zonnecrème smeren: hoe, hoeveel en hoe vaak?

HEALTH
Gepost op: 
03/06/2019
Zonnecrème smeren: hoe, hoeveel en hoe vaak?

Je huid is onvervangbaar. Je wilt haar natuurlijk zo min mogelijk beschadigen. Dus bescherm je haar tegen de zon, die verraderlijk uit de hoek kan komen. Maar hoe doe je dat precies? Door niet te overdrijven met zonnen. En als je toch de zon in gaat: goed zonnecrème smeren. Op de juiste manier, met de juiste hoeveelheid en op het juiste moment.

Wat moet je weten over zonneproducten en hun beschermingsfactor? Hoe smeer je zonnecrème uit en hoe vaak? En hoeveel moet je nu eigenlijk smeren? Lees snel verder.

welke zonnecrème smeer ik?

Zonneproducten vind je tegenwoordig in allerlei vormen: crème, gel, olie, melk, spray, schuim, … Wat werkt het beste? Eigenlijk maakt dat niet uit. Kies het type zonneproduct dat jij aangenaam vindt. Wel belangrijk: ga voor een zonneproduct dat je beschermt tegen uv A- én uv B-stralen. En kies de juiste Sun Protection Factor (SPF):

  • lage beschermingsfactor: SPF 6 tot 10
  • matige beschermingsfactor: SPF 15 tot 25
  • hoge beschermingsfactor: SPF 30 tot 50
  • zeer hoge berschermingsfactor: SPF 50+

 

Welke SPF goed is voor jou? Dat hangt af van je huidtype en de omstandigheden waarin je gaat zonnen. Ga je naar het strand op een dag met een hoge uv-index? Smeer dan zeker een product met een hoge SPF.

 

In deze tabel* zie je welke bescherming je nodig hebt:

*Bron: Stichting tegen Kanker, Factsheet, zonneslimmescholenprogramma. 

 

hoe smeer ik?

Je hebt je favoriete zonneproduct bij de hand. Smeren maar! Wij geven je een paar cruciale tips om je huid optimaal te beschermen:

  • Smeer zonnecrème voor je naar buiten gaat. Je huid heeft ongeveer vijftien minuten nodig om het product te absorberen.
  • Vergeet geen enkel stukje huid. Ook je nek, oren, voeten, handen en benen kunnen verbranden. Vraag iemand om je rug in te smeren. Bescherm je ogen met een goede zonnebril. Gebruik bij voorkeur ook een lippenbalsem met een goede SPF.
  • Sommige plekken hebben meer product nodig. Je neus, schouders, armen en gezicht krijgen de meeste aandacht van de zon. Smeer die delen dus royaal in.
  • Smeer een dikke laag. Een witte glans op je huid? Dat is net goed! Om de SPF op de verpakking te doen werken, moet je eigenlijk 2 mg crème per vierkante centimeter smeren. Gebruik je minder? Dan is de beschermingsfactor nog maar half zo sterk.

hoeveel smeer ik?

Bij zonnecrème geldt: more is more! Wees dus niet te zuinig. Als volwassene heb je ongeveer 30 ml zonnecrème nodig per smeerbeurt. Een tiener gebruikt iets minder, ongeveer 25 ml. Kleuters en kinderen hebben met 15 tot 20 ml voldoende. Bij een baby smeer je minstens 10 ml.

 

Ga je een week op vakantie? Als je genoeg smeert en veel in de zon komt, gebruik je als volwassene ongeveer twee flessen zonnecrème van 200 ml per week. Een kind gebruikt een fles zonnecrème per week. Draag je bedekkende kledij? Reken dan ongeveer de helft.

hoe vaak smeer ik?

De eerste twee uur nadat je gesmeerd hebt, werkt je zonnecrème optimaal. Daarna neemt de werking sterk af. En zal je dus makkelijker verbranden. Smeer je daarom elke twee uur helemaal in. Breng ook een nieuwe laag aan nadat je hebt gezwommen, gesport of gezweet.

Maar wat nog beter beschermt tegen de zon? Dat is natuurlijk in de schaduw blijven en bedekkende kleding dragen. Meer tips over huidbescherming vind je in het artikel ‘Zo bescherm je je huid tegen de zon'.