Urineverlies na operatie aan de prostaat

HEALTH
Gepost op: 
05/06/2018
Na een operatie aan de prostaat of radicale prostatectomie kun je last krijgen van (tijdelijk) urineverlies.

Na een operatie aan de prostaat of radicale prostatectomie kun je last krijgen van (tijdelijk) urineverlies.

 

De prostaat behoort tot het mannelijk voortplantingsstelsel en ligt tussen de blaas en de penis. Bij jonge mannen is die ongeveer zo groot als een walnoot maar het is heel normaal dat die gedurende het leven gaat groeien. Vaak merkt men het niet eens al kan zo’n vergrote prostaat ook pijn en problemen met de urinewegen veroorzaken. Zo kan het plassen in stukjes gaan, wordt de blaas soms niet volledig geledigd of ontstaat er ongewild urineverlies. Vanaf de leeftijd van 40 jaar heeft ongeveer een kwart van de mannen last van symptomen aan de lagere urinewegen. Gelukkig zijn er uitstekende behandelingen waardoor dit geen impact hoeft te hebben op de levenskwaliteit.

Prostaatkanker

Toch kan een vergrote prostaat ook een kwaadaardig karakter hebben waarbij de prostaatkankercellen zich ongebreideld gaan vermenigvuldigen. De vorming van zo’n gezwel of tumor verloopt vaak erg traag en geeft in het begin nauwelijks klachten. In tegenstelling tot een goedaardige prostaatvergroting is prostaatkanker wel degelijk levensbedreigend en kan ze uitzaaien naar andere plekken in het lichaam. In Europa krijgt maar liefst 1 op de 10 mannen ooit prostaatkanker.  Omdat het gezwel zo traag groeit opteert men er vaak voor om het actief op te volgen maar soms is prostaatverwijdering toch noodzakelijk. Dit geeft vaak aanleiding tot incontinentieproblemen.   

Urineverlies na operatie aan de prostaat

9 op de 10 mannen heeft last van urine-incontinentie na een prostaatverwijdering of radicale prostatectomie. Het risico wordt bepaald door je algemene gezondheidsconditie, je leeftijd en de hoeveelheid prostaat en omliggend weefsel men heeft verwijderd.
In de meeste gevallen gaat het om een tijdelijke urine-incontinentie die na enkele weken of maanden opnieuw verdwijnt. Als dat niet zo is bestaan er verschillende medische oplossingen voor de behandeling van urine-incontinentie. Vraag ook raad aan je apotheker over aangepaste hulpmiddelen om de urine op te vangen zodat je zo weinig mogelijk last hebt van de vervelende gevolgen zoals natte kledij. Er bestaan speciale inlegverbanden voor mannen zodat je uitstekend beschermd bent en je je geen zorgen hoeft te maken.

4 tips om urineverlies te vermijden

  • Train je bekkenbodemspieren. Bekijk onze video's met oefeningen hier
  • Drink voldoende. Minder drinken betekent niet dat je minder urineverlies hebt, wel integendeel.
  • Beperk het gebruik van cafeïne en alcohol.
  • Stop met roken. Tabak vergert de symptomen en regelmatig hoesten zorgt voor een verhoogde druk in je buik waardoor je makkelijker urine verliest.

 

Andere relevante content: 

Klik hier voor ons dossier over incontinentie.