urineverlies is geen normaal ouderdomsverschijnsel

HEALTH
Gepost op: 
05/06/2018
Door de afname van vrouwelijke hormonen tijdens de menopauze verzwakken o.a. ook de bekkenbodemspieren wat tot urineverlies kan leiden.

Door de afname van vrouwelijke hormonen tijdens de menopauze verzwakken o.a. ook de bekkenbodemspieren wat tot urineverlies kan leiden.

Tussen de leeftijd van 45 en 55 jaar neemt de productie van de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron af. Daardoor verloopt de menstruatie veel minder regelmatig tot het moment waarop ze helemaal stilvalt. Die laatste menstruatie noemt men de menopauze en de periode erna is de postmenopauze. Die overgang is één van de meest ingrijpende periodes in het leven van een vrouw en gaat vaak gepaard met de zogenaamde opvliegers, een verhoogd risico op osteoporose en bij sommige vrouwen ook ongewild urineverlies. 

oorzaak in het verleden

Toch betekent dit zeker niet dat urine-incontinentie een normaal proces is dat nu eenmaal hoort bij het ouder worden. Voor de echte oorzaak moet je vaak zelfs jaren teruggaan in de tijd. Zowel de zwangerschapsperiode als bevallingen zijn de belangrijkste reden waarom vrouwen later last krijgen van urineverlies, zelfs als die zonder al te veel problemen verliepen. Ze zorgen ervoor dat  de bekkenbodemspieren verzwakken en dat wordt versterkt tijdens de menopauze door de daling van de vrouwelijke hormonen.

oefen je bekkenbodemspieren

De beste manier om urineverlies op latere leeftijd te voorkomen is regelmatig de bekkenbodemspieren te oefenen. We gebruiken ze immers vaak fout en/of onbewust. Gelukkig is het trainen van de bekkenbodemspieren op elke leeftijd mogelijk en nuttig.

Samen met Matthias Weemaels, bewegingscoach bij Motion Academy, werkten we video's met bekkenbodemspieroefeningen uit. Bekijk deze hier.


Wanneer het urineverlies zich beperkt tot enkele druppeltjes, kan een inlegverband je perfect helpen om je comfortabel te voelen. Gebruik in ieder geval geen gewoon maandverband om infecties te vermijden. Zo’n inlegverband kun je in je gewone slip leggen maar let er wel op dat het kruis tussen de benen breed genoeg is zodat je het verband volledig in de slip kunt kleven. 
Heviger urineverlies vereist een andere aanpak zoals bijvoorbeeld een broekje om zeker te zijn dat er geen lekkages of huidirritatie ontstaat. Er bestaat ook absorberend en uitwasbaar ondergoed. Onopvallend en zeer aangenaam om te dragen.

Je apotheker kan je wegwijs maken in de verschillende mogelijkheden en je helpen de juiste oplossing te vinden voor jouw situatie. Hij of zij geeft je ook graag enkele staaltjes mee zodat je eerst kunt testen welk opvangmiddel het best zit en werkt.

 

Andere relevante content: 

Klik hier voor ons dossier over incontinentie. 

koop online

Incontinentie materiaal is te koop bij onze Goed apotheken, Goed thuiszorgwinkels of online.

goed_tena_silhouette.jpg goed_tena_discreet_mini_magic.jpg goed_id_light_super.jpg goed_bekijk_hier_ons_volledig_gamma.jpg