Wat je moet weten over rimpels

HEALTH
Gepost op: 
01/02/2019
Wat je moet weten over rimpels

Sommige rimpels geven het gezicht karakter. Maar meestal ben je ze liever kwijt dan rijk. Nochtans is het een natuurlijke evolutie. Eens de dertig voorbij verliezen de huidcellen elasticiteit waardoor de eerste lachlijntjes, kraaienpootjes en fijne rimpels zichtbaar worden. Maar wat kan je doen om ze te verminderen of te vervagen?

Wat zijn rimpels?

De lederhuid is de dikkere tweede huidlaag. Hier vindt de productie van het bindweefsel (collageen) en elastine plaats. Deze zijn belangrijk voor het in stand houden van een sterke, soepele en zachte huid. Naarmate je veroudert, daalt die productie geleidelijk aan en wordt de huid slapper en ‘kreukelig’. Dit proces start ongeveer vanaf je dertigste.

 

Rimpels kun je in drie groepen onderverdelen. Door een vermindering van de elastinevezels in de huid ontstaan de fijne rimpels. Om te weten of je een fijne rimpel hebt, neem je de huid op die plaats tussen twee vingers en span je ze zeer licht aan. Als de rimpel verdwijnt gaat het om een fijne rimpel. Diepe rimpels zijn meer groeven en plooien. En dan heb je nog de fronsrimpels. Deze zijn het gevolg van het bewust en onbewust aanspannen van de huidspieren en hebben dus niets te maken met de verslapping van de huid.

Hoe krijg je rimpels?

Dit natuurlijke huidproces kun je niet stoppen. Toch krijgt niet iedereen evenveel rimpels. Een groot deel is sowieso genetisch bepaald. Ook jouw mimiek wanneer je lacht of boos bent, beïnvloedt het ontstaan van rimpels. Oestrogeen verhoogt op een natuurlijke manier het collageen-gehalte in het lichaam. Maar vanaf de leeftijd van ongeveer 50 jaar neemt de productie van dit hormoon af. Bijgevolg kan dit leiden tot meer rimpels, zeker bij vrouwen.

 

De twee factoren waar je wil invloed op hebt zijn: roken en zon. Roken is bijzonder schadelijk voor de huid. Het zorgt niet alleen voor een grauwere kleur maar ook voor meer uitgesproken rimpels. Ook de zon is een boosdoener. Jarenlange blootstelling aan de zon doet hetzelfde met je huid als met gedroogd fruit: ze verschrompelt. De ultraviolette straling die zowel in het zonlicht als in de zonnebanklampen zit, versnelt het verouderingsproces en dus de vorming van rimpels. Bovendien accentueren ze de bestaande rimpels.

Wat kun je doen?

Regelmatig hydrateren is de eenvoudigste manier om rimpels uit te stellen. De conditie van de huid is immers doorslaggevend in de ontwikkeling van rimpels. Bij een droge huid ontwikkelen rimpels zich sneller. Maar let op: een droge huid is niet hetzelfde als een uitgedroogde huid.

Droge huid

Bij een normale huid zorgt de talgafscheiding voor een soepele en waterafstotende laag. Deze beschermt de huid en zorgt voor een natuurlijke hydratatie. Wanneer die talgproductie hapert, ontstaat er een tekort aan vetten of lipiden. Daardoor kan de huid het vocht minder goed vasthouden en ontwikkelen rimpels zich sneller.

Externe factoren zoals koude, wind en droge lucht veroorzaken een droge huid. Maar ook bepaalde gewoonten zoals te weinig drinken, ongezond eten en roken kunnen de talgproductie verstoren. Let ook op met te vaak en te warm douchen. Warm stromend water spoelt immers de vetten van je huid.

Een droge huid voelt trekkerig aan. Ze ziet er mat uit en geeft de indruk voortijdig te verouderen. Soms kan ze ook beginnen jeuken. Het kan iedereen overkomen, op elke leeftijd. Maar bij het ouder worden treedt het wel makkelijker op.

Door een goede behandeling kan je de huid terug normaal krijgen. Daarvoor heb je een crème nodig met een hoog vetgehalte. Vetstoffen dringen immers goed in de huid. Er bestaan heel doeltreffende voedende crèmes, ook op lange termijn. Je kunt je huid ook preventief beschermen tegen uitdrogen en rimpels met deze crèmes.

 

Uitgedroogde huid

In dit geval komt de huid geen vet tekort maar wel water. Daardoor voelt ze trekkerig aan na het douchen, tijdens de wintermaanden of bij verhoogde luchtvervuiling. Rimpels worden dan zichtbaarder. Door extra of betere hydratatie voorkom je dat de huid uitdroogt. Gebruik in dit geval een hydraterende crème die weinig vet bevat. Deze houdt de huid soepel en laat haar aangenaam aanvoelen.

Let in beide gevallen ook op een goede bescherming tegen zonnestralen. Deze kunnen zeer schadelijk zijn voor jouw huid. Vraag informatie aan je apotheker om te weten welk product geschikt is voor jou.

Tips om rimpels te vermijden

  • Stop met roken
  • Draag beschermende kledij bij felle zon
  • Smeer voldoende zonnecrème
  • Vermijd zonnebanken
  • Slaap voldoende
  • Zorg voor een evenwichtige voeding
  • Hydrateer de huid voldoende

Gratis huidanalyse

Met een goede huidverzorging hou je ze in topconditie en geniet je langer van een stralende huid. Stap één is weten hoe het precies is gesteld met de conditie van de huid. Jouw apotheker beschikt over een professioneel toestel dat alle parameters in kaart brengt waardoor we je een persoonlijk huidadvies kunnen geven. Maak hier je afspraak voor een gratis huidanalyse