Zijn generische geneesmiddelen even doeltreffend?

INFO
Gepost op: 
01/08/2016
Zijn generische geneesmiddelen even doeltreffend?

Een geneesmiddel ontwikkelen kost heel veel tijd en geld. Om z’n investeringen terug te verdienen, krijgt de ontwikkelaar het recht om de eerste tien jaar als enige het product op de markt te brengen. Nadien vervalt dat alleenrecht en mogen ook andere farmaceutische bedrijven hetzelfde geneesmiddel onder een nieuwe naam produceren. Vaak kiest men voor de wetenschappelijke naam van de werkzame stof. Zo’n geneesmiddel bevat dezelfde actieve bestanddelen, werkt op identieke wijze en noemen we generische geneesmiddelen. Intussen worden miljoenen patiënten ermee behandeld, want voor je gezondheid maakt het niet uit of je originele of generische geneesmiddelen gebruikt. Toch hebben mensen nog heel wat vragen over generische geneesmiddelen. 

Even doeltreffend?

Generische geneesmiddelen bevatten evenveel werkzame stoffen en voldoen aan dezelfde hoge eisen als de originele producten. De farmaceutische bedrijven moeten aantonen dat ze even doeltreffend, kwaliteitsvol en veilig zijn. De vergelijking met witte producten loopt dus volledig mank. Zeker op de Belgische geneesmiddelenmarkt hanteert de FOD Volksgezondheid erg strenge regels die bepalen dat generische geneesmiddelen gelijkwaardig of bio-equivalent moeten zijn aan het origineel. 

Wat betekent bio-equivalentie?

Een generisch geneesmiddel moet hetzelfde effect op je lichaam hebben als een identieke dosis van het origineel product. Je bloed moet dus evenveel product opnemen en aan een vergelijkbare snelheid. Als uit tests blijkt dat het generisch geneesmiddel voor een eenzelfde concentratie aan geneesmiddelen in het bloed zorgt, spreekt men van een ‘bio-equivalent’ product.  

Even veilig?

Generische geneesmiddelen zijn niet alleen even doeltreffend, maar ook even veilig. De FOD Volksgezondheid houdt dit nauwgezet in de gaten en controleert alle geneesmiddelen op net dezelfde manier: generisch of origineel. De Belgische en Europese inspectiediensten controleren de ingrediënten, het productieproces en de afgewerkte geneesmiddelen. Dit betekent overigens ook dat de generische geneesmiddelen dezelfde bijwerkingen hebben als de originele. Een geneesmiddel blijft een geneesmiddel. 

Voor alle geneesmiddelen?

Neen, sommige patenten of alleenrechten lopen nog waardoor er nog geen generische variant mag gemaakt worden. 

Zijn er dan helemaal geen verschillen?

Toch wel. Om een geneesmiddel te maken, gebruikt men vul- of hulpstoffen. Deze hebben geen werkzame functie maar zorgen er voor dat het geneesmiddel zijn gewenste farmaceutische vorm krijgt zoals een tablet, siroop of zalf. Bij generische geneesmiddelen kunnen die niet-werkzame stoffen verschillend zijn. Daardoor kan de smaak of de kleur van het geneesmiddel wat afwijken, zonder dat dit effect heeft op de werking van het product. Voor sommigen kan het wel belangrijk zijn om hier op te letten, bijvoorbeeld als je allergisch bent voor bepaalde hulpstoffen. 

Hoe schrijft de arts een generisch geneesmiddel voor?

Bij het voorschrijven van medicatie zijn er twee mogelijkheden. De arts kan de merknaam van het geneesmiddel op het voorschrift noteren en dan is de apotheker verplicht om precies dat geneesmiddel af te leveren, ook al vraag je zelf om een generisch alternatief. De enige uitzonderingen hierop zijn antibiotica en geneesmiddelen tegen schimmelinfecties. In dat geval moet de apotheker de goedkoopste variant afleveren.

Maar de arts kan ook het actieve bestanddeel - de stofnaam - op het voorschrift noteren. Dan kiest de apotheker uit de beschikbare geneesmiddelen die aan deze stofnaam beantwoorden, het goedkoopste product. 

Is overschakelen gevaarlijk?

Neen, zowel de arts als de apotheker controleert bij het overschakelen of het generisch product voor jou geschikt is. Zeker in het geval van geneesmiddelen die men gebruikt bij epilepsie, hartritmestoornissen, bloedstollingproblemen of om het immuunsysteem te onderdrukken, is men extra waakzaam. 

Het grote voordeel: generische producten zijn goedkoper

Doordat de producent van generische geneesmiddelen geen onderzoeks- en ontwikkelingskosten moet betalen, kan het de producten veel goedkoper produceren. Een mooie winst voor de patiënt waardoor het zeker de moeite loont om met je arts over generische producten te praten. Door de opkomst van generische geneesmiddelen hebben trouwens ook heel wat fabrikanten van originele geneesmiddelen gereageerd door hun prijzen bij te stellen om zo de meerkost te beperken.

Goedkopere geneesmiddelen zijn niet alleen interessant voor de patiënt, maar ook voor de ziekteverzekeringen. Zij moeten minder terugbetalen en wanneer er een generisch alternatief bestaat, betalen ze ook voor de originele geneesmiddelen minder terug. Zo komt er meer financiële ruimte vrij om andere levensnoodzakelijke – maar vaak dure – geneesmiddelen terug te betalen. 

Vragen over generische geneesmiddelen?

Zeker als je een lange ervaring hebt met een bepaald product, is het wat vreemd om plots een ander geneesmiddel te gebruiken. Het heeft een andere naam, kleur en smaakt soms wat verschillend. Het is heel begrijpelijk als je daar vragen over hebt. Spreek daarom gerust je apotheker aan die al je vragen met plezier beantwoordt.