Roze of rode billetjes

BABY
Gepost op: 
07/09/2015

Rode billetjes en een geïrriteerde huid zijn dé kernmerken van luieruitslag, luiereczeem of luierdermatitis. Het is één van de meest voorkomende huidaandoeningen bij jonge kinderen en zorgt voor een pijnlijk en vervelend gevoel aan het achterwerk. Er kunnen zelfs blaasjes verschijnen aan de binnenkant van de dijen, de billen en de geslachtsdelen. Omdat we allemaal het best voor onze baby willen, is het belangrijk te weten hoe je luieruitslag voorkomt en wat je moet doen als je baby er al last van heeft.

Hoe ontstaat luieruitslag?

Urine en stoelgang bevatten stoffen die de huid in de luierstreek week maken en irriteren. Bovendien is het in die luier erg warm en vochtig waardoor de billetjes extra gevoelig zijn voor beschadiging. Zeker als er ook nog eens wrijving ontstaat doordat de baby beweegt of rondkruipt.

Soms ontstaat luieruitslag ook door een schimmelinfectie zoals de candida albicans. Dit is een gist die zich heel erg in z’n sas voelt op warme en vochtige plekken. Niet te verwonderen dus dat hij zich ook in de luierstreek makkelijk kan nestelen. Als de huiduitslag langer dan een week duurt is het dan ook heel aannemelijk dat het om een schimmelinfectie gaat. Deze herken je aan de schilferende randjes van de rode plekken en de kleine rode vlekjes met een schilferend randje net buiten de grote rode plekken. Heel af en toe kunnen er ook kleine witte puistjes zijn. 

Is luieruitslag gevaarlijk?

Neen, maar voor de baby is het wel erg vervelend en pijnlijk. Zeker als de beschadigde huidplekjes opnieuw in contact komen met urine of ontlasting. Het is dus zeer logisch dat je kindje veel huilt en soms ontroostbaar is. Bovendien is een geschonden huid kwetsbaarder voor schimmelinfecties.

Hoe kun je luieruitslag voorkomen?

Tip 1: Verschoon regelmatig

De allerbelangrijkste tip is om de luierstreek goed droog te houden. Verschoon daarom heel regelmatig de baby. Bij pasgeborenen is dat zowat elk uur en bij iets oudere zuigelingen is dat na elke stoelgang of telkens als het kindje plast.

Tip 2: Gevoelige billetjes vragen gevoelige handen

Om de stoelgang te verwijderen gebruik je lauw water en maximaal twee keer per dag wat milde zeep. Als er niet meteen water of zeep in de buurt is, kun je niet-geparfumeerde vochtige doekjes gebruiken. Deze zijn echter niet geschikt voor dagelijks gebruik. Wrijf na het schoonmaken de billetjes goed droog met een zachte doek maar doe het heel voorzichtig zodat je de huid niet irriteert. Vergeet ook zeker niet de huidplooien goed af te drogen.

Tip 3: Beschermlaagje

Om de billetjes te beschermen tot aan de volgende luierwissel breng je best een laag crème of babyolie aan, zoals zinkzalf of vaseline. Talkpoeder doe je beter niet omdat die kan samenkoeken onder invloed van vocht waardoor ze een voedingsbodem wordt voor micro-organismen. Ook uierzalf kan de huid irriteren. Wees waakzaam als je baby antibiotica neemt of diarree heeft want die maken de billetjes extra kwetsbaar.

Tip 4: Hou het luchtig

Laat je baby af en toe maar eens zonder luier liggen zodat de huid aan de lucht kan drogen. Ook als je een nieuwe luier aandoet, maak je die best niet te strak vast zodat er wat lucht bij kan. 

Hoe kun je luieruitslag behandelen?

Ook als je baby al last heeft van rode en geïrriteerde billetjes blijft het belangrijk om regelmatig te verschonen en de billetjes zo droog mogelijk te houden. In de apotheek vind je waterwerende luierzalf of pasta die de huid beschermen en die je niet bij elke luierwissel moet verwijderen.

Als dit niet helpt of als er kleine blaartjes verschijnen, raadpleeg je best de huisarts. Het kan immers gaan om een schimmel- of bacteriële infectie. De apotheker kan je dan verder helpen met een antibacterieel middel of een schimmeldodende crème. Soms dringt verder onderzoek zich op om te bepalen of het al dan niet gaat om psoriasis, atopische dermatitis, zink- of biotinedeficiëntie, contactallergie, enz. 

Dilemma: Wegwerpluiers of wasbare luiers

Uit onderzoek blijkt dat wegwerpluiers die een superabsorberende gel bevatten beter beschermen tegen luieruitslag dan de wasbare luiers. Omdat katoenen luiers het vocht langer ophouden, stijgt ook de kans dat dat vocht de huid gaat irriteren. Bovendien kunnen er door het wassen restjes wasverzachter of wasmiddel achterblijven in de wasbare luiers die de babyhuid prikkelen. Als je graag wasbare luiers gebruikt, voeg je best 1 à 2 eetlepels azijn toe aan het spoelwater om zeker te zijn dat de zeepresten weg zijn. Gebruik wasmiddel zonder parfum en dat zo weinig mogelijk stoffen bevat die een allergie of irritatie kunnen veroorzaken. 

Tip

Zorg dat de luier aangepast is aan de grootte van de baby. Te grote luiers kunnen irriterende wrijvingen veroorzaken.