teken: opgelet!

HEALTH
Gepost op: 
26/04/2019
Teken: opgelet!

Een beet van een teek voel je amper waardoor je ze vaak pas laat ontdekt. Daarom is het erg belangrijk dat je je na elke wandeling in de natuur of het tuinieren goed controleert of laat controleren. Teken voelen zich vooral in hun sas op warme plekjes zoals de liezen, de oksels, de enkels, de bilspleet, de knieplooien, de elleboogplooien of bij de haargrens. Controleer deze plaatsen dus extra goed, ook als je een beschermend product hebt gebruikt.

 

Van de meeste tekenbeten merk je na een tiental dagen helemaal niets meer. Maar sommige teken dragen een ziektekiem die via het speeksel in het lichaam dringt. Na zo’n besmette beet verschijnt één of twee weken later een rode vlek die bleek wordt in het midden, schilfert en geleidelijk aan groeit.
Het grootste gevaar is dat je besmet raakt met de ziekte van Lyme. In eerste instantie krijg je dan last van hoofdpijn, keelpijn, vermoeidheid of een matige koorts. Later kan dit evolueren naar pijn in de armen of benen, gelaatsspierverlamming, dubbel zicht of hartritmestoornissen. In de derde fase (soms jaren later) kan er pijn en zwelling in gewrichten of huidletsels op armen en/benen ontstaan.

steeds naar de dokter

Als je vermoedt dat je besmet bent, moet je hoe dan ook langsgaan bij de huisarts. Ongeacht welk stadium van de ziekte. De ziekte van Lyme is immers in elk stadium goed te behandelen. Het gebeurt zelden dat er blijvende gevolgen zijn. Enkel de gewrichtsklachten kunnen wel blijvend zijn, ook na behandeling. 

Naast de ziekte van Lyme kunnen teken ook de anaplasmose-bacterie overdragen. Ook deze kan verschillende griepsymptomen veroorzaken zoals hoge koorts, spierpijn, hoofpijn en soms gewrichtspijn. In Centraal- en Oost-Europa kunnen teken besmet zijn met een virus dat een vorm van hersenvliesontsteking (tekenencefalitis) kan veroorzaken. Je kan je hiertegen perfect laten vaccineren. Praat erover met je arts. 

tip van je apotheker

Een insectenwerend middel op basis van 40 procent DEET, helpt om teken op afstand te houden. Let wel op: zo’n middel beschermt slechts een beperkte periode. Om de twee à drie uur moet je het dus opnieuw aanbrengen. Voor kinderen bestaan er speciale producten met maximum 20 procent DEET. Vermijd contact met de handen en de ogen.

Een teek verwijderen doe je zo

Ook al hebben teken dan geen tanden, toch kunnen ze zich met hun steeksnuit stevig ‘vastbijten’ in de huid. Daarom moet je ze correct en voorzichtig verwijderen. In de apotheek vind je aangepaste tekentangen waarmee je de teek zo dicht mogelijk bij de huid vastneemt en vervolgens voorzichtig in een rechte beweging uit de huid trekt. Zorg dat je niet in het achterlichaam knijpt want daardoor kan de maaginhoud in het bloed terechtkomen en loop je een groter risico op besmetting.


Maak het kleine wondje nadien schoon met water, zeep en ontsmettingsmiddel. Controleer de volgende drie maanden regelmatig de huid rondom de beet en noteer de datum en de vermoedelijke plek waar je bent gebeten. Gooi een levende teek ook niet terug in de natuur maar plet ze zodat ze geen andere slachtoffers meer kan maken.


Let op: Zowel nagellak, olie, alcohol als ether zijn niet geschikt om de teek te verdoven of als middel om ze te verwijderen. De kans bestaat immers dat de teek daardoor de maaginhoud loost waardoor je risico loopt op besmetting.

Mis onze andere tips niet

 

Lees ons dossier 'reisapotheek' en vertrek zorgeloos op vakantie!