Vitalink: informatie delen is gezond

INFO
Gepost op: 
14/12/2015

Vitalink is het nieuwe, digitale platform van de Vlaamse overheid voor het veilig delen van zorg- en welzijnsgegevens. Vanaf nu kan je je apotheker, arts, thuisverpleegkundige, tandarts of vroedvrouw de toestemming geven om jouw medische gegevens te raadplegen en te delen via het Vitalink-platform. Zo beschikken jouw zorgverleners steeds over alle correcte en actuele patiënteninformatie waardoor ze beter kunnen samenwerken en jij de beste medische begeleiding krijgt. Op termijn zal je ook andere zorgverleners zoals artsen-specialisten in ziekenhuizen en woonzorgcentra, die toestemming kunnen geven. 

Betere gezondheidszorg

Jouw gezondheidszorg, daar draait het om. Om die verder te verbeteren is het belangrijk om de muren tussen jouw apotheker, huisarts, specialist, thuisverpleger en mantelzorger open te breken. Dat is enkel mogelijk als jouw zorgverleners over alle vitale en betrouwbare informatie beschikken. Door die gegevens elektronisch uit te wisselen, wordt dat nu mogelijk en vermijd je bijvoorbeeld dubbele onderzoeken. 

Privacy

Om te voorkomen dat de medische gegevens in de verkeerde handen terecht komen, houdt Vitalink zich aan een aantal principes die de veiligheid en privacy garanderen. Er is een unieke, speciaal ontworpen dubbele versleuteling van de informatie waardoor de gegevens enkel leesbaar zijn op jouw computer of die van jouw zorgverlener. Gegevens delen kan ook enkel mits jouw toestemming en jij bepaalt welke zorgverleners de informatie kunnen inkijken en welke eventueel niet. De zorgverleners mogen enkel gegevens delen die noodzakelijk zijn voor jouw behandeling. 

Vitalink vergemakkelijkt het medicatiegebruik

Ook  wij - de apotheker – zijn een trouwe partner in jouw gezondheidszorg. Daarvoor vertrouwen we op het medicatieschema, een handig overzicht van jouw geneesmiddelengebruik waardoor je ook zelf steeds precies weet welk geneesmiddel je wanneer moet gebruiken.

Omdat het belangrijk is dat we een goed zicht hebben op jouw medicatiegebruik, houden zowel wij als de artsen alle wijzigingen nauwkeurig bij. Sommige geneesmiddelen mag je immers niet samen innemen of kunnen ernstige complicaties veroorzaken. Dat medicatieschema delen is dus cruciaal om jouw veiligheid te garanderen waardoor we heel wat ziekenhuisopnames kunnen voorkomen.

Vijf redenen om Vitalink te gebruiken

  1. Alle patiëntengegevens bevinden zich op één plaats en zijn 24/7 toegankelijk
  2. De best mogelijke zorg dankzij een optimale samenwerking tussen en met jouw zorgverleners
  3. Je krijgt meer controle over jouw gezondheid dankzij inzage in jouw medische gegevens
  4. Uiterst strenge beveiliging, vaak veiliger dan de systemen die je zorgverlener nu al gebruikt
  5. Vergemakkelijkt het medicatiegebruik

Meer info?

Praat erover met je apotheker of surf naar www.patientconsent.be waar je ook je toestemming kunt geven om de gezondheidsinformatie te delen.