, hoe groter het risico. Jongvolwassenen hebben er vaker last van, waarschijnlijk omdat ze minder immuniteit hebben opgebouwd én omdat ze sneller kiezen voor een avontuurlijke reis. Een waterdichte methode om reizigersdiarree te voorkomen is er niet, maar met deze 10 tips kan je het risico grotendeels beperken.

Onze 10 tips

BAK HET, KOOK HET, PEL HET OF VERGEET HET

  1. Drink voldoende, maar maar kies liever voor flessenwater met een gesloten dop in plaats van leidingwater. Ook frisdranken, (hete) groentebouillon, thee of soep houden minder risico in.

  2. Was steeds je handen na toiletbezoek, vóór het eten en tijdens het koken

  3. Vermijd ijsblokjes en ijsjes

  4. Was zelf groenten en fruit

  5. Vermijd ongekookte melk of voedsel bereid op basis van melkproducten

  6. Vergewis je ervan dat de warme maaltijden heet opgediend worden.

  7. Eet niet te gekruid

  8. Eet geen ongepeld fruit, rauwe groenten of onvoldoende gekookte eieren

  9. Bij twijfel poets je je tanden best met flessenwater

  10. Op avontuurlijke reizen blijft de basisregel: ‘Als je het niet kan bakken, koken of pellen, eet je het beter niet’.

Toch last van reizigersdiarree?

Blijf dan zeker voldoende drinken. In de meeste gevallen verdwijnt de diarree spontaan na enkele dagen. Jouw apotheker kan je adviseren over geneesmiddelen die verlichting brengen bij ernstige gevallen. Overleg met hem of haar hoe en wanneer je deze geneesmiddelen mag gebruiken.