Schijnt de zon? Bescherm jezelf!

HEALTH
Gepost op: 
26/04/2019
Schijnt de zon? Bescherm jezelf!

Door in de zon te vertoeven, wordt onze huid bruin. Maar waarom is dat zo? Wel, eigenlijk beschermt onze huid zich zo tegen het teveel aan uv-straling. Het zonlicht dat op de huid valt, veroorzaakt immers een ontstekingsreactie en beschadigt de huidcellen. Te vaak onbeschermd zonnen kan de pigmentcellen zelfs zodanig beschadigen dat ze zich ongecontroleerd gaan vermenigvuldigen en zo een melanoom of huidkanker gaan ontwikkelen. Het is dus belangrijk om je huid een leven lang goed te beschermen, van kindsbeen af.

Verschillende soorten stralen

De zon straalt verschillende types uv-stralen uit waarvan slechts twee soorten het aardoppervlak bereiken. Uv B-stralen dringen enkel door de bovenste huidlaag maar zijn verantwoordelijk voor zowel de bruine tint, de zonnebrand en dus ook het ontstaan van huidkanker. Het grootste deel van de ultraviolette straling op aarde bestaat echter uit uv A-stralen. Zij dringen doorheen wolken en glas maar vooral dieper in de verschillende huidlagen. Omdat ze de huid niet verbranden, dacht men lang dat deze stralen ongevaarlijk waren. Ondertussen weten we dat uv A-stralen verantwoordelijk zijn voor de vroegtijdige huidveroudering, rimpels en op de lange termijn zelfs huidkanker.

Wat betekent SPF?

De Sun Protection Factor bepaalt hoe goed het zonneproduct beschermt tegen uv B-stralen. Een beschermingsfactor 15 blokkeert 93% van de uv B-stralen en bij 30 of hoger wordt dat al 97% van de uv B-stralen. Die SPF zegt echter niets over de bescherming tegen uv A-stralen! Overigens hoeft een hoge beschermingsfactor niet te betekenen dat je geen bruin kleurtje kunt krijgen. De filter voorkomt weliswaar dat je huid verbrandt maar gaat het bruinen niet volledig tegen. Ok, het gaat wel trager maar je kleurtje blijft dan ook langer.

Crème? Olie? Lotion?...

Het maakt niet zoveel uit of je nu een crème, gel, lotion, olie of melk gebruikt. Ze beschermen allemaal even goed en de keuze hangt dan ook af van jouw persoonlijke voorkeur. Een crème is bijvoorbeeld ideaal voor een drogere huid, een spray werkt goed op een behaard of moeilijker te bereiken oppervlak.

Tip van je apotheker

In de apotheek kunnen wij je adviseren welke producten het best bij jou passen. Heb je bijvorbeeld een hekel aan het insmeren van een melk, dan kan een spray of aerosol een perfect alternatief zijn. Vraag ook gerust raad over welk soort zonnefilter je het best gebruikt. Minerale filters vormen bijvoorbeeld een laagje op de huid en bieden een grotere bescherming dan chemische filters. Nadeel is dat zo’n minerale filter dan weer een witte schijn op de huid achterlaat.

Onze 10 tips om veilig te zonnen

 1. Gebruik enkel zonneproducten die bescherming bieden tegen zowel uv A- als uv B-stralen. 
 2. Smeer rijkelijk: ongeveer zes koffielepels voor het lichaam van een volwassene.
 3. Smeer regelmatig: om de twee uur en telkens als je gezwommen, gesport of gewerkt hebt.
 4. Smeer je een half uur voor je in de zon gaat reeds in. 
 5. Blijf tussen 11 en 16 uur liefst uit de zon. 
 6. Draag een droog T-shirt, een hoed of een pet en een zonnebril, zelfs in de schaduw of onder een parasol! 
 7. Op het water, op het strand en zelfs in de sneeuw verbrand je sneller.
 8. Baby’s tot 1 jaar hou je uit de zon. Oudere kinderen trekken best een T-shirt aan en spelen tijdens de middaguren in de schaduw. 
 9. Vergeet niet om ook de oren, handen, voeten, rug en hals goed in te smeren. 
 10. Vermijd het gebruik van zonnebanken.

Extra aandacht voor kinderen

Bij kinderen zijn de beschermende functies in de huid nog in ontwikkeling en is de huid bovendien nog wat dunner dan bij volwassenen. Toch trotseert onze huid meer dan 75 procent van alle zonnestralen die we gedurende ons leven verwerken, vóór de leeftijd van 18 jaar. En dat kan vooral op lange termijn ernstige gevolgen hebben. Hou daarom baby’s uit de zon en laat ook iets oudere kinderen tijdens de zonnigste uren enkel in de schaduw spelen.

Ai … verbrand?

Bij een langdurige blootstelling aan ultraviolette stralen kan de huid verbranden. Een beetje te vergelijken met een eerstegraads brandwonde. De huid kleurt daardoor vuurrood, zwelt en doet behoorlijk pijn. Na enige tijd kunnen er ook kleine of grote vochtblaasjes ontstaan. Als een groot deel van het lichaam getroffen is door zonnebrand, kan je je koortsig en misselijk voelen, koude rillingen ervaren en braken. Eventueel gaat het gepaard met hartkloppingen en hoofdpijn. 


Eerste hulp bij brandwonden

 • Ga meteen uit de zon

 • ​Koel de verbrande huid 10 minuten af met een natte handdoek of losse kledij

 • Dep de huid zachtjes droog

 • Wrijf voorzichtig in met een vochtinbrengende crème of aftersun-lotion

 • Laat eventuele blaren heel om infecties te voorkomen

 • Blijf minstens drie dagen uit de zon zodat de huid zich kan herstellen

 • Draag luchtige, niet-schurende kledij

 • Drink regelmatig kleine slokjes water of een andere koele vloeistof

 • Gebruik – indien nodig – maximum 500 mg. paracetamol tegen de pijn

 • Contacteer de huisarts bij ernstige zonnebrand

Mag je met een litteken in de zon?

Een geïrriteerde huid is veel gevoeliger voor UV-stralen. Dit zal de genezing niet in de weg staan maar kan wel een lelijk en/of verkleurd litteken veroorzaken. Zeker de eerste maanden dek je het litteken best af met verband of kleefpleister. Vraag hierover raad aan je apotheker.

Vergeet je ogen niet

Wist je dat onze ogen even gevoelig zijn voor uv-stralen als onze huid? Daardoor kan het hoornvlies of bindvlies ontsteken en kunnen cataract en staar optreden. Een goede zonnebril is dus zeker geen overbodige luxe. Die beschermt jouw ogen niet alleen tegen verblinding maar filtert ook zoveel mogelijk uv-stralen.

 

Een laaghangende zon of weerkaatsingen op een nat wegdek kunnen zowel vervelend als gevaarlijk zijn tijdens het rijden. Een zonnebril met gepolariseerde glazen opzetten is dan een oplossing. Als je al een gewone bril draagt, kan je een overzetbril boven op die bril plaatsen. Zo hoef je je gewone bril niet af te zetten en kan je de autorit veilig verder zetten.

 

Zonbescherming – overzetzonnebril

Meer info: www.thuiszorgwinkel.be