zelftesten verkrijgbaar bij jouw Goed apotheek

INFO
Gepost op: 
09/04/2021
zelftesten corona covid-19

wat is een zelftest?

Een antigeenzelftest is een sneltest die je als patiënt zelf kan uitvoeren. Het testresultaat kan je zelf aflezen, het hoeft dus niet naar een labo worden opgestuurd. Voor de duidelijkheid zetten we de verschillende bestaande testen nog even op een rijtje:

 • PCR-test (moleculaire test): een verpleegkundige gaat met een wisser diep in de neus of de keel, de test wordt onderzocht in een laboratorium. Het is de meest betrouwbare test, maar je moet wel even wachten op het resultaat.
 • antigeentesten (sneltest en zelftest): Met een keel- of neuswisser meet je eveneens of er virusdeeltjes aanwezig zijn, maar deze test moet niet worden opgestuurd naar het labo. Na gemiddeld een kwartier heb je je resultaat. Deze testen zijn - zeker als je negatief test - 10 % minder betrouwbaar dan de PCR-testen.
 • antilichaamtest (bloedtest): Door middel van een bloedafname wordt nagegaan of je antistoffen hebt.

waarom bij de apotheker?

Al onze Goed apothekers zijn perfect op de hoogte van de werking van dit soort testen en zijn zo een onmisbare partner in de eerstelijnszorg en de strijd tegen het coronavirus. Een erkende apotheker is dus de best geplaatste persoon om je uit te leggen hoe de test werkt en hoe je ermee aan de slag moet gaan. 

Vind een Goed apotheek in jouw buurt of reserveer alvast jouw test via de website. 

hoeveel kost een zelftest?

Een zelftest kost 8 euro. Voor mensen die het financieel moeilijk hebben, wordt de test terugbetaald via de ziekteverzekering. Zij hebben recht op 2 antigeenzelftests per week en betalen 1 euro remgeld per antigeenzelftest. Voor andere mensen is er geen terugbetaling voorzien.

hoe werkt de antigeenzelftest?

Je steekt een wattenstaafje in je neus waarna je het enkele keren ronddraait. Daarna gaat het staafje in een buisje met vloeistof en vervolgens laat je enkele druppels van die vloeistof op een testplaatje vallen. De uitslag is na een kwartier af te lezen op een testplaatje. Bekijk ook de instructievideo en de infographic van de Federale Overheidsdienst.

In deze video legt Goed apotheker Tini je graag stap voor stap uit hoe je de corona zelftest correct gebruikt.

 

is zo’n zelftest betrouwbaar?

Hoe betrouwbaar de test is, hangt af van het moment waarop hij wordt gebruikt. Bij besmette personen is hij in de eerste 5 tot 7 dagen nadat er symptomen zijn opgetreden voor meer dan 90 procent accuraat. Maar als er weinig virusdeeltjes aanwezig zijn, zoals vaak het geval is in het begin van de infectie, is de antigeentest vaak negatief. Het zou dus kunnen dat je negatief test, maar toch besmet bent en dus ook besmettelijk bent voor anderen. 

wat doe ik met het resultaat?

 • negatief
  Je bent waarschijnlijk niet besmet. Natuurlijk moet je je nog altijd aan de maatregelen houden die op dat moment van kracht zijn. Een mondmasker dragen en afstand houden horen daar zeker ook bij. De zelftest geeft immers geen 100 % zekerheid. Mogelijk sta je aan het begin van een infectie en zijn er nog maar weinig virusdeeltjes aanwezig, of heb je de wisser niet lang genoeg in je neus gehouden.
   
 • positief
  Bel meteen naar je huisarts. Hij of zij zal een afspraak maken om een PCR-test af te nemen (in de praktijk of in een testcentrum). Enkel dan ben je zeker van het resultaat. Als het resultaat bevestigd wordt, volg je de geldende richtlijnen met betrekking tot isolatie en quarantaine en start de contactopsporing. Dit is verplicht en vastgelegd in een Koninklijk Besluit.

moet je de zelftest speciaal bewaren?

Neen. De zelftesten die bij de Goed apotheken op voorraad zullen zijn, mogen bewaard worden tussen de 2-30°C. Ze mogen nooit in de diepvries worden bewaard.

waarom een zelftest doen?

Een zelftest kan nuttig zijn om te weten dat je geen andere personen zal besmetten. Je hebt namelijk niet altijd symptomen, ook al ben je besmet met het coronavirus. Een zelftest is vooral nuttig als je in een school of zorginstelling werkt, je niet kan telewerken, je op bezoek wilt gaan bij je grootouders of je knuffelcontact wilt uitnodigen ... en je geen risico's wilt nemen. Met een zelftest bouw je een extra stukje veiligheid in.

kom eens langs bij een Goed apotheek in jouw buurt

Een zelftest kopen? Aarzel niet om de Goed apotheker in jouw buurt te contacteren. Hij of zij adviseert je graag.