zin en onzin over de griepvaccinatie

INFO
Gepost op: 
03/09/2020
zin en onzin over het griepvaccin

Elke herfst- en winterperiode opnieuw steekt griep de kop op. Griep of influenza is dan ook een zeer besmettelijke aandoening die niet valt te vergelijken met een gewone verkoudheid. Over het griepvaccin wordt heel wat gezegd en geschreven, maar wat klopt er nu echt van? We houden een aantal beweringen tegen het licht. 

onzin over griepvaccinatie

griep is ongevaarlijk en dus moet je je niet laten vaccineren

Griep lijkt op het eerste zicht een banale ziekte maar de complicaties kunnen wel degelijk ernstig zijn. Ongeveer 10 procent van de patiënten kampt met verwikkelingen zoals bronchitis of een longontsteking, en in sommige gevallen kan het zelfs fataal aflopen. In ons land sterven er elk jaar gemiddeld 1.500 tot 2.000 mensen aan de gevolgen van een ‘banale’ griep. Op wereldschaal eist het griepvirus jaarlijks 250.000 tot 500.000 doden.  

iedereen moet zich laten vaccineren met het griepvaccin

Voor relatief jonge en gezonde mensen is vaccinatie niet per definitie nodig. Maar voor een aantal doelgroepen is die wel uiterst belangrijk. Mensen met een verminderde weerstand of een onderliggende ziekte zoals diabetici of chronisch zieken, 65-plussers, mensen met obesitas, rokers en zware alcoholgebruikers lopen een hoger risico om griep te krijgen en krijgen de raad zich te laten inenten. Nog een belangrijke groep zijn mensen die in de gezondheidssector werken. Zij zijn vaak verantwoordelijk voor de gezondheid van andere mensen en laten zich dus beter vaccineren. 

van een griepvaccin word je ziek

Dit klopt helemaal niet. Het griepvaccin bevat geen levende virussen en kan dus zelf nooit griep veroorzaken. Eventueel kun je wel wat last krijgen van pijn, zwelling of roodheid door de injectie. Heel uitzonderlijk kan er zelfs koorts, misselijkheid of spierpijn optreden. Toch vertonen sommige mensen bepaalde griepsymptomen na de vaccinatie. Dit komt omdat de vaccinatie vaak tijdens een periode met veel verkoudheden plaatsvindt. Vandaar de verwarring. Het griepvaccin zorgt ook zelden voor een allergische reactie. Enkel mensen die allergisch zijn voor kippeneiwit mogen zich niet laten inenten. 

als je nog geen griep hebt gehad, hoef je je niet te laten vaccineren

Prijs je gelukkig dat je tot nu toe de dans bent ontsprongen want uiteindelijk loopt iedereen kans om griep te krijgen. Zeg dus nooit ‘nooit’.

als je zwanger bent moet je niet gevaccineerd worden

Dit is een foute veronderstelling. Door je te laten vaccineren vermijd je als moeder dat zowel jij of je foetus ernstige gevolgen ondervinden bij een zware griepaanval. Daarom raadt de Hoge Gezondheidsraad aan dat alle zwangere vrouwen zich laten vaccineren. Omdat het vaccin geen actief virus bevat is het perfect veilig en heeft het geen schadelijke effecten voor het ongeboren kindje. Men raadt ook ouders van een baby jonger dan zes maanden aan om zich te laten inenten. De baby zelf wordt beter niet gevaccineerd.

Tip: Vrouwen die zwanger zijn, kunnen rekenen op een tegemoetkoming van de ziekteverzekering voor het vaccin. 

door je te laten vaccineren, maak je je afweersysteem lui

Het vaccin heeft geen effect op je weerstand. Integendeel, het activeert het net.  

de natuurlijke weerstand biedt voldoende bescherming

Om evenveel antistoffen aan te maken als bij een vaccin, zou je eerst de ziekte eens moeten doormaken. Dus kun je je maar beter laten vaccineren. 

kinderen moeten verplicht ingeënt worden

De Belgische Hoge Gezondheidsraad raadt geen systematische vaccinatie voor gezonde kinderen aan. 

 

zin over griepvaccinatie

vaccineren is de beste bescherming

Absoluut. Het is niet alleen de beste bescherming … het is de enige bescherming. Het vaccin doet het aantal griepgevallen met 30 tot 70 procent dalen en het aantal complicaties met 20 tot 50 procent.  

ondanks een vaccinatie kun je toch griep krijgen

Meestal is dit kort na de inenting omdat je lichaam een tweetal weken nodig heeft om voldoende afweerstoffen aan te maken. Of omdat je besmet bent met een virustype dat niet in het vaccin zit. Ook een verminderd afweersysteem door een onderliggende ziekte, ouderdom of het gebruik van bepaalde geneesmiddelen kunnen de werking van het vaccin beïnvloeden. Toch beschermt het vaccin 70 tot 90 procent van de gezonde mensen die jonger zijn dan 65 jaar en 30 tot 70 procent van de ouderen. Zelfs als je ziek wordt, zijn de symptomen meestal minder erg als je gevaccineerd bent. De kans op overlijden bij ouderen door de griep daalt ook met 80 procent. 

je kunt het risico op besmetting verkleinen

Virussen verspreiden zich via de lucht tijdens het hoesten of niezen. Daardoor kun je rechtstreeks besmet raken, maar de virussen kunnen ook terecht komen op allerlei voorwerpen zoals keukenapparatuur en deurklinken. Tijdens de griepperiode is het dus belangrijk om je handen regelmatig met water en zeep te wassen, een wegwerpdoekje te gebruiken als je moet hoesten of niezen en ook de apparaten, voorwerpen en oppervlakken die je vaak gebruikt geregeld schoon te maken.  

je moet je elk jaar opnieuw laten vaccineren

Het aantal antistoffen in je lichaam daalt na verloop van tijd waardoor er op een bepaald moment te weinig zijn om je nog effectief te beschermen. Het vaccin beschermt ongeveer 6 maanden. Daarom moet je je dus elk jaar opnieuw laten vaccineren. Bovendien veranderen de griepvirussen voortdurend waardoor men elk jaar een nieuw vaccin samenstelt, afgestemd op de virussen die men de komende winter verwacht. 

als je borstvoeding geeft, mag je gevaccineerd worden

Absoluut, het vaccin heeft geen nadelige effecten op de melkproductie. 

voor een vaccin heb je een doktersvoorschrift nodig

Met dat voorschrift kun je het vaccin bij je apotheker afhalen. Bewaar het vaccin daarna in het midden van de koelkast tot aan de inspuiting. Of nog beter is om het product pas kort voor de afspraak bij de huisarts af te halen bij de apotheker. 

de mutualiteit betaalt een deel van het vaccin terug

Zonder tussenkomst kost zo’n griepvaccin ongeveer 16,46 euro in 2020. Maar bepaalde risicopersonen zoals chronisch zieken, gezondheidswerkers, vrouwen die minstens  drie maanden zwanger zijn … krijgen het remgeld bij de meeste ziekenfondsen helemaal terugbetaald.  

griepvaccinatie en corona

Door het coronavirus roept de Hoge Gezondheidsraad zoveel mogelijk mensen in risicogroepen op om zich te laten vaccineren tegen griep. Dit ook om te vermijden dat er dit najaar veel grieppatiënten in het ziekenhuis worden opgenomen op een moment dat ook het coronavirus terug kan opflakkeren. Iedereen in een risicogroep kan zich laten inenten voor 15 november 2020. Wie geen risicopatiënt is kan zich na 15 november laten inenten, afhankelijk van de beschikbaarheid van het griepvaccin.