Zin en onzin over acne

HEALTH
Gepost op: 
24/01/2019
Zin en onzin over acne

Minstens 85% van de volwassenen heeft wel al eens last gehad van acne. Niets levensbedreigend, maar wel vervelend. Meestal duiken jeugdpuistjes op tijdens de puberteit en verdwijnen ze weer vanaf de leeftijd van 20 jaar. Maar ook op latere leeftijd kunnen ze nog de kop opsteken. Vermits erfelijkheid de grootste boosdoener is, heb je daar zelf geen schuld aan. En ook al genezen ze zo goed als altijd vanzelf, je bent ze toch liever kwijt dan rijk. Over acne is al veel gesproken en geschreven. Maar wat klopt er nu eigenlijk van? 

Wat is waar?

Acne ontstaat door overmatige talgproductie

De talgkliertjes produceren talg waarmee de huid haar dode huidcellen afvoert en zich tegelijkertijd beschermt tegen bacteriën. Door hormonale veranderingen tijdens de puberteit swingt die talgproductie plots de pan uit. Daardoor geraken de haarzakjes en poriën verstopt met een mengsel van talg en dode huidcellen. Door oxidatie met de lucht ontstaan die typische zwarte puntjes of mee-eters. Van zodra het haarzakje verstopt zit, vermenigvuldigt de ‘propioni bacterie’ zich razendsnel en veroorzaakt zo een ontsteking. En dat is de pukkel die we ’s morgens in de spiegel zien. We spreken dan van acne vulgaris of jeugdpuistjes.

Bepaalde stoffen kunnen acne veroorzaken

Contact met stoffen zoals olie, teer en bepaalde stoffen in verven, lakken en vernissen kunnen inderdaad acne veroorzaken.

Cosmetica kan acne verergeren

Door langdurig en veelvuldig gebruik van cosmetica dek je de poriën af waardoor deze verstopt geraken. Zo werk je nieuwe ontstekingen in de hand en vererger je de acne. Een logische reflex is om nog meer cosmetica te gebruiken om die acne weg te moffelen. Zo ontstaat een vicieuze cirkel. Kies daarom voor cosmeticaproducten op waterbasis. Make-up verwijder je het best met wat lauw water en zeep, en niet met een reinigingscrème.

Bepaalde geneesmiddelen kunnen acne uitlokken

Bespreek daarom uw medicatiegebruik met je apotheker.  

Stress kan acne verergeren

Eén van de reacties van ons lichaam op stressfactoren is het verhogen van de talgproductie. Dit veroorzaakt geen acne maar kan wel de bestaande acne verergeren. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat studenten meer last hebben van acne tijdens stressperiodes.

Acne krijg je niet alleen in het gezicht

Behalve op de handpalmen en voetzolen bevinden er zich overal op het lichaam kleine en grotere talgklieren. Die in het gelaat reageren het sterkst maar je kan ook acne krijgen op de schouders, de (boven)rug en de borst.

Er bestaan verschillende soorten acne

Ook al kunnen jeugdpuistjes veel psychologische schade berokkenen, ze blijven een vrij onschuldige aandoening. Maar soms kunnen de ontstekingen zo hevig zijn dat er grote cystische holtes ontstaan. We spreken dan van ‘acne conglobata’. Eventueel kan dit zelfs gepaard gaan met koorts en een ziek gevoel. In dat geval gaat het om ‘acne fulminans’. Een spoedbehandeling dringt zich dan op.

Acne kan je ook op latere leeftijd krijgen

Het woord ‘jeugdpuistjes’ doet al vermoeden dat je ze op jonge leeftijd krijgt. En dat klopt ook. Maar soms manifesteert acne (tarda) zich ook op volwassen leeftijd. Meestal bij vrouwen tussen de 30 en 40 jaar oud en vaak door een verstoring van de hormoonbalans.

Ook baby’s en peuters kunnen acne krijgen

Meestal gaat het dan om een milde vorm die vaak vanzelf verdwijnt.

Acne kan je behandelen

In dit geval raden we het gebruik van benzoylperoxide aan. Dit breng je 1 à 2 keer per dag aan om huidverdikking tegen te gaan, ontstekingen af te remmen en de aangroei van bacteriën te onderdrukken. Daardoor kan de huid in het begin wat schilferen, rood worden of branderig aanvoelen. Het is belangrijk de behandeling vol te houden want het resultaat laat zich pas na enkele weken zien. Let op! Dit product geeft vlekken. Breng het dus aan nadat je je kleren hebt aangetrokken. ’s Nachts kun je beter een oude handdoek op je hoofdkussen leggen.

Soms is antibiotica nodig

In de meeste gevallen volstaat een plaatselijke behandeling met benzoylperoxide. Afhankelijk van de ernst van de acne kan de dokter een antibioticakuur voorschrijven. Hou de behandelingsduur dan zo kort mogelijk en hou er rekening mee dat er nevenwerkingen kunnen zijn zoals misselijkheid, maagpijn en diarree. Een antibiotica-behandeling is niet geschikt tijdens de zwangerschap en bij jonge kinderen. Wanneer ook de antibiotica-therapie niet het verwachte effect geeft, kan men het gebruik van isotretinoïne overwegen. Ook dit product is enkel beschikbaar op doktersvoorschrift. Het is enkel geschikt bij zeer ernstige acne en werkt in op alle factoren van acne. Het remt de talgproductie af, doet de talgkliergrootte afnemen en werkt ontstekingsremmend. Het zou het middel bij uitstek zijn om acne te behandelen mocht het niet zo’n ernstige bijwerkingen hebben. Het droogt de huid uit, maakt je huid gevoelig voor de zon, kan zelfs een depressie veroorzaken en is ongeschikt tijdens de zwangerschap.

Zonlicht kan acne verergeren

Het is een fabel dat de zon een positief effect heeft op acne. Dat kan tijdelijk even zo lijken. Maar nadien volgt een serieuze opstoot van acne-klachten. De huid verdedigt zich immers tegen de zonnestralen door te verdikken. Daardoor kan onze huid de talg nog moeilijker afvoeren en verstoppen de poriën en haarzakjes. Bovendien stimuleert warmte de productie van talg en dus het ontstaan van mee-eters en puistjes. 
 

 

Wat is niet waar?

Acne ontstaat door een gebrekkige lichaamshygiëne

Een goede hygiëne is uiteraard belangrijk maar speelt geen rol in het al dan niet ontstaan van acne. Veel zeep en schrobben kunnen acne zelfs in de hand werken. Was je gezicht daarom met lauw water en zo weinig mogelijk zeep of kies voor alkalische zeep. Dep je gezicht nadien voorzichtig droog, zonder al te bruuske bewegingen om verdere ontstekingen te vermijden.

Bepaalde voeding verhoogt de kans op acne

Al sinds mensenheugenis beweert men dat melk, vette voeding of chocolade het risico op acne verhogen. Daar is echter geen sterk bewijs voor.

Acne ontstaat door seksuele activiteit

Niet alleen de geslachtshormonen hebben een effect op de talgproductie.

Acne is besmettelijk

De bacterie die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van acne leeft diep in de huid. Ze komt niet in contact met lucht en kan dus ook niet overgaan op andere mensen.

Acne mag je uitknijpen

Ook al lok je er geen nieuwe puistjes mee uit, het kan de bestaande acne wel verergeren. Door te knijpen, peuteren of wrijven stijgt het risico op infecties en littekens.

Tandpasta helpt tegen acne

Soms hoor je wel eens dat je de puistjes kunt uitdrogen door er wat tandpasta op te smeren. Dat kan op het eerste zicht werken maar is desondanks toch af te raden. Ook tandpasta bevat zeep en kan dus de poriën verder verstoppen. Bovendien kunnen de ingrediënten je huid irriteren. Tandpasta dient om je tanden te poetsen, niet om acne te lijf te gaan.