Voorkom urineverlies tijdens de zwangerschap

HEALTH
Gepost op: 
25/05/2018
Voorkom urineverlies tijdens de zwangerschap

Urineverlies tijdens de zwangerschap mag dan misschien een beetje gênant zijn, het is zeker niet uitzonderlijk.

Een derde van de zwangere vrouwen krijgt tijdens de zwangerschap te maken met ongewild urineverlies, ook al voelt men geen aandrang om te plassen. Door de druk in je buik verlies je urine tijdens lichamelijk inspanningen of wanneer je hoest, niest of lacht. 

Vaker plassen tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap moet je vaker plassen omdat je lichaam meer vocht vraagt en de groeiende baarmoeder op de blaas gaat drukken. Maar de voornaamste oorzaak is een verzwakking van de bekkenbodemspieren. Die hebben verschillende functies waaronder het afsluiten van de urinebuis en het op z’n plaats houden van de organen in het bekken. Maar door de hormonale veranderingen versoepelen die steunweefsels waardoor het risico op urineverlies toeneemt. Daarom is het bijzonder belangrijk om tijdens én na de zwangerschap de bekkenbodemspieren te versterken en ze optimaal te leren gebruiken.

Bekkenbodemspieroefeningen

Je kunt verschillende bekkenbodemspieroefeningen uitvoeren, maar je kan ze bijvoorbeeld ook bewust aanspannen tijdens het hoesten, niezen of wanneer je iets opheft. Bovendien helpen de oefeningen je lichaam om zich voor te bereiden op het persen tijdens de bevalling en zijn ze nuttig om rug- en bekkenpijn te voorkomen. Toch leert onderzoek dat slechts 11 procent van de zwangere vrouwen de bekkenbodemspieren trainen tijdens de zwangerschap.

Om je op weg te helpen, hebben we samen met Matthias Weemaels, bewegingscoach bij Motion Academy, 5 basisoefeningen voor je uitgewerkt in korte instructievideo's. Bekijk deze hier


Een aantal factoren kunnen het risico op urineverlies tijdens de zwangerschap beïnvloeden. Zo spelen onder meer ook het gewicht en de leeftijd van de moeder en eventuele eerdere bevallingen een rol.

Het juiste product voor urineverlies

Wanneer het urineverlies zich beperkt tot enkele druppeltjes, kan een inlegverband je perfect helpen om je comfortabel te voelen. Gebruik in ieder geval geen gewoon maandverband om infecties te vermijden. Zeker tijdens de zwangerschap is het belangrijk om een urineweginfectie te voorkomen. Zo’n inlegverband kun je in je gewone slip leggen maar let er wel op dat het kruis tussen de benen breed genoeg is zodat je het verband volledig in de slip kunt kleven. 

Heviger urineverlies vereist een andere aanpak om zeker te zijn dat er geen lekkages of huidirritaties ontstaan. Een damesbroekje kan, maar is eerder uitzonderlijk tijdens de zwangerschap. Voor licht druppelverlies bestaat er ook absorberend en uitwasbaar ondergoed. Onopvallend en zeer aangenaam om te dragen.

Je apotheker kan je wegwijs maken in de verschillende mogelijkheden en je helpen de juiste oplossing te vinden voor jouw situatie. Hij of zij geeft je ook graag enkele staaltjes mee zodat je eerst kunt testen welk opvangmiddel het best zit en werkt.


Tip: Probeer het urineverlies tijdens de zwangerschap niet te voorkomen door minder te drinken. Het is belangrijk dat je elke dag anderhalve liter vocht blijft opnemen.

 

Andere relevante content: 

Klik hier voor ons dossier over incontinentie.